Έντυπη Έκδοση

Αποσπάσεις στο απόσπασμα

Το όργιο ρουσφετιών, με παρεμβάσεις βουλευτών, τοπικών παραγόντων και διευθυντών εκπαίδευσης που εντοπίζεται στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών επιχειρεί να καταργήσει η Αννα Διαμαντοπούλου. Δάσκαλοι και καθηγητές τονίζουν ότι, εάν τα καταφέρει, θα λύσει ένα πρόβλημα που έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή πληγή.

*Η πρώτη εκτίμηση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι ότι πάνω από 1.000 εκπαιδευτικοί έχουν αποσπαστεί σε διάφορες υπηρεσίες. Μόνον στα Γενικά Αρχεία του Κράτους «υπηρετούν» 102 αποσπασμένοι από τις αίθουσες!

*Συνδικαλιστές ανεβάζουν τον αριθμό των αποσπασμένων σε πάνω από 5.000. Ολοι αυτοί φαίνεται να εργάζονται σε σχολεία, ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ στην πραγματικότητα είναι τοποθετημένοι σε κεντρικά γραφεία εκπαίδευσης, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, ακόμη και σε εκκλησιαστικούς φορείς. Είκοσι δύο δάσκαλοι, «πνευματικά» παιδιά αρχιερέων είναι αποσπασμένοι σε γραφεία μητροπόλεων, ενώ δεκάδες άλλοι «διδάσκουν» δίπλα σε βουλευτές.

*Το αλαλούμ επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν αφαιρέθηκε από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών η «διαχείριση» των αποσπάσεων. Δάσκαλοι και καθηγητές αναφέρουν ότι οι λίστες με τα ονόματα των αποσπασμένων άλλαζαν μέσα σε 24 ώρες δύο και τρεις φορές, πριν μπουν οι τελικές υπογραφές. Εκπαιδευτικοί, δηλαδή, «μπαινόβγαιναν» στη λίστα, κατ' απαίτησιν ακόμη και βουλευτών, όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος αλλά και της αντιπολίτευσης.

Ωρομίσθιοι με καθεστώς stage

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται αποσπασμένοι σε πανεπιστήμια ως βοηθοί, θέση που ζητούν πολλοί, αφού αποκτούν έτσι προτεραιότητα σε μεταπτυχιακές σπουδές.

*Περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης εμφανίζουν ακόμη και πλασματικούς αριθμούς μαθητών προκειμένου να εξυπηρετήσουν φίλους και γνωστούς.

Εκπαιδευτικός αποσπάστηκε σε σχολείο στα Επτάνησα ως... αποθηκάριος. Δουλεύει δηλαδή για τη διανομή των βιβλίων λίγες μέρες στην αρχή της σχολικής χρονιάς και μετά... κάθεται.

Στο θέμα των αποσπάσεων, όμως, προστίθεται και το πρόβλημα των ωρομισθίων, που εργάζονται σε καθεστώς αντίστοιχο με των stage.

*Χιλιάδες νέοι καθηγητές παρακαλούν για το «μαύρο μεροκάματο» των οκτώ ευρώ την ώρα. Ανταμοιβή τους είναι τα μόρια που τους ανεβάζουν στις λίστες των αναπληρωτών και τους φέρνουν πιο κοντά στον διορισμό. Οι περισσότεροι αμείβονται με 400 ευρώ το μήνα κι αυτά τα παίρνουν με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου.

Χωρίς αυτούς, όμως, είναι αδύνατον να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, αφού οι διορισμοί μονίμων γίνονται με το σταγονόμετρο. Η Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε 2.000 πιστώσεις για αναπληρωτές και 2.400 για ωρομίσθιους.

*Ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις του υπουργείου ώς τις 31 Δεκεμβρίου ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και αφορούν πιστώσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τις Δημόσιες Επενδύσεις.

Το ποσό αυτό χρειάζεται για να καλυφθούν έξοδα για την πρόσθετη διδακτική στήριξη, τη μεταφορά μαθητών σε απομακρυσμένες περιοχές (υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ), την προμήθεια χαρτιού, τα ενοίκια, τα έξοδα των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης και τις επιχορηγήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση