Έντυπη Έκδοση

Θήρα: το τσουνάμι από την έκρηξη του ηφαιστείου «κατάπιε» παράκτιες ζώνες της Μεσογείου

Παράκτιες ζώνες της ανατολικής Μεσογείου τόσο μακριά όσο το σημερινό Ισραήλ «κατάπιε» το τσουνάμι που προκάλεσε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας πριν από περίπου 3.500 χρόνια.

Την -από πολλούς επιστήμονες και από καιρό υποστηριζόμενη- θεωρία για την απόσταση που κατά πάσα πιθανότητα διένυσαν τα γιγάντια παλιρροϊκά κύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα ομάδας ειδικών στα τσουνάμι, οι οποίοι δημοσιεύουν έρευνά τους στο τεύχος Οκτωβρίου της αμερικανικής επιθεώρησης Geology.

Οι πέντε επιστήμονες -από το Πανεπιστήμιο της Χάιφας, το Κολέγιο Χάντερ της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης- ανέσκαψαν υποθαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ρωμαϊκής παράκτιας πόλης Καισάρειας, που βρίσκεται στο σημερινό Ισραήλ. Η ομάδα βύθισε στον πυθμένα ειδικούς σωλήνες και ανέσυρε ιζηματογενή πετρώματα για ανάλυση - βασάλτη, απολιθώματα μικροοργανισμών, στρογγυλά βότσαλα παραλίας, που σπανιότατα εντοπίζονται σε βαθιά νερά, αλλά και αντικείμενα από ενδιαιτήματα της εποχής. Κατά τη δημοσίευσή τους, οι επιστήμονες τεκμηρίωσαν τρία τσουνάμι -τα δύο ιστορικά βεβαιωμένα το 115 π.Χ. και το 551 π.Χ. και το τρίτο από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (μεταξύ 1630 π.Χ. και 1550 π.Χ, Υστερη Εποχή του Χαλκού). Τα τσουνάμι της Θήρας, έγραψαν οι επιστήμονες, άφησαν ένα στρώμα-υπογραφή στον βυθό γεμάτο με βότσαλα, απολιθώματα μαλακίων και ενθέσεις σε βραχώδη θραύσματα που όλα είχαν τον ίδιο προσανατολισμό. Το υπόστρωμα αυτό, εύρους περίπου 35 εκατοστών, εντοπίστηκε αρκετά κάτω από τον πυθμένα, σε νερά βάθους περίπου 20 μέτρων. Η ομάδα σημειώνει ότι «τα στοιχεία συγκλίνουν πως τα τσουνάμι που προκλήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έφτασαν μέχρι τα άκρα των ακτών της Μεσογείου». Και αφού ήταν τόσο μεγάλα ώστε να φτάσουν στο Ισραήλ «υποθέτουμε ότι θα επηρεάστηκαν και άλλες παράκτιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου στην εποχή του Χαλκού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γεωλογία