Έντυπη Έκδοση

80 στρέμματα του στρατού για Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων

Σ'αυτήν τη γωνιά λέγεται ότι διαδραματίστηκε το βουκολικό ειδύλλιο ανάμεσα στον Δάφνι και τη Χλόη.

Οι Τούρκοι βάφτισαν τούτο τον βραχώδη λόφο «Καρά Τεπέ», μαύρο λόφο δηλαδή... Κάπου εδώ κρύβονταν οι λιγοστοί Φιλικοί της Μυτιλήνης σαν αποκαλύφθηκε η προοπτική της εξέγερσης. Οι Γερμανοί έταξαν τα κανόνια τους. Και στον Εμφύλιο ήταν τόπος μαρτυρίου των «άλλων»...

Ενα κομμάτι αυτού του τόπου, 80 στρέμματα που ανήκουν στον στρατό, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ότι παραχωρείται «για ένα υποδειγματικό Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων», σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Πριν από ένα χρόνο ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, είχε ζητήσει με επιστολή του από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη την παραχώρηση του συγκεκριμένου οικοπέδου. Η επιστολή είχε κοινοποιηθεί και στον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τότε είχε εξαγγείλει τη δημιουργία νέου Κέντρου, με την προϋπόθεση να βρεθεί χώρος.

Η απάντηση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ήταν αρνητική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούσε ή ανταλλαγή ή πώληση του οικοπέδου και όχι δωρεάν παραχώρηση. Το θέμα πάγωσε και οι συνθήκες στο «αμαρτωλό» κέντρο της Παγανής συνεχώς επιδεινώνονταν.

Το οικόπεδο των 80 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής, είχε παραχωρηθεί το 1974 από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), αντί συμβολικού τιμήματος 50.000 δραχμών ή για την κατασκευή στρατιωτικών κατοικιών ή την κάλυψη αμυντικών αναγκών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες