Ηλεκτρονική Έκδοση

Τι δείχνουν οι αριθμοί της Eurostat για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ε.Ε. το 2009

«Επιμένει» με χωματερές η Ελλάδα

Στις χωματερές καταλήγουν τα 8/10 των αστικών απορριμμάτων που παράγονται στη χώρα μας, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Κάθε κάτοικος της Ελλάδας παράγει 478 κιλά απορριμμάτων, διαπιστώνει η Eurostat για το 2009.

Η Βουλγαρία είναι η πρωταθλήτρια όσον αφορά τη χρήση χωματερών, καθώς δεν υπάρχουν άλλες μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων στη συγκεκριμένη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση της κατάταξης με το ποσοστό απορριμμάτων που καταλήγει στις χωματερές να φτάνει στο 82%, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι μόλις 38%.

Στην ανακύκλωση απορριμμάτων η Eurostat διαπιστώνει πως η Ελλάδα υπολείπεται 7 μονάδων του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ανέρχεται στο 24%. Η Γερμανία είναι η χώρα με την εντατικότερη χρήση των συστημάτων ανακύκλωσης, τα οποία διαχειρίζονται το 48% των αστικών απορριμμάτων.

Σουηδία και Δανία είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά καύσης των σκουπιδιών σε ειδικές μονάδες (49 και 48% αντίστοιχα), ενώ ακολουθεί η Ολλανδία με 39%. Η Ελλάδα είναι μία από τις 6 χώρες (οι υπόλοιπες είναι η Κύπρος, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία) όπου δεν χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. σε μονάδες καύσης καταλήγει το 1/5 των σκουπιδιών.

Περιορισμένη είναι και η χρήση της κομποστοποίησης στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό των απορριμμάτων που καταλήγει στις σχετικές μονάδες είναι μόλις 2%. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 18%, ενώ η Αυστρία με ποσοστό 40% και η Ιταλία με 32% βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Eurostat, τα αστικά απορρίμματα δημιουργούνται κυρίως από τα νοικοκυριά. Ωστόσο στα απόβλητα αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται παρόμοια απορρίμματα που παράγονται από μικρές επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς. Στη σχετική μέτρηση η Eurostat δεν έχει λάβει υπόψιν της τα απόβλητα που παράγονται από την αγροτική και τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Περιβάλλον & οικολογία
Για το ίδιο θέμα
Δράση για την προώθηση της ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη