"Καλύτερη Ζωή" με την WWF

 • Ανακυκλώνω τις μπαταρίες, ζω καλύτερα
  Έως και 32 φορές λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον είναι οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες συγκριτικά με τις απλές ενώ συγχρόνως κερδίζουν διαρκώς έδαφος χάρη στο μακροπρόθεσμα μικρό ενεργειακό και οικονομικό κόστος τους.
 • Τα οφέλη της κομποστοποίησης
  Τα οφέλη της κομποστοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στο διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων, που διοργανώθηκε από την «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
 • Διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων
  Το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αναδεικνύουν η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και η κοινωνική πρωτοβουλία ΜΠΟΡΟΥΜΕ, οργανώνοντας ένα διήμερο φεστιβάλ εκπαίδευσης σχετικά με το πώς μπορούμε να αξιοποιούμε το φαγητό που περισσεύει. Το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιανουαρίου σεφ θα μαγειρεύουν, παιδιά και μεγάλοι θα μαθαίνουν παίζοντας και όλοι μαζί θα ετοιμάσουν γεύματα για ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα στην κουζίνα τους ή που δεν έχουν καν σπίτι και κουζίνα.
 • Απορίες της WWF μετά τα μέτρα για την αιθαλομίχλη
  Μια σειρά από ερωτήματα προς τους συναρμόδιους υπουργούς απευθύνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης αιθαλομίχλης. Τα ερωτήματα απευθύνονται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και αφορούν απόκρυψη ή καθυστερημένη δημοσίευση στοιχείων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία αλλά και μεταβολή των διεθνών ορίων ασφαλείας για τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα, σε βάρος των κατοίκων της χώρας.
 • Διαδικτυακή συζήτηση για την σπατάλη τροφίμων
  Πηγή: http://kalyterizoi.gr/new/ekpempoyme-zontana-kai-apantame-stis-erotiseis-ton-politon-gia-ti-spatali-trofimon Στη διαδικτυακή τηλεοπτική συζήτηση που διοργανώνεται για απόψε τις 19.45 το απόγευμα, ο Ηλίας Μαμαλάκης πιθανότατα δεν θα δίνει συνταγές. Μαζί με την Ξένια Παπασταύρου, συνιδρύτρια της του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και τον καθηγητή Κώστα Αμπελιώτη, θα μιλήσουν για την σπατάλη τροφίμων και για το πώς μπορούμε να την αποφύγουμε και να την μετατρέψουμε σε αλληλεγγύη. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις και να σχολιάζουν ζωντανά κατά τη διάρκεια της εκπομπής.
 • «Το τζάκι βλάπτει σοβαρά... την υγεία και το περιβάλλον»
  Πηγή: http://kalyterizoi.gr/new/tzaki-vlaptei-sovaratin-ygeia-kai-perivallon Είναι πλέον γεγονός ότι η μυρωδιά καμένου ξύλου απλώνεται κάθε βράδυ στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η περίληψη του φαινομένου έχει ως εξής: Τα τζάκια ανοιχτού θαλάμου είναι ό,τι χειρότερο για την τσέπη και την υγεία όλων μας. Για το ίδιο θερμικό έργο, το τζάκι είναι κατά 40% ακριβότερο σε σχέση με τον κοινό καυστήρα πετρελαίου. Τα απλά τζάκια (όπως και οι ηλεκτρικοί λέβητες) είναι τα πιο ακριβά συστήματα. Τα ενεργειακά τζάκια, οι σόμπες και οι λέβητες πέλετ είναι σαφέστατα καλύτερες και πιο οικονομικές λύσεις.
 • WWF: Ειδικοί συνιστούν συστήματα λέβητα βιομάζας για θέρμανση
  Φωτογραφία αρχείου Μια διαδικτυακή εκπομπή αφιερωμένη στην αναζήτηση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης, αντί του πετρελαίου, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, με πρωτοβουλία της WWF, στο πλαίσιο του προγράμματος Καλύτερη Ζωή. Τρεις ειδικοί απάντησαν online σε ερωτήσεις των πολιτών για το θέμα, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε συστήματος. Τα συμπεράσματα της συζήτησης συνοψίζει εδώ η οργάνωση.
 • Βιολογικό μικροζυθοποιείο στην Ξάνθη
  Πηγή: Ζυθοποιία Σαντορίνης https://www.facebook.com/pages/Santorini-Brewing-Company/259859764068038 Μια μικρή ομάδα ζυθοποιών έφτιαξε ένα ηλιακό μικροζυθοποιείο στην Ξάνθη το οποίο δεν παράγει απόβλητα και ρύπους. Η ομάδα ξεκίνησε να φτιάχνει σπιτικές μπύρες αλλά μετά από παρότρυνση φίλων και ειδικών αποφάσισε να κατασκευάσει το μικροζυθοποιείο.
 • Πτώση 50% της χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης
  Πενήντα τοις εκατό μειώθηκε η χρήση πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της έρευνας που πραγματοποίησε η Public Issue για την WWF Ελλάς. Στο πρώτο μέρος της έρευνας που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την πρωτοβουλία «Καλύτερη Ζωή» φαίνεται πως το 81% των Ελλήνων περιόρισε σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης τον περσινό χειμώνα.

Ρεπορτάζ & αφιερώματα από την Ελευθεροτυπία


 • Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ Χωρίς πετρέλαιο οκτώ στις δέκα πολυκατοικίες
  Πώς δίνεται το επίδομα θέρμανσης Οποιος αντέχει βάζει πετρέλαιο, γιατί έρχεται παγωνιά Χωρίς θέρμανση και με τον υδράργυρο να έχει πέσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, βρίσκονται οκτώ στις δέκα πολυκατοικίες καθώς οι ένοικοι αδυνατούν να αγοράσουν πετρέλαιο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτή, κάνοντας φανερό ότι το επίδομα θέρμανσης δεν ήταν επαρκές μέτρο ώστε να ζεσταθούν τα νοικοκυριά.

 • Υπόγεια αγρο-κτήματα
  Οι καλλιέργειες κάτω από τη γη είναι μία πραγματικότητα κυρίως σε ερευνητικό-πειραματικό και περιορισμένο ακόμα πεδίο εφαρμογών Σε ένα, δύο, τρία έως και δώδεκα μέτρα κάτω από τη γη λειτουργούν στο εξωτερικό πιλοτικά και πειραματικά αγροκτήματα σε ελεγχόμενες συνθήκες, χωρίς να απειλούνται οι καλλιέργειες από φυσικά φαινόμενα Χόμπι ή βίτσιο της αγοράς, πρωτοτυπία-πυροτέχνημα ή τεχνολογικό επίτευγμα που καλύπτει ή πρόκειται να καλύψει διατροφικές ανάγκες; Οπως και να το δει κανείς, οι καλλιέργειες κάτω από τη γη είναι μία πραγματικότητα κυρίως σε ερευνητικό-πειραματικό και περιορισμένο ακόμα πεδίο εφαρμογών:

 • ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ Θα πάρουν άλλη γύρω από μικρά χωριά Αλλάζουν Γη σε 200.000 ιδιοκτήτες
  ***Πώς θα αποκτήσουν δικαίωμα δόμησης ***Πώς θα γίνει η ανταλλαγή εκτάσεων Η αρτιότητα των οικοπέδων θα είναι στα 400 τ.μ. με μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,5 ΠΑΝΩ από 200.000 μέλη ενεργών οικοδομικών συνεταιρισμών καλούνται να παραδώσουν στο Δημόσιο τις δασικές εκτάσεις συνολικής έκτασης άνω των 220.000 στρεμμάτων, που κατέχουν σε όλη την Ελλάδα, για να πάρουν δικαίωμα δόμησης σε νέες επίσης δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες θα χωροθετηθούν εντός των ορίων και σε απόσταση έως 20 χιλιομέτρων από το κέντρο 2.000 μικρών οικισμών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θεσμοθετεί κατά προτεραιότητα ως Ζώνες Συγκέντρωσης Συντελεστή Δόμησης περίπου 2.000 οικισμούς της χώρας, που έχουν λιγότερους από 200 μόνιμους κατοίκους, ώστε να υποδεχθούν τα δικαιώματα δόμησης των συνεταιρισμών. Η διαδικασία θα γίνει μέσω της «Τράπεζας γης».

 • Ενέργεια: η μάχη των γιγάντων και ο... νάνος της Αν. Μεσογείου
  Ο Αντώνης Σαμαράς ακούει προσεκτικά τις... υποσχέσεις που του δίνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ (φωτ. ΑΠΕ) Ενώ η Αθήνα αρκείται στην «προφορική» δέσμευση του Ισραήλ ότι κατά τη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στην περιοχή θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, όπως και η Λευκωσία, το ίδιο σχεδιάζει ήδη τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου των κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», υπό το άγρυπνο όμως βλέμμα κολοσσών εταιρειών τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας

 • ΖΟΥΓΚΛΕΣ, ΩΚΕΑΝΟΙ, ΠΑΓΟΙ, ΦΛΟΙΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ Εξερευνώντας τον άγνωστο πλανήτη Γη
  Ο μικρός μας πλανήτης είναι ακόμα γεμάτος μυστικά και άγνωστες γωνιές που αναμένουν να χαρτογραφηθούν, καθώς και πολλά είδη άγνωστων οργανισμών προς ανακάλυψη και μελέτη Ο πλανήτης μας είναι ακόμα γεμάτος μυστικά και ανεξερεύνητους κόσμους, καθώς πολλά είδη άγνωστων οργανισμών αναμένουν να ανακαλυφθούν και να μελετηθούν

 • ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Σε ιδιώτες 18 εκατ. στρέμματα δάσους!
  Σε δασικές εκτάσεις θα δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Στις 25 Μαΐου 2013 η «Ε» είχε γράψει για τα σχέδια που προωθούσε το υπουργείο Εκτάσεις δημόσιας γης συνολικής επιφάνειας άνω των 18 εκατομμυρίων στρεμμάτων, στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως χορτολιβαδικές, βραχώδεις, πετρώδεις και άλλες μέχρι τώρα μη αξιοποιήσιμες, συγκεντρώνονται σε μια νέα κατηγορία εκτάσεων, τις «δημόσιες γαίες».

 • Διπλό έγκλημα στον Πύργο
  Στην κατά τ' άλλα παράνομη χωματερή στην Αλφειούσα του Νομού Ηλείας, οι εργολάβοι ξηλώνουν δέντρα και συνεχίζουν να θάβουν σκουπίδια με τις πλάτες των τοπικών αρχών Για να κλείσει τα στόματα των αγροτών της Αλφειούσας στο Νομό Ηλείας, που διαμαρτύρονται επί δεκαετίες (!) για τον παράνομο σκουπιδότοπο δίπλα στα χωράφια τους στην τοποθεσία Λίμνες, ο δήμαρχος Πύργου σκοπεύει να εφοδιάσει με τα επικίνδυνα για την υγεία αγροτικά προϊόντα -που παράγονται στην περιοχή- το Κοινωνικό Παντοπωλείο, με λίγα λόγια, τους οικονομικά αδύναμους της πόλης!

 • ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΣΕ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΜΕ ΦΥΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Πράσινο για τρόφιμα, στοπ στα βιοκαύσιμα
  Στα κράτη-μέλη εναπόκειται να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν το ζήτημα των βιοκαυσίμων νέας γενιάς Δεύτερη «πόρτα» τρώει μέσα σε δύο μήνες η βιομηχανία βιοκαυσίμων που λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις καλλιέργειες τροφίμων, καθώς η Επιτροπή Περιβάλλοντος, αρχικώς, και το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισαν πρόταση για στροφή σε παραγωγή βιοντίζελ νέας γενιάς με φύκη και απόβλητα.

 • ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Το κλίμα αλλάζει, να αλλάξουμε κι εμείς
  Τα ορυκτά καύσιμα βοήθησαν την παγκόσμια οικονομία να φθάσει στα σημερινά επίπεδα ευμάρειας. Το πραγματικό τους κόστος όμως τώρα μόνο γίνεται εμφανές Υπαρκτοί οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής , αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνοούν Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη και οφείλεται βασικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται κυρίως από τις καύσεις ορυκτών καυσίμων, δηλαδή γαιάνθρακα (λιγνίτη, λιθάνθρακα κ.λπ.) και πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 • ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΞΙΝΟΙ ΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ, ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Γίνεται η θάλασσα «ξίδι»
  Ενα ακόμη σοβαρό πλήγμα στο υδάτινο οικοσύστημα του πλανήτη πρόσθεσε το είδος που λέγεται άνθρωπος Με τίτλο «Αφιλόξενοι Ωκεανοί», νέα έκθεση διεθνούς ομάδας επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο ρυθμός οξίνισης των θαλάσσιων υδάτων (διαταραχή του ph τους από αλκαλικό σε όξινο) είναι σήμερα δέκα φορές μεγαλύτερος απ' ό,τι κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία της Γης, πόρισμα που οδηγεί ακτιβιστές και οργανώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος να καταγγείλουν εκ νέου το «αφιλόξενο ανθρώπινο είδος», το οποίο, παρά τα καταιγιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, δεν μοιάζει πρόθυμο «να βάλει φρένο» στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

 • ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΑΛΛΑ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ Ο ρυπαίνων πληρώνει με ρυθμό χελώνας
  Από τις 100 υπό έλεγχο εταιρείες, μεταξύ των οποίων βιομηχανίες και ΧΥΤΑ, μόνο στις 10 έχουν αποδοθεί ευθύνες Με καθυστέρηση δύο ετών ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη, βάσει της οποίας τέθηκε σε εφαρμογή η βασική αρχή ότι ο ρυπαίνων πληρώνει και μάλιστα όχι απλώς πληρώνει, αλλά αποκαθιστά και το περιβάλλον στην προτεραία του κατάσταση.

 • Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Το μαρτύριο της σταγόνας
  «Η εκτίμηση του Υδατικού Αποτυπώματος ενός προϊόντος μπορεί να διαμορφώσει τις δυνατότητες νέων πολιτικών στη διαχείριση των υδατικών πόρων, αφού εμπλέκει πλέον πολύ περισσότερους "παίκτες"», δηλώνει ο δρ Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης Πρωταθλήτρια υπερκατανάλωσης νερού η Ελλάδα, με το Υδατικό Αποτύπωμά της να δείχνει έγκλημα

 • ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ, ΕΝΩ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ Η ΑΜΕΛΕΙΑ Παγκόσμιο φαινόμενο στις φωτιές η Ελλάδα!
  «Οταν σκεφτόμαστε το δράστη μιας καταστροφικής πυρκαγιάς συνήθως πέφτουμε έξω», λέει και δείχνει τη δημιουργία ενός «άγριου» ανδρικού προσώπου ενώ το σκιτσάρουν. Το σκίτσο ολοκληρώνεται, αλλά ξαφνικά αλλάζει. Το πρόσωπο γλυκαίνει, μπαίνουν χρώματα και τελικά παίρνει μορφή. Γιατί -όπως λέει και το σποτάκι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας- «τις περισσότερες φορές είναι απλά ένας από μας».

 • Σκηνικό τρόμου στα κάμπινγκ
  Επαναφέροντας τα στερεότυπα της δεκαετίας του '70 περί «αλητοτουριστών», η κυβέρνηση κυνηγά ανελέητα τους ελεύθερους κατασκηνωτές, επιβάλλει πρόστιμα που μετακυλίονται στην Εφορία (!) και εξοργίζει δημάρχους περιοχών που ζουν από τον τουρισμό Υπό διωγμόν και το ελεύθερο κάμπινγκ και όσοι τολμούν μπορεί να βρεθούν να χρωστούν στην Εφορία. Ο νέος εχθρός της Πολιτείας γι' αυτό το καλοκαίρι είναι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές.

 • Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΓΑΣΤΕΡΟΠΟΔΑ Υπό εξαφάνιση και τα κοχύλια!
  Μεγάλη η απόκλιση που εμφανίζει η χώρα μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με το στόχο της ανάσχεσης της απώλειας της βιοποικιλότητας που έχει θέσει η Ευρώπη με ορίζοντα το 2020 Η ονομασία τους είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις της αρχαίας ελληνικής «γαστήρ» και «πόδες» (κοιλιά και πόδια), από τη φαινομενική εικόνα που παρουσιάζουν, να μετακινούνται με ένα μέρος του σώματός τους, την «κοιλιά» τους, που στην πραγματικότητα είναι ένα σαρκώδες πόδι.

 • ΠΟΙΚΙΛΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πελεκάνοι Ο θάνατός σου, η ζωή μου
  Οι ροδοπελεκάνοι, οι οποίοι δεν προσάρμοσαν τη μετανάστευσή τους στις κλιματικές αλλαγές, μείωσαν την περίοδο αναπαραγωγής τους κατά 20 μέρες Σύμφωνα με έρευνα που κράτησε 24 χρόνια, η μεταβολή του κλίματος που παρατηρήθηκε στις Πρέσπες άλλαξε θεαματικά, προς το χειρότερο για ορισμένα είδη και προς το καλύτερο για κάποια άλλα, την ημερομηνία ωοτοκίας των πελεκάνων.

 • ΔΕΚΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Εγκληματική αδιαφορία για το περιβάλλον»
  Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου η φύλαξη είναι ανύπαρκτη Εικόνα εγκατάλειψης και περιβαλλοντικής κρίσης σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας παρουσιάζει το δίκτυο των δέκα μεγαλύτερων οικολογικών οργανώσεων, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος για «εγκληματική αδιαφορία για την ελληνική φύση».

 • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ... ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ! Κούρεμα και στο «Natura» για χάρη των επενδύσεων
  ΑΛΛΑΖΕΙ το καθεστώς προστασίας περιοχών του «Natura 2000» για να αξιοποιηθεί ο «κρυμμένος θησαυρός» του εθνικού ορυκτού πλούτου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν αποχαρακτηρισμοί.

 • Dr. FRANZ J. RADERMACHER Προς βραζιλιανοποίηση οδηγείται η Ευρωζώνη
  Η Ελλάδα διασώζεται μόνο με μαζικές χρηματικές μεταβιβάσεις από τα ισχυρότερα κράτη Δηλώνει στην «Κ.Ε.», σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο καθηγητής dr. Franz J. Radermacher, μέλος της Λέσχης της Ρώμης.

 • ΚΑΤΟΙΚΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ Ξεσηκωμός για το νέο φράγμα του Αώου
  Φορείς και οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το ποσοστό κατακράτησης νερού δεν θα είναι 3%, όπως το παρουσιάζει το υπουργείο, αλλά 56,2%! Καταγγέλλουν ότι θα καταστρέψει το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, τη Βάλια Κάλντα και την κοιλάδα της Κόνιτσας.

 • ΧΕΝΡΙ ΓΟΡΣΛΕΪ Το δις εξερευνάν το Νότιο Πόλο
  Ο Βρετανός εξερευνητής, που δίνει αύριο διάλεξη με θέμα «Στα βήματα των γιγάντων της Ανταρκτικής» στο American Community Schools of Athens, μιλάει για τις δύο αποστολές του

 • Ονειρο θερινής νυκτός η αξιοποίηση του Τατοϊου Αυτό το κτήμα ποιος θα το πάρει;
  Το συντριβάνι Η κυβέρνηση προωθεί την εκποίηση του Τατοΐου για 60-90 χρόνια, την παράδοσή του σε Ελληνα ή ξένο επιχειρηματία. Η εκποίησή του έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπως είναι γνωστό.

 • Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ Το Βατερλό του χρηματιστηρίου ρύπων
  Η καταψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο με 630 ψήφους υπέρ του backloading, που ήταν και η πρόταση της Κομισιόν, καταδεικνύει και την αποτυχία του ΣΕΔΕ (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών) ή αλλιώς του χρηματιστηρίου ρύπων. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 • Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ... Πώς νίκησαν το χημικό «τέρας» της Κωπαΐδας
  Με σύγχρονο εξοπλισμό, ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και ενημέρωση των αγροτών, το πρόγραμμα «Ecopest» μπορεί να αποτελέσει... μπούσουλα και γι' άλλες περιοχές, εξίσου επιβαρημένες με αγροχημικά, όπως η Κωπαΐδα Μπορεί να γυρίσει ο χρόνος πίσω για έναν αγροτικό «παράδεισο» που επιβαρύνθηκε δραματικά από την -χωρίς σχέδιο- ανάπτυξη και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων; Αιώνες τώρα, η Βοιωτία ήταν ξακουστή για τα γόνιμα εδάφη της.

 • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Παρατηρητήριο της ρύπανσης στο Διαδίκτυο
  Στις ιστοσελίδες www.orth.gr και www.oset.gr, το σύστημα εκτίμησης και πρόγνωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Στον αέρα του Διαδικτύου βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες το πρώτο πανελληνίως Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας Αέρα (ΣΔΠΑ) του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ).

 • Η λίμνη στο έλεος των πολιτικών Κορώνεια: οικολογική βόμβα
  Λίμνη Κορώνεια: ένα διαρκές περιβαλλοντικό «έγκλημα» για το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Το επί χρόνια ανεφάρμοστο διαχειριστικό σχέδιο διάσωσης οδήγησε σε ευρωπαϊκή «καμπάνα» Η λίμνη Κορώνεια συμβολίζει την πολιτική που άσκησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η επί σειρά ετών ανεξέλεγκτη ρίψη βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, οι υδροβόρες καλλιέργειες και η ανεξέλεγκτη χρήση γεωτρήσεων οδήγησαν στην υποβάθμιση των υδάτων της και στην αποξήρανση ενός μεγάλου μέρους της. Από το 1999 μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωσή της, η οποία όμως ακόμη παραμένει ζητούμενο.

 • Η Οξειά, το «Natura», ο εμίρης του Κατάρ και οι κακομοίρηδες
  Παρ' ότι στο Μαξίμου θεωρούν «τελειωμένη υπόθεση» τη μεταβίβαση της νησίδας του Ιονίου, οι επενδύσεις και το real estate της χλιδής, που οραματίζονται και οι ντόπιοι παράγοντες, κολλάνε στη νομοθεσία

 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Ανάπλαση αντί της καταβύθισης
  Ο επικεφαλής του «Okra», Martin Knuijt, τόνισε ότι η μελέτη που προκρίθηκε θα μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης «σε μια παλλόμενη πράσινη και προσβάσιμη καρδιά» Το Ιδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Rethink Athens» για την ανασυγκρότηση του Ιστορικού Κέντρου με κεντρικό άξονα την Πανεπιστημίου.

 • Πειραματόζωο και για τα ορυχεία η Ελλάδα
  Στις Σκουριές θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μοντέλο της ακαριαίας τήξης, κατά την οποία χρησιμοποιείται αρσενικό

 • ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗΝ «ΑΚΤΩΡ» Ανθρακας το Δημόσιο, χρυσός ο Μπόμπολας
  Λεωνίδας Μπόμπολας, Χρήστος Πάχτας, Δημήτρης Κούτρας και Φρανκ Τίμις Μεταβιβάσεις από το Δημόσιο σε ιδιώτες χωρίς διαγωνισμούς, χαριστικές συμβάσεις, επιχειρηματικές κομπίνες και πρόστιμα από την Ε.Ε. αποτελούν το παζλ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Η «Ε» φωτίζει άγνωστες πτυχές της «επένδυσης», το ρόλο της «ΑΚΤΩΡ», του νυν δημάρχου Χρ. Πάχτα και τη διαδικασία αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.

 • ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ Αλλάζει η εικόνα των έξυπνων κτηρίων
  Ασχέτως με το αν ο χώρος της δουλειάς μας είναι ένα υπερσύγχρονο «έξυπνο κτήριο» ή κάποιο γερασμένο παλιό οικοδόμημα που με παρεμβατικά λίφτινγκ αγωνίζεται να κρύψει τις πολλές του ατέλειες, η τεχνολογία αλλάζει και πάλι τα δεδομένα, βελτιώνοντας όχι μόνο την εικόνα αλλά και τη λειτουργικότητα του παραδοσιακού γραφείου.

 • ΜΑΡΟΥΣΙ: ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕ ΣΙΔΕΡΑ ΚΑΙ ΜΠΑΖΑ ΕΓΙΝΕ ΜΠΟΣΤΑΝΙ ΓΙΑ 40 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ, ΔΙΝΕΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ Τα μποστάνια της κρίσης
  Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τη γη. Ο λαχανόκηπος είναι για μένα μια διέξοδος από την ανεργία» λέει ο Βασίλης Καρατζόγλου §Βάζουμε κόπο και μεράκι στη γη και αυτή μας το δίνει πίσω με τα προϊόντα της, λένε οι κάτοικοι του Αμαρουσίου Οι κάτοικοι πήραν τις τσάπες στο Μαρούσι και μετέτρεψαν μία χωματερή από σίδερα και μπετόν σε λαχανόκηπο.

 • «Τρώμε τον πλανήτη μας»
  «Οταν πετάμε σοδειές και φαγητό, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν πετάμε απλώς τρόφιμα, ροκανίζουμε τους πολύτιμους φυσικούς μας πόρους, τη γη, τα ύδατα, την ενέργεια» λέει ο δρ Γ. Αγγίδης «Είμαστε αντιμέτωποι με μία τραγωδία. Ο πλανήτης παράγει περισσότερα απ' ό,τι χρειάζονται όλοι οι κάτοικοί του για να τραφούν, κι όμως ακόμη άνθρωποι πεινούν, παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, ενώ την ίδια στιγμή οι φυσικές πηγές εξαντλούνται», λέει στην «Κ.Ε.» ο δρ Γιώργος Αγγίδης, που συνεργάστηκε με το βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών στην ερευνητική έκθεση «Global Food: Waste Not, Want Not».