Έντυπη Έκδοση

Βαρίδι στο βιογραφικό τα stage

ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ διαφορετική νοοτροπία, κατέχουν συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας κι επιθυμούν διακαώς να προσληφθούν στο Δημόσιο. Ετσι φωτογραφίζουν οι διευθυντές προσωπικού και οι αξιολογητές ιδιωτικών εταιρειών τους περίπου 35.000 νέους που απασχολούνται στα προγράμματα Stage.

Είναι εκείνοι που ουσιαστικά θα κληθούν να τους προσλάβουν στον ιδιωτικό τομέα, όταν λήξουν οι συμβάσεις. Οι προσωπάρχες μεγάλων εταιρειών τούς χαρακτηρίζουν ξεχωριστή περίπτωση ενεργού δυναμικού και εκτιμούν ότι «θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία ή να προσαρμοστούν στο περιβάλλον μιας ιδιωτικής εταιρείας».

Με επιφυλακτικότητα θα αντιμετωπίσουν, λένε, ένα φορτωμένο βιογραφικό με πολύμηνη εμπειρία στο Δημόσιο. «Είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις, αλλά και οι συνθήκες εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα, σε σχέση με μια θέση σ' ένα ασφαλιστικό ταμείο ή σ' ένα υπουργείο» υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς. «Πόσω μάλλον τώρα που η ανεργία καλπάζει και οι υποψήφιοι για μια θέση εργασίας είναι πολύ περισσότεροι απ' ό,τι στο παρελθόν» συμπληρώνουν.

*«Γνωρίζω ότι οι εργαζόμενοι στα Stage του Δημοσίου παρήγαγαν εργασία, αλλά τώρα στον ιδιωτικό τομέα αμφιβάλλω αν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν, αλλά και αν είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν από μια θέση εμποροϋπαλλήλου στα καταστήματά μας, μέχρι να εξελιχθούν πιθανότατα σε στελέχη γραφείου» μας είπε ο Δημ. Κουκουμπάνας, διευθυντής ανθρώπινων πόρων της εταιρείας «Κωτσόβολος». «Είναι βέβαιο όμως ότι εμείς θα τους δώσουμε την ευκαιρία να εργαστούν, εάν το επιθυμήσουν, αλλά δεν ξέρω αν θα έχουν τη διάθεση να αποδώσουν. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει οπωσδήποτε να επανακαταρτιστούν και να δεχθούν τη βοήθεια εργασιακών συμβούλων» πρόσθεσε.

*«Μια επιχείρηση που βλέπει έναν υποψήφιο με πολυετή εμπειρία στο Δημόσιο είναι συνήθως επιφυλακτική» δήλωσε η Ρεβέκκα Πιτσίκα, γενική διευθύντρια της εταιρείας επιλογής προσωπικού «People for Business». «Εχει μάθει να δουλεύει με πιο "χαλαρούς" ρυθμούς και να μην αξιολογείται από το αποτέλεσμα; -είναι ορισμένα θέματα που πρέπει να τα απαντήσει ο αξιολογητής του υποψηφίου, προτού τον προτείνει για εργασία σε μια ιδιωτική εταιρεία».

Την ίδια ώρα όμως στην επικαιρότητα βρίσκεται και η πρόθεση της κυβέρνησης, τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας να περιοριστούν αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπεται πλήρης απασχόληση, με ένσημα και διάρκεια από 6 έως 8 μήνες. Αλλωστε, τα Stage από το 1997 είχαν ξεκινήσει να απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είχαν όμως παρατηρηθεί και τότε παρατράγουδα: Μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και εμπορικά πολυκαταστήματα είχαν βρει στα κοινοτικά κονδύλια την ευκαιρία να αποκτήσουν «δωρεάν» εργατικό προσωπικό για 12 μήνες βαφτίζοντάς το αυτό «κατάρτιση».

Ηδη στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα της εξάμηνης πρακτικής άσκησης μέσω των ΤΕΙ και κάποιων ΑΕΙ. Ο φοιτητής, προκειμένου να αποκτήσει το πτυχίο του, υποχρεούται να απασχοληθεί με 8ωρη απασχόληση, για χρονικό διάστημα 6 συνήθως μηνών, σε κάποια επιχείρηση, σε αντικείμενο σχετικό με την ειδικότητά του. Ετσι, αποκτά βεβαίωση προϋπηρεσίας, την οποία εντάσσει στο βιογραφικό του. Για το διάστημα αυτό συνήθως αμείβεται με ένα προκαθορισμένο συμβολικό ποσό από την επιχείρηση (το οποίο ως επί το πλείστον επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ) και έχει κοινωνική ασφάλιση.

*Για τη Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλο της Manpower (εταιρεία επιλογής προσωπικού), σημαντικό είναι «να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όπου ο ΟΑΕΔ επιλέγει τον εκπαιδευόμενο που θα σου στείλει χωρίς να έχεις λόγο εσύ στην απόφαση αυτή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία