Έντυπη Έκδοση

ΧΕΝΡΙ ΓΟΡΣΛΕΪ

Το δις εξερευνάν το Νότιο Πόλο

Ο Βρετανός εξερευνητής, που δίνει αύριο διάλεξη με θέμα «Στα βήματα των γιγάντων της Ανταρκτικής» στο American Community Schools of Athens, μιλάει για τις δύο αποστολές του

Η ιστορία αναφέρει πως ο Ρόαλντ Ενγκελμπρεγκτ Γκράβνινγκ Αμουνδσεν, Νορβηγός εξερευνητής, ηγήθηκε της ανταρκτικής αποστολής, η οποία ήταν η πρώτη που έφτασε στο Νότιο Πόλο. Η ομάδα του αναχώρησε τον Οκτώβριο του 1911, πήρε μαζί της τέσσερα έλκηθρα και πενήντα δύο σκυλιά. Ενα μήνα μετά έφτασαν στην άκρη του Πολικού Οροπεδίου και κατασκήνωσαν στην τοποθεσία που ονόμασαν «Χασάπικο», όπου σκότωσαν είκοσι τέσσερα από τα εναπομείναντα σκυλιά. Με μερικά από τα πτώματα τάισαν τα υπόλοιπα σκυλιά. Υπό ακραίες καιρικές συνθήκες διέσχισαν την «Αίθουσα χορού του διαβόλου», μια περιοχή με τεράστια ρωγμή, και έφτασαν στο γεωγραφικό πλάτος του απώτερου Νότου του Σάκλετον. Στις 14 Δεκεμβρίου 1911, με 16 σκυλιά, έφτασαν στον Πόλο.

Δύο φορές με τα πόδια

Μια σύγχρονη εξερευνητική προσωπικότητα, ο μόνος που έχει φθάσει δύο φορές με τα πόδια στο Νότιο Πόλο ακολουθώντας τα βήματα του Αμουνδσεν, ο Χένρι Γόρσλεϊ, αύριο στις 8.30 μ.μ., θα δώσει διάλεξη με θέμα «Στα βήματα των γιγάντων της Ανταρκτικής» στο American Com-munity Schools of Athens (Theater at ACS -Αγ. Παρασκευής 129 και Καζαντζάκη, Χαλάνδρι) για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» και της «Πνοής-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού», τηλ. 210-9637124. Η μητέρα της γυναίκας του είναι Ελληνίδα και έρχονται συχνά στην Αθήνα για να δουν τους συγγενείς τους, καθώς έχουν ένα σπιτάκι στη Σκύρο που τους αρέσει αφάνταστα. Ευπροσήγορος, δέχθηκε να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του από τις ριψοκίνδυνες αποστολές του.

«Η πρώτη αποστολή στο Νότιο Πόλο ήταν το 2008/2009», μας λέει. «Μαζί με δύο συντρόφους ακολουθήσαμε τη διαδρομή που είχε χαράξει ο σερ Ερνεστ Σάκλετον το 1907. Ο Σάκλετον υπήρξε ο μεγάλος πρωτοπόρος που "άνοιξε" την Ανταρκτική, διασχίζοντας 850 μίλια με τα πόδια. Σταμάτησε όμως 97 μίλια πριν από τον Πόλο, για να μη διακινδυνεύσει τη ζωή των συντρόφων του, και γύρισε πίσω. Η δεύτερη αποστολή μου ήταν το 2011/2012, όπου τιμήσαμε μια άλλη μεγάλη επέτειο, τα 100 χρόνια από τον αγώνα του κάπτεν Σκοτ και του Ρόαλντ Αμουνδσεν, για το ποιος θα έφτανε πρώτος στο Νότιο Πόλο, ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές. Ο Αμουνδσεν έφτασε πρώτος. Ο κάπτεν Σκοτ και οι άνθρωποί του πέθαναν όλοι στην επιστροφή».

Για το θαρραλέο εξερευνητή, η ιδέα της αποστολής του Σάκλετον ξεκίνησε το 2003 και το όλο θέμα ήταν αρκετά περίπλοκο, γιατί όλοι οι συμμετέχοντες ήταν απόγονοι της αρχικής ομάδας. Δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και χρειάστηκε χρόνος για να οργανωθούν, να προετοιμαστούν, να βρουν χρήματα και να γίνουν φίλοι. Η δεύτερη αποστολή ήταν πιο εύκολη, γιατί ανήκαν όλοι στο βρετανικό στρατό και γνωρίζονταν. «Και τα δύο ταξίδια είχαν αφετηρία τις ξύλινες καλύβες που χρησιμοποίησαν ο Σάκλετον και ο Σκοτ στο Ross Island, που απέχει τρεις εβδομάδες με το πλοίο από τη Νέα Ζηλανδία. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, οι κονσέρβες, τα ρούχα, τα σλίπινγκ μπαγκ, τα βιβλία των εξερευνητών είναι όλα εκεί. Η απόσταση από το Ross Island μέχρι το Νότιο Πόλο είναι 900 μίλια· μας πήρε και τις δύο φορές 68 ημέρες ποδαρόδρομο για να καλύψουμε την απόσταση. Από το Νότιο Πόλο μάς παρέλαβε ένα αεροπλάνο και μέσω Χιλής επιστρέψαμε τελικά στην Αγγλία».

Σκληρή η προετοιμασία. Ενα ταξίδι στην Ανταρκτική είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση και έπρεπε να βρουν πολύ γενναιόδωρους χορηγούς και για τις δύο αποστολές.

Οι πιο επικίνδυνες εμπειρίες ήταν οι αναρριχήσεις στους παγετώνες που διασχίζουν την Ανταρκτική. Είναι γεμάτοι από βαθιές ρωγμές που φτάνουν σε βάθος χιλιομέτρων, όπου εύκολα μπορεί να πέσει και να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί σοβαρά ένας άνθρωπος.

«Στις αποσκευές φορτώσαμε υπομονή και αισιοδοξία. Χρειάζεται κανείς μεγάλη υπομονή σ' αυτά τα μακριά ταξίδια της Ανταρκτικής, γιατί ο καιρός είναι ο κυρίαρχος παράγοντας. Η αισιοδοξία είναι επίσης απαραίτητο εφόδιο, γιατί αναπόφευκτα θα υπάρξουν προβλήματα, εμπλοκές και καθυστερήσεις και είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια θετική ψυχική διάθεση σε όλη την ομάδα».

Τον ρωτήσαμε αν τα ταξίδια αυτά ήταν πιο δύσκολα από τις στρατιωτικές του αποστολές στη Βόρεια Ιρλανδία και στο Αφγανιστάν. «Υπήρχαν ομοιότητες», μας είπε. «Το στοιχείο του κινδύνου και στις δύο περιπτώσεις, αλλά φυσικά ο "εχθρός" ήταν διαφορετικός. Επίσης και οι δύο περιπτώσεις συνεπάγονται μακρά απουσία από την οικογένειά μου και το κοινό στοιχείο του αγνώστου. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τα ταξίδια στην Ανταρκτική ήταν δική μου απόφαση, ενώ οι αποστολές στη Β. Ιρλανδία και στο Αφγανιστάν ήταν στρατιωτικό καθήκον».

Ο Χένρι Γόρσλεϊ έχει ως ήρωά του τον Ερνεστ Σάκλετον. Εκτιμά ότι «υπήρξε παράδειγμα σταθερής και αποφασιστικής ηγεσίας. Παρ' όλες τις απίστευτες δοκιμασίες που υπέστη, ποτέ δεν θυσίασε έναν άνθρωπο». Οσο για τα όρια στην ανθρώπινη προσπάθεια; «Η ανθρωπότητα συνεχίζει να ακούει, να παρατηρεί, να μαθαίνει και να εξελίσσεται· δεν υπάρχουν όρια».

Το βιβλίο του

Τον ρωτήσαμε για το βιβλίο του «Στα βήματα των γιγάντων»: «Το έγραψα μετά το πρώτο ταξίδι και είναι μια πολύ προσωπική ιστόρηση των γεγονότων: πώς συνεργάστηκα με τους συνοδοιπόρους μου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας πάνω στον πάγο και την τόσο πολύτιμη υποστήριξη της οικογένειάς μου.

»Ελπίζω το βιβλίο μου να μεταδώσει στον αναγνώστη ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο στη ζωή, φτάνει να έχουμε το πάθος της επιτυχίας».

Του θυμίζουμε τη δεινή οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας και του ζητάμε ένα σχόλιο: «Θα θύμιζα στους Ελληνες τα ωραία λόγια του Αλμπέρ Καμί, που με έχουν συντροφεύσει σε πολλές δύσκολες στιγμές της ζωής μου: "Ακόμη και στο βάθος του χειμώνα, κάπου μέσα μου υπήρχε πάντα ένα αήττητο καλοκαίρι". Ελπίζω σ' αυτά τα λόγια κάποιοι να βρουν παρηγοριά. Ξέρω ότι τα φιλανθρωπικά σωματεία στην Ελλάδα περνούν δύσκολες ώρες. Γι' αυτό αποφάσισα να προσφέρω τη διάλεξή μου τη Δευτέρα σε δύο σωματεία που θαυμάζω πολύ: την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών "Πόρτα Ανοιχτή" και την "Πνοή - Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού". Ελπίζω να έρθει πολύς κόσμος για να υποστηρίξει τα δύο σωματεία και να μην τους απογοητεύσω».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανταρκτική
Περιβάλλον & οικολογία
Διαλέξεις