Έντυπη Έκδοση

Ανακούφιση για το «ναι» του Κλάους

Ουφ... Με ανακούφιση δέχτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη δήλωση του Τσέχου πρωθυπουργού Γιαν Φίσερ, ότι ο πρόεδρος της χώρας του Βάκλαβ Κλάους είναι ικανοποιημένος με τον συμβιβασμό που βρέθηκε από τους 27 σχετικά με το αίτημά του να εξαιρεθεί η Τσεχία από τις διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που αποτελεί παράρτημα της Συνθήκης της Λισαβόνας. Εκτός απροόπτου, λοιπόν, ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο για να τεθεί σε ισχύ η νέα Συνθήκη.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Γ. Φίσερ, μάλλον ανακουφισμένος κι αυτός από την εξαίρεση της χώρας του Ο Τσέχος πρωθυπουργός Γ. Φίσερ, μάλλον ανακουφισμένος κι αυτός από την εξαίρεση της χώρας του Ο Γιαν Φίσερ διαβεβαίωσε χθες τους εταίρους ότι μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη το βράδυ της πρώτης ημέρας της συνόδου, η Τσεχία θα επικυρώσει τη νέα κοινοτική Συνθήκη, ώστε να τεθεί σε ισχύ περί τα τέλη του έτους. Ο Βάκλαβ Κλάους είναι ικανοποιημένος και δεν μένει παρά η απόρριψη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, στις 3 Νοεμβρίου, της προσφυγής που κατέθεσε μία ομάδα γερουσιαστών προσκείμενων στο στενό περιβάλλον του Τσέχου προέδρου, η οποία αμφισβητεί τη Συνθήκη.

Ο Β. Κλάους είχε ζητήσει να εξαιρεθεί η χώρα του από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ώστε να μην μπορούν οι Γερμανοί Σουδήτες, που εκδιώχτηκαν το 1945 από την Τσεχία ως υποστηρικτές του ναζιστικού καθεστώτος, να ζητήσουν αποζημιώσεις, με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι εταίροι συμφώνησαν να ενσωματωθεί η εξαίρεση της Τσεχίας από τον Χάρτη στην προσεχή πράξη προσχώρησης νέου κράτους-μέλους, το πιο πιθανόν της Κροατίας, που αναμένεται να υπογραφεί το 2011 ή το 2012 το αργότερο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τσεχία
Ευρωπαϊκή Ένωση