Έντυπη Έκδοση

Μετά την καταστροφή στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπου, δυναμίτες από ανεπρόκοπους στην Τριχωνίδα

Με δυναμίτες «υποδέχθηκαν», όχι την... τρόικα, αλλά κοπάδια κεφαλόπουλων στην Τριχωνίδα, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων στις παρόχθιες περιοχές, ενέργεια που καταδεικνύει την αναλγησία και τον ατομισμό κάποιων σε βάρος των ντόπιων κοινωνιών, και σε τόσο δύσκολες εποχές.

Η καταγγελία έφτασε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, το οποίο, ενώ διαθέτει πλωτό σκάφος (καθώς βρίσκονται υπό την εποπτεία του λιμναίες περιοχές) δεν κατάφερε να φέρει αποτέλεσμα διότι ο χειριστής του έχει μετατεθεί!

Το γεγονός αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Τριχωνίδας (συνδέεται -επικοινωνεί- με τη λίμνη Λυσιμαχία), αφού η υπεραλίευση της αθερίνας μειώνει και τα φυσικά αποθέματα ειδών όπως αυτό.

Είναι λυπηρό μετά τους μαζικούς θανάτους ψαριών στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπου, να έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. «Και επειδή τα ψάρια δεν έχουν φωνή», σημειώνεται ότι εκτός από τη ρύπανση υπερ-λιπασμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θεμοκρασίες «προκάλεσαν ασφυξία των ψαριών» στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπου, ευθύνες κατ' αναλογία έχει και ο αλιευτικός συνεταιρισμός, για να λέμε τη «σκάφη σκάφη».

Επρεπε δηλαδή να παρακολουθούν την κατάσταση στη λιμνοθάλασσα: Ο καθαρισμός του καναλιού που ενώνει θάλασσα και λίμνη έπρεπε να ήταν και δική τους μέριμνα. Οπως επίσης και το άνοιγμα της μπούκας, το οποίο μάλλον ήθελε εκβάθυνση για να «αναπνεύσει» το οικοσύστημα.

Και να μην έχουμε τετελεσμένα γεγονότα με απώλειες ψαριών, με συνέπεια την οικονομική καταστροφή, όπως είπαν και οι ντόπιοι αλιείς.

Στην αδιαφορία της πολιτείας, που περιορίζεται απλώς στη διαπίστωση του φαινομένου, και στην εγκληματική απουσία παρακολούθησης των ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων των υδάτινων οικοσυστημάτων, εστιάζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι διά στόματος της κ. Λαλιώτου, μέλους της θεματικής ομάδας περιβάλλοντος του κόμματος.

Για υποχρηματοδότηση των ελεγκτικών δομών και έλλειψη δέσμευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κάνει λόγο και ο κ. Κανέλης, που συμμετέχει στους Πράσινους και ζει και παρακολουθεί το θέμα από κοντά: ο φορέας διαχείρισης δυστυχώς δεν είχε τα κονδύλια για να λειτουργήσουν τα εργαλεία ελέγχου. Κόβονται χρήματα απ' το κράτος αδιακρίτως και έτσι μας έρχεται μπούμερανγκ η κατάσταση, που έχει οικονομικές επιπτώσεις στον αλιευτικό κλάδο, ενώ υποβαθμίζονται τα οικοσυστήματα που παράγουν φυσικά προϊόντα με εμπορική αξία, εκτός από την οικολογική και αισθητική αξία που έχουν και είναι τεράστια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αλιεία
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Οικολόγοι Πράσινοι
Θέματα ζώων
Περιβάλλον & οικολογία