Έντυπη Έκδοση

Παχύσαρκοι το 42% των Ελλήνων

Ως λαός παχαίνουμε συνεχώς! Τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το 42% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, έναντι του 38% του μέσου Ευρωπαίου. Περίπου τρία στα δέκα αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία και ένα στα έξι κορίτσια έχουν υπερβολικό βάρος.

Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις των πιο παχύσαρκων ευρωπαϊκών λαών.

«Προσέξτε το βάρος σας και ιδιαίτερα των παιδιών σας». Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (26 Οκτωβρίου).

«Δυστυχώς η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μάστιγα για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και για τη χώρα μας που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τους παχύσαρκους λαούς», τονίζει σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, Μ. Αναπλιώτου.

«Η παχυσαρκία», εξηγεί, «δεν είναι απλώς αύξηση του σωματικού βάρους αλλά μας οδηγεί σε μονοπάτια σοβαροτάτων νοσημάτων με πολλαπλές επιπτώσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία και η αύξηση των καρδιαγγειακών επιπλοκών (υπέρταση, στεφανιαία)».

«Για τον λόγο αυτό», τονίζει από την πλευρά της η γραμματέας του Δ.Σ. της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Δ. Ζιάννη, «θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην πρόληψη για την αποφυγή της παχυσαρκίας. Η πρόληψη αρχίζει από την παιδική ηλικία. Αυτό σημαίνει προσπάθεια της οικογένειας για τη διατήρηση σωστού βάρους του παιδιού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών