Έντυπη Έκδοση

Ψηφιδωτά ναυτικά θέματα

Γοργόνες, δελφίνια, θαλασσινές θεότητες, κυματισμοί, αστερίες, ψάρια του βυθού, πλάσματα μοναχικά, στοχασμοί και αναπολήσεις από ταξίδια, ψηφίδες μνήμης.

Απαράμιλλο μωσαϊκό της θάλασσας χειροποίητο Απαράμιλλο μωσαϊκό της θάλασσας χειροποίητο Ψηφοθέτης ο Θερμιώτης Αντώνης Ρίζος, ο οποίος έως τις 11 Νοεμβρίου εκθέτει τα ψηφιδωτά του στο πολιτιστικό κέντρο «Φλοίσβος» του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Ο Κυθνιώτης δημιουργός αποτυπώνει τα θαλασσινά θέματα σε δάπεδα, τοίχους, οροφές συναρμολογώντας και συγκολλώντας μικρά ποικιλόχρωμα κομμάτια που αντλεί από τη φύση. «Πρόκειται για μάρμαρο, πέτρες, σμάλτα, οπτή γη, μετάλλα, γυαλί, πορσελάνες, όστρακα, βότσαλα, πολύτιμους λίθοθς κ.λπ. που κόβονται με το καλέμι σε μικρά μεγέθη κατά βούληση του καλλιτέχνη» μας λέει.

«Εμπνευσή μου και αστείρευτη θεματολογία μου είναι η θάλασσα αφού αυτή μας περιβάλλει, αυτήν πρωτοαντίκρισα στην Κύθνο, αυτή με εξέθρεψε, αυτήν υπηρέτησα και αυτή μου σιγοτραγουδά κάθε φορά που συλλαμβάνω το θέμα μου μέχρι το τελείωμά του, ενώ έχει ήδη φανεί στον ορίζοντα το επόμενο». Τι είναι τα ψηφιδωτά έργα του;

«Δεν είναι παρά μια βαπορίσια καδένα από βιώματα, ενότητες όπως ταξίδια, γοργόνες, ιστορικά μνημεία, εγχειρίδιο αρμενιστού, αρχαία ψηφιδωτά, φάροι και τόσα άλλα μαγευτικά ναυτικά θέματα που με βασανίζουν για να βγουν από μέσα μου, ανάλογα δηλαδή με το βάθος που ποντίζει η αναπόληση και ο στοχασμός στην επιλογή και επεξεργασία του θέματος και των ψηφίδων». *

Εκφοβισμός και βία

Το 10-15% των μαθητών στα σχολεία πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας.

Οι θύτες στις τάξεις ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών. Τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας, σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα οποία «εκδηλώνονται» με λεκτική βία. Τα παραπάνω στοιχεία θα παρουσιαστούν σε συνέδριο που διοργανώνουν η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) και η Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου με τίτλο «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο μεταξύ των μαθητών. Η σημασία της πρόληψης», το οποίο πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis (Παρθενώνος 19-25, Αθήνα). Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας. Στο συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και εργαστήρια από Ελληνες και ξένους ειδικούς επιστήμονες. Μεταξύ αυτών θα παρευρίσκεται και ο καθηγητής Dan Olweus, ο οποίος ήταν ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε διεθνώς το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και ανέπτυξε ειδικά προγράμματα αντιμετώπισής του.

*

Τη νέα του δουλειά παρουσιάζει από 10 Νοεμβρίου στον Εικαστικό Κύκλο, Χαριλάου Τρικούπη 121, ο ζωγράφος Μανώλης Χάρος.

Πρόκειται για έργα που έχουν γίνει στο διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων. Μέρος αυτής της σειράς των έργων παρουσιάστηκε στην έκθεση του καλλιτέχνη, που διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που πέρασε, και τώρα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Γι' αυτή την έκθεση η ιστορικός τέχνης Ελένη Αθανασίου είχε γράψει: «Ο Μανώλης Χάρος, μέσα από έναν επαναστατικό ρομαντισμό, ρίχνει στα έργα του εκείνη τη σταγόνα που θα αναταράξει τον μονότονο κυματισμό της ζωής μας και θα δημιουργήσει δομές και σχήματα, πραγματικά έργα τέχνης».

«Τίποτα δεν πετάμε»

Συνεχίζεται έως τις 14 Νοεμβρίου η 2η Γιορτή Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος, όπου λειτουργούν Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στα οποία οι δημότες και οι μαθητές θα επιστρέφουν για ανακύκλωση μεταλλικές, πλαστικές, γυάλινες συσκευασίες, αλλά και πλαστικές σακούλες και άλλες συσκευασίες.

Οι εκδηλώσεις εκτός των άλλων περιλαμβάνουν: χάπενιγκ και ειδικά προγράμματα για τους μικρούς και μεγάλους φίλους ανακυκλωτές καθ' όλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, περιλαμβανομένων του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του Παιχνιδιού Ανακύκλωσης, ώστε όλοι να μάθουν τα σημαντικά οφέλη από την ανακύκλωση. Μουσικές Στιγμές, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου και ώρα 3 μ.μ. με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τη συμμετοχή των Onirama, με την οποία θα ολοκληρωθεί και θα κορυφωθεί η Μεγάλη Γιορτή.

Αντιθέσεις

Κατερίνα Μπατζελή υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
«Αγαπημένη σπεσιαλιτέ; Ρουμελιώτικη πίτα και γεύσεις Μεσογείου»
«Κ»
Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
«Παστιτσάδα επτανησιακή η σπεσιαλιτέ μου»
«Κ»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα