Έντυπη Έκδοση

Συνεργασία κατά πειρατών της Σομαλίας ζητάει η Ουάσιγκτον

Την άμεση συνδρομή των ελληνικών αρχών, αλλά και των Ελλήνων πλοιοκτητών, στην καταπολέμηση της πειρατείας στην περιοχή της Σομαλίας ζήτησε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντριου Σαπίρο, που είναι και ένας από τους στενότερους συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών κ. Κλίντον.

Ο κ. Σαπίρο είναι ο πρώτος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε χθες επαφές με τη νέα ελληνική κυβέρνηση (Δρούτσας- Μπεγλίτης- Χρυσοχοΐδης )

Ο κ. Σαπίρο επέμεινε ότι η Ελλάδα ως μεγάλη ναυτική δύναμη έχει κάθε συμφέρον να ενώσει τις δυνάμεις της στην καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ευχαρίστησε εκ νέου την Ελλάδα για τη συνδρομή της με δύο φρεγάτες στη διεθνή ναυτική δύναμη στη Σομαλία και ζήτησε από την κυβέρνηση να υπογράψει και αυτή «τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης». Η Διακήρυξη αυτή υπεγράφη στις 9 Σεπτεμβρίου 2009 από τις ΗΠΑ, Κύπρο, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο και Β. Ιρλανδία. Με τη διακήρυξη αυτή, τα πλοία των χωρών αυτών αναλαμβάνουν την ευθύνη να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας των πλοίων τους στην περιοχή της Σομαλίας, αποτρέποντας ή καθυστερώντας τις προσπάθειες πειρατείας .

Ο κ. Σαπίρο ζήτησε μάλιστα από τους Ελληνες πλοιοκτήτες να συμμετάσχουν στο Διεθνές Ταμείο που έχει συσταθεί για την ενθάρρυνση των χωρών να συλλαμβάνουν πειρατές και ακόμα να τοποθετούν ένοπλες ή όχι φρουρές στα πλοία τους για την αποτροπή πειρατειών και τέλος να αρνούνται να πληρώνουν λύτρα στους πειρατές.

Ο κ. Σαπίρο σε συνάντησή του με δημοσιογράφους χθες επισήμανε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον από την πρώτη κίνηση του κ. Παπανδρέου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της κ. Κλίντον στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, αποφεύγοντας να δώσει «δείγμα» της αναμενόμενης από την Αθήνα πρόσκλησης του κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον.

*Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην ευρωπαϊκή οικογένεια, υποστήριξαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χθες, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Σομαλία
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
ΗΠΑ