Έντυπη Έκδοση

Ο Αλ Φαγέντ καλεί τους «συμπατριώτες του» να τον εκλέξουν πρόεδρο της ανεξάρτητης Σκωτίας!

Από Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ θέλει τώρα να γίνει Μοχάμεντ Μακ Φαγέντ... Μετά την αποτυχημένη -επί δεκαετίες- προσπάθειά του να αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα, ο πάμπλουτος Αιγύπτιος και παρ'ολίγον πεθερός της Νταϊάνας, βάζει πλώρη για τη Σκωτία.

Βασιζόμενος σε έναν θρύλο που θέλει τους Σκώτους να είναι απόγονοι μιας Αιγύπτιας πριγκίπισσας, ο Αλ Φαγέντ καλεί τους «συμπατριώτες Σκώτους» να αποκοπούν από τους Εγγλέζους και «τους τρομερούς πολιτικούς τους» και να κάνουν τον ίδιο «πρόεδρο μιας ανεξάρτητης Σκωτίας».

«Εχετε ζήσει πολύ καιρό σε κώμα», λέει ο ιδιοκτήτης των «Χάροντς» στους «Κυριακάτικους Τάιμς» απευθυνόμενος στους Σκώτους. «Είναι καιρός να ξυπνήσετε... Οποια βοήθεια χρειάζεστε για να κερδίσετε την ανεξαρτησία σας θα σας τη δώσω. Κι όταν κερδίσετε την ελευθερία σας, είμαι έτοιμος να γίνω πρόεδρός σας», υπόσχεται-εύχεται ο Αλ Φαγέντ, που έχει αγοράσει πάνω από 250.000 στρέμματα γης στα Χάιλαντς της Σκωτίας.

Στον δρόμο για την υλοποίηση των σχεδίων του, ο 80χρονος επιχειρηματίας έχει αρχίσει τις επενδύσεις. Αποκαλύπτει ότι θα αναθέσει σε καλλιτέχνη να φιλοτεχνήσει χάλκινο άγαλμα της πριγκίπισσας Σκώτας, της υποτιθέμενης κόρης Αιγυπτίου φαραώ που εγκατέλειψε τα πατρογονικά της μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της και έφτασε στη γη στην οποία έδωσε το όνομά της. Από τους γόνους της -λέει ο μεσαιωνικός θρύλος που κατά τους ιστορικούς δεν έχει καμία βάση- γεννήθηκαν οι Σκώτοι. Ο θρύλος αυτός φέρεται να είναι η απάντηση των Σκώτων στους ισχυρισμούς των Εγγλέζων ότι προέρχονται από τους Τρώες. Τρώες εσείς; Αρχαίοι Αιγύπτιοι εμείς, ήταν η λογική. Ο Αλ Φαγέντ λέει ότι θα δωρίσει τη Σκώτα -ντυμένη με κιλτ- στο Εδιμβούργο ή τη Γλασκώβη. Αν δεν τη δεχτεί κανείς, θα τη στήσει στα κτήματά του.

Η αίσθησή του ότι κάποιοι τον απαξιώνουν διαπνέει όλη τη συζήτησή του με τους «Τάιμς». Παραπονιέται π.χ. ο Αιγύπτιος ότι ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ -ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και επιδιώκει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα- αρνείται να τον συναντήσει, αλλά και να συζητήσει τη δωρεά. Προφανώς λόγω της βάσιμης προειδοποίησης που περιέχει το «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Ή μήπως «φοβού τους Αιγυπτίους»;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία