Έντυπη Έκδοση

Δείκτες στα ύψη, οικονομία στην ψύξη

ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ, ΠΑΡΑ ΤΗ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΑΝ ΣΤΟ Νότο η οικονομική κρίση και οι στατιστικές ανακολουθίες που την συνοδεύουν έχουν όνομα, στο μακρινό Βορρά έχουν όνομα και... επίθετο: Βαλτικές χώρες.

*Οι οικονομίες της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας παραμένουν σε βαθιά ύφεση. Εμφανίζουν διψήφιους αριθμούς οικονομικής συρρίκνωσης, δραματική περικοπή της ζήτησης από τις διεθνείς αγορές και ανεργία που κυμαίνεται από 15% έως 20%.

*Κι όμως, κάτι ανεβαίνει. Ο χρηματιστηριακός δείκτης που παρακολουθεί τα τρία χρηματιστήρια τη Βαλτικής, ΟΜΧ Baltic, έφτασε να κερδίζει έως και 80% στους τελευταίους έξι μήνες, αν και εσχάτως δέχεται εντονότατες πιέσεις.

Στην κορύφωση που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνιζε η αγορά της Λιθουανίας, που σχεδόν διπλασιάστηκε σε αξία από το Μάρτιο. Η Λετονία έχει ενισχυθεί 72% και η Εσθονία 62% στο ίδιο διάστημα.

*Η σουηδική τράπεζα Swedbank έσπευσε πρώτη να πανηγυρίσει, εκτιμώντας ότι η οικονομική πραγματικότητα στη Βαλτική θα βελτιωθεί αισθητά το 2010 και το 2011 θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Swedbank «έπαιξε τα ρέστα της» στα τρία κράτη της Βαλτικής, όντας ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην περιοχή. Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ότι για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο υπέστη ζημιές, που φθάνουν τα 500 εκατ. δολάρια, όταν πριν ένα χρόνο κατέγραφε κέρδος 320 εκατ. δολάρια.

«Ο αντίκτυπος της ύφεσης παραμένει στη Βαλτική, ωστόσο υπάρχουν ήδη τα πρώτα σημάδια της μακροοικονομικής σταθεροποίησης και η κρίση θεωρείται πλέον διαχειρίσιμη», ισχυρίζονται οι παράγοντες της Swedbank.

Αρνητικές επιδόσεις

Ολα αυτά, όμως, ενώ η Λιθουανία, μια χώρα με μεγάλη δυναμική μέχρι το 2007, έχει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικής συρρίκνωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η πτώση του ΑΕΠ ήταν γύρω στο 20%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο το ποσοστό έφτασε στο 22,4%.

Αντίστοιχες αρνητικές επιδόσεις καταγράφουν και οι άλλες δύο χώρες. Η Εσθονία πάντως θεωρείται η χώρα με τις πιο ανθεκτικές δομές.

*Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λετονία, η οποία δρομολογεί υποτίμηση του νομίσματός της προκειμένου να στηρίξει τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

*Ακούγεται παράδοξο το ότι η διεθνής κοινότητα αγωνιά για την Λετονία, που η οικονομία της καταλαμβάνει λίγο περισσότερο από το 0,1% της παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εξήγηση είναι απλή: Η κατάρρευση της χώρας, όπου έχουν σημαντική έκθεση σουηδικές τράπεζες, μπορεί να λειτουργήσει σαν «καταστροφικό ντόμινο» και ο απόηχος να φτάσει μέχρι και την Ουγγαρία.

Μικρά κέρδη

Ακόμα και μετά την πρόσφατη «έκρηξη», ο δείκτης ΟΜΧ Baltic παραμένει 60% χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2007. Ενας επενδυτής που εισήλθε στα χρηματιστήρια των τριών χωρών όταν αυτές εντάχθηκαν στην Ε.Ε., το 2004, σήμερα αποκομίζει κέρδη μόλις 7%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια