Έντυπη Έκδοση

«Limit up» και άγιος ο Θεός

Την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας της Εκκλησίας, στα πρότυπα μεγάλων τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, κ.λπ.) που διαθέτουν σοβαρά χαρτοφυλάκια επαγγελματικών ακινήτων εξετάζει ο αρχιεπίσκοπος.

*Οι εισηγητές της παραπάνω πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι έτσι η Ιεραρχία θα μπορέσει να αποκομίσει υπεραξίες αλλά και να «αμυνθεί» στα σχέδια της κυβέρνησης να φορολογηθούν οι δραστηριότητες της Εκκλησίας.

Η συνάντηση του Ιερώνυμου με τον Γ. Παπανδρέου εντείνει ήδη τη συζήτηση για τη φορολόγηση των εσόδων από «ιερές» επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, μάλιστα, οι αρχιερείς θα επικαλεστούν ότι τα έσοδα που εισπράττει η Εκκλησία από τα ακίνητά της δεν μπορούν να φορολογηθούν επειδή χρησιμοποιούνται για κοινωνικό έργο.

*Οπως προτείνει στην εισήγησή του προς τους ιεράρχες ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, πρόεδρος των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας, πρέπει εγκαίρως να καταρτίσουν εκτεταμένο πρόγραμμα εκποίησης ακινήτων, κυρίως οικοπέδων, χρήσιμων μόνο για οικιστική χρήση, με μεγάλη αξία.

Ετσι, η Εκκλησία θα αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία και αυτοδυναμία. «Αιχμή» του προγράμματος θα είναι το «φιλέτο» γης που ανήκει στην Εκκλησία και βρίσκεται στη Βουλιαγμένη.

*«Η Εκκλησία θα έπρεπε», σημειώνει ο Θεόκλητος, «να προβεί στην πώληση των περισσοτέρων οικιστικών ακινήτων που, ειρήσθω εν παρόδω, σε ένα στρέμμα κτίζονται μόνο 200 τ.μ. και τα οποία δεν έχουν σοβαρή μισθωτική απόδοση. Ετσι θα συσσωρευθεί ένα σημαντικό ποσό που υπολογίζεται ότι θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να επενδυθεί σε αξιοποίηση των ακινήτων με επαγγελματική χρήση και σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να γίνει η Εκκλησία στρατηγικός εταίρος της. Συγχρόνως, μεγάλο μέρος του ποσού αυτού πρέπει να διατεθεί για φιλανθρωπικό έργο».

*Οπως επισημαίνουν στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, η εκκλησιαστική περιουσία μπορεί να εκτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, όμως δεν μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί. Είναι, επίσης, δύσκολο να καταγραφεί πλήρως, αφού δεν ανήκει μόνο στην κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας αλλά και σε μητροπόλεις, σε ενορίες ή μοναστήρια - συγκεκριμένα σε 6.700 (!) νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση και διέπονται από ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα νόμων και διοικητικών δεσμεύσεων. Ενδεικτικά:

1 Η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας διαχειρίζεται 1.300 ακίνητα, από τα οποία 260 είναι κατοικίες, 440 επαγγελματικές στέγες και 600 οικόπεδα. Το 2007 τα έσοδα από ενοίκια ήταν 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την εκλογή του Ιερώνυμου και νέες διαπραγματεύσεις ανήλθαν σε 12,5 εκατ. ευρώ και μέσα στο 2010 αναμένεται να φτάσουν τα 17,7 εκατ. ευρώ.

2 Η Ανώνυμη Εταιρεία Χώρων Στάθμευσης διαχειρίζεται τρία πάρκινγκ: ένα στη λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα και δύο στις οδούς Β. Ολγας και Ι. Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη με ετήσιο κύκλο εργασιών για το 2008 1.100.00 ευρώ, από τα οποία η Εκκλησία εισπράττει ενοίκια 770.000 ευρώ.

3 Η εταιρεία αυτή θα αναπτύξει έργα «πράσινης ενέργειας», δηλαδή φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αιολικά πάρκα, αφαλατώσεις κ.λπ. Ηδη έχει πάρει άδεια για την εγκατάσταση και λειτουργία οκτώ φωτοβολταϊκών πάρκων. Μια επένδυση ύψους 4,5 εκατ.

4 Η Εκκλησία της Ελλάδος διαχειρίζεται επίσης και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας: κατέχει το 1,50% των μετοχών της, που μαζί με το 0,5% των άλλων μητροπόλεων ανέρχεται στο 2%. Ενα ποσοστό που μεταφράζεται σε μετοχές αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ.

5 Οσον αφορά την ιδιοκτησία γης, 1.292.300 στρέμματα ανήκουν στην Εκκλησία. Απ' αυτά τα 367.000 είναι δασικές εκτάσεις, 735.300 βοσκότοποι και 190.000 γεωργική καλλιεργήσιμη γη. Οι αναγνωρισμένες εκτάσεις για τις οποίες ευθύνονται οι οικονομικές υπηρεσίες ανέρχονται στα 96.480 στρέμματα που βρίσκονται στις περιοχές Αττικής, Μαγνησίας και Λάρισας. Μόνο στην Αττική υπάρχουν 57.930 στρέμματα «άγιας» γης.

*Η Εκκλησία της Ελλάδος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) δεν πληρώνει φόρους. Οπως συμβαίνει και με τα πατριαρχεία, τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και άλλους εκπροσώπους θρησκευτικών δογμάτων.

*Το 2004 ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατάργησε τη φορολόγηση σε ποσοστό 35% των εσόδων των ναών (παγκάρια), καθώς αυτά ήταν δύσκολο να διασταυρωθούν.

Από το 2005 και μετά, ωστόσο, άρχισε σταδιακά και η κατάργηση της καταβολής του 10% των εσόδων της Εκκλησίας από τα ακίνητά της.

*Η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, πάντως, πλήρωσε ΕΤΑΚ τον τελευταίο χρόνο 700.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή για τη μισθοδοσία του κλήρου, το κράτος πληρώνει 237.120.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα