Ηλεκτρονική Έκδοση

Τούνελ στη Σελήνη

Μια βαθιά τρύπα που πιθανότατα αποτελεί την είσοδο σε ένα τεράστιο υπόγειο τούνελ, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην επιφάνεια της Σελήνης από ιάπωνες και γερμανούς επιστήμονες. Η ίδια η τρύπα εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 65 μέτρα και –με βάση εικόνες που έχουν ληφθεί από διαφορετικές γωνίες- βάθος τουλάχιστον 80 μέτρα.

Η ανακάλυψη ενισχύει τις υποψίες των επιστημόνων ότι κάτω από το σεληνιακό έδαφος υπάρχουν μεγάλα μακριά και δαιδαλώδη κανάλια, που μπορούν στο μέλλον να προστατεύσουν τις μελλοντικές αποστολές αστροναυτών από τη διαστημική ακτινοβολία, τις πτώσεις μετεωριτών, τις απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και άλλα προβλήματα.

Τα υπόγεια αυτά κανάλια, που μοιάζουν με αντίστοιχα στη Γη, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν, όταν το ανώτερο στρώμα ενός ρεύματος λιωμένου βράχου στερεοποιήθηκε και η λάβα από κάτω «στράγγιξε», αφήνοντας στην θέση της ένα υπόγειο τούνελ.

Μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί κανένα επιφανειακό άνοιγμα που να φαίνεται ότι οδηγεί σε ένα τέτοιο τούνελ. Όμως τώρα, για πρώτη φορά, μια ομάδα ερευνητών, υπό τον Γιουνίκι Χαρουγιάμα της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος, μελέτησε προσεκτικά τις φωτογραφίες που τράβηξε το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος «Καγκούγια», που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι επί δύο περίπου χρόνια, μέχρι τον φετινό Ιούνιο.

Η σχετική επιστημονική εργασία παρουσιάστηκε στο περιοδικό γεωφυσικής Geophysical Research Letters της αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. Η τρύπα βρίσκεται σε μια ηφαιστειακή περιοχή της Σελήνης, συνεπώς κατάλληλη ώστε να υπάρξει η λάβα που θα έχει δημιουργήσει το τούνελ, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να έχει πλάτος μέχρι 370 μέτρων, σύμφωνα με το New Scientist, είναι δηλαδή ιδιαίτερα ευρύχωρο για να φιλοξενήσει μια μελλοντική σεληνιακή βάση.

Δεν είναι ακόμα σαφές πώς δημιουργήθηκε η ίδια η τρύπα στην επιφάνεια, κάτι που μπορεί να έχει συμβεί από πτώση μετεωρίτη, σεισμό ή υποχώρηση της οροφής του υπόγειου τούνελ.

Οι επιστήμονες, αν και στοιχηματίζουν ότι η τρύπα οδηγεί σε τούνελ, δεν είναι εξίσου βέβαιοι ότι στο μέλλον οι αστροναύτες θα μπορούσαν να μπουν στο τούνελ, καθώς η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να είναι φραγμένη από πέτρες ή στερεοποιημένη λάβα.

Η αποστολή LRO της NASA αναμένεται να δώσει μελλοντικά δέκα φορές πιο λεπτομερείς εικόνες για τη συγκεκριμένη τρύπα και παράλληλα μπορεί να βρει στη σεληνιακή επιφάνεια νέα ανοίγματα-εισόδους σε σπήλαια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Γεωλογία
Αστρονομία και Διάστημα