Έντυπη Έκδοση

Πώς έγινε η εισβολή των πάνοπλων αστυνομικών στο καφε-βιβλιοπωλείο

«Η Αριστερά και ο κακός λύκος» είναι ο τίτλος του βιβλίου του δημοσιογράφου Χριστόφορου Κάσδαγλη που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο καφέ «Φλοράλ» στην πλατεία Εξαρχείων.

Η Αριστερά ήταν εκεί. Καθώς και ο κακός λύκος. Μετά την παρουσίαση, ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου και δύο δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν σερνόμενοι από τα στενά των Εξαρχείων στη ΓΑΔΑ. Αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μάρτυρας του περιστατικού ο Ν. Μανιός υποστήριξε ότι «χωρίς κανέναν λόγο, στη διάρκεια της παρουσίασης εισέβαλαν 7 πάνοπλοι κρανοφόροι στο καφέ, χωρίς διακριτικά. Περίπου 60 ένοπλοι στάθηκαν στην είσοδο. Ορισμένοι μπήκαν στο απέναντι καφέ "ΒΟΧ" συλλαμβάνοντας δύο 15χρονους. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος διαμαρτυρήθηκε, οι δημοσιογράφοι τράβηξαν βίντεο. Τους συνέλαβαν και τουςοδήγησαν στη ΓΑΔΑ».

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Χρ. Κάσδαγλης, πρόσθεσε: «Πολλά άτομα ήρθαν χθες στα Εξάρχεια για να συμμετάσχουν σε μια κουβέντα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε συγγνώμη από τα φυσικά πρόσωπα. Αριστεροί είμαστε, δεν είναι πρώτη φορά που τα ζούμε αυτά. Αλλά έστειλαν ένα μήνυμα "να φύγετε από τα Εξάρχεια, έρχεται η επέτειος του Πολυτεχνείου, η επέτειος δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου κι εμείς θέλουμε να καθαρίσουμε το τοπίο όπως οι Ισραηλινοί στη Γάζα". Γιατί έτσι αισθανθήκαμε χθες».

Χθες μίλησαν και οι δύο δημοσιογράφοι που προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ επειδή φωτογράφιζαν. «Ηρθαμε εδώ για την παρουσίαση ενός βιβλίου» εξηγούσε ο Σωτ. Δαματόπουλος (ΕΡΤ): «Πήρα το κινητό μου να καταγράψω την εικόνα μιας σύλληψης. Δεν πρόλαβα. Πολύ γρήγορα, οι αστυνομικοί με πέταξαν μπρούμυτα στο δρόμο, με ακινητοποίησαν στο πεζοδρόμιο, μου φόρεσαν χειροπέδες. Φώναζα ότι η δημοσιογραφική μου ταυτότητα βρίσκεται στη δεξιά τσέπη. Μαζεύτηκαν κι άλλοι, διαμαρτύρονταν να μας αφήσουν. Μας προσήγαγαν στη ΓΑΔΑ».

Ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης πρόλαβε να τραβήξει το βίντεο πριν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ: «Με συνέλαβαν επειδή χρησιμοποίησα την κάμερα καταγράφοντας τη σύλληψη του Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιστρέφοντας στο καφέ "Φλοράλ" με ακολούθησαν οχτώ αστυνομικοί. Ο επικεφαλής μού έστριψε βίαια το χέρι ενώ οι άλλοι με τραβούσαν από το σακάκι. Ηρθε ένα περιπολικό και με μετέφεραν στη ΓΑΔΑ. Μας πήγαν στον 6ο όροφο, σ' ένα Τμήμα που στην πόρτα έγραφε "Τμήμα Προστασίας Κράτους και Πολιτεύματος". Εκεί οι διευθυντές μάς ζήτησαν συγγνώμη, λέγοντας πως δεν είναι αυτή η πολιτική της Αστυνομίας. Ακολούθως, τηλεφώνησε ο υπουργός, ζήτησε να μας μιλήσει. Είπε ότι προσπαθεί να εφαρμόσει μια πολιτική που ξεφεύγει στην εφαρμογή της».

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, μάρτυρας του περιστατικού εξήγγειλε πορείες διαμαρτυρίας που θα οδηγούνται μέχρι τη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ