Έντυπη Έκδοση

Ο κουμπαράς του μετανάστη

Δουλεύουν πολύ, ζουν σε λίγα τετραγωνικά, δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα, δεν διασκεδάζουν εκτός σπιτιού, δεν δανείζονται και χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες.

Ομως, η ζωή των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας δεν κυριεύεται μόνον από «δεν». Οπως διαπιστώνεται σε επίσημες έρευνες, ακόμα και εν μέσω κρίσης συνεχίζουν να αποταμιεύουν τα χρήματά τους και σε κάθε ευκαιρία να τα επενδύουν σε μικρά ακίνητα.

**Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, οι καταθέσεις τους ξεπερνούν τη μέση κατάθεση ενός Ελληνα: Σε σύνολο περίπου 300.000 τραπεζικών λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες, η πλειονότητα ανήκει σε αλβανούς καταθέτες.

Εμβάσματα 394 εκατ. ευρώ

Οι συγκεκριμένοι καταθέτες, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερες τις τράπεζες της χώρας μας. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Αλβανίας, οι καταθέσεις τους μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη, όμως, κι αν έχει παρουσιαστεί συγκράτηση στην «εξαγωγή» χρήματος, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, το ύψος των εμβασμάτων άγγιξε τα 394 εκατ. ευρώ.

Ομως, συνεχίζουν να αποταμιεύουν. Οπως προκύπτει από εργασία του Δ. Ασπάσιου του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «παρατηρείται σημαντική αύξηση των ατόμων που αποταμιεύουν συγκριτικά με το πρώτο διάστημα εργασίας τους στην Ελλάδα».

Οπως εξηγεί ο Δ. Ασπάσιος, η αποταμίευσή τους στρέφεται όλο και περισσότερο προς μελλοντική κατανάλωση, αλλά και επένδυση στην Ελλάδα, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων εμβάζει προς τη χώρα προέλευσής τους το ίδιο ή και μικρότερο ποσό απ' ό,τι έστελνε σε προηγούμενες χρονιές.

**Στοιχεία από κτηματομεσητικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Αττική, αναφέρουν πως το 40% των σπιτιών που πωλήθηκαν στις αρχές του 2009, τα περισσότερα παλιές κατοικίες, αγοράστηκαν κυρίως από αλβανούς υπηκόους.

Φαίνεται πως η οικονομική κρίση δεν αγγίζει τόσο τους μετανάστες, γιατί ακριβώς συμπεριφέρονται περισσότερο ευέλικτα στην καταναλωτική τους στάση και ανάλογα χαράσσουν και την αποταμιευτική τους στρατηγική.

**Οπως προκύπτει βέβαια και από την «Ερευνα καταναλωτικών συνηθειών και προτύπων σε πολιτισμικά διαφοροποιημένες ομάδες» (Διαπολιτισμική Διοίκηση και Τεχνολογικές Προσαρμογές), γενικά η καταναλωτική συμπεριφορά των μεταναστών βασίζεται περισσότερο στο κόστος για οτιδήποτε αγοράζουν παρά στην ποιότητα, με εξαίρεση μόνον τα τρόφιμα.

**Η ίδια έρευνα αναφέρει πως μόλις το ένα τρίτο των γυναικών μεταναστών «δεν μπορεί να αποταμιεύσει γιατί δεν περισσεύουν χρήματα». Οι υπόλοιπες προτιμούν τις ελληνικές τράπεζες σε ποσοστό 53,1% και ένα μικρό ποσοστό στέλνει χρήματα σε συγγενικά πρόσωπα στη χώρα προέλευσης.

Ούτε κάρτες ούτε δάνεια

**«Δάνεια δεν τους αρέσει να παίρνουν ούτε από ελληνικές τράπεζες (85%), ούτε κι από τράπεζες της χώρας προέλευσης (92,7%). Ούτε πιστωτικές κάρτες έχουν, σε ποσοστό 68% εκτός από ένα μικρό ποσοστό που έχουν κάρτα ανάληψης μετρητών». Αυτό που συμπεραίνει η έρευνα είναι πως οι μετανάστριες δεν χρησιμοποιούν ή δεν εμπιστεύονται ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα.

**Δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα των επιχειρηματιών μεταναστών στη Θεσσαλονίκη. Οπως επισημαίνει σε μελέτη του ο οικονομικός γεωγράφος Λ. Λαμπριανίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι περισσότεροι μετανάστες στη βόρειο Ελλάδα έφτιαξαν την επιχείρησή τους σε ποσοστό 62,7% με αποκλειστικά δικά τους κεφάλαια. Ενα ακόμη σημαντικό ποσοστό άνοιξε την επιχείρησή του με αποταμιευτικά κεφάλαια και με δάνειο που πήρε από κάποιον συγγενή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες