Έντυπη Έκδοση

Δ. Αθηναίων: Καλά τα οικονομικά-χρωστά για απαλλοτριώσεις από το 1937

Χρήματα σε ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα απαλλοτριώθηκαν ακόμη και από το 1937 (!) οφείλει ο Δήμος Αθηναίων.

Αυτό αποκάλυψε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης, εκτιμώντας ότι το εν λόγω ποσόν μπορεί να εγγίζει τα 140 έως 150 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τα άλλα, περίπου «ειδυλλιακή» παρουσιάστηκε από τη δημοτική αρχή η οικονομική κατάσταση του πρώτου δήμου της χώρας, αφού, όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, η πιστοληπτική ικανότητά του αξιολογήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά με πιστοποιητικό Α1 από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό «Moodys».

Αναφερόμενος στο δάνειο των 163 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε λάβει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η προηγούμενη δημοτική αρχή (υπό την Ντόρα Μπακογιάννη), ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η αποπληρωμή του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007, έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα 38 εκατομμύρια ευρώ για τόκους και χρεολύσια, με συνέπεια η οφειλή να ανέρχεται σήμερα στα 141 εκατομμύρια ευρώ.

Εν προκειμένω υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι ο Δήμος Αθηναίων την τελευταία τριετία δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ δάνειο για τις λειτουργικές του δαπάνες και πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαλλαγούν και οι τρίτεκνες οικογένειες από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών.

Απαλλοτριώσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, επί δημαρχίας Νικ. Κακλαμάνη απαλλοτριώθηκαν 123 στρέμματα έναντι τιμήματος 57 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μετατραπούν σε ελεύθερους χώρου πρασίνου.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι εκ των 123 στρεμμάτων, τα 96 προορίζονται για τη δημιουργία γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, ενώ είναι ζήτημα εάν έχουν ήδη διαμορφωθεί σε χώρους πρασίνου μόλις 5-6 στρέμματα.

«Από την αγορά ώς τη διαμόρφωση πρέπει να υπολογίζεται μια χρονική απόσταση ποετοιμασίας ή και έγκρισης μελετών», είναι η εξήγηση που δίνεται από την αρμόδια υπηρεσίας του δήμου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση