Ηλεκτρονική Έκδοση

Βιολογικό μικροζυθοποιείο στην Ξάνθη

Μια μικρή ομάδα ζυθοποιών έφτιαξε ένα ηλιακό μικροζυθοποιείο στην Ξάνθη το οποίο δεν παράγει απόβλητα και ρύπους. Η ομάδα ξεκίνησε να φτιάχνει σπιτικές μπύρες αλλά μετά από παρότρυνση φίλων και ειδικών αποφάσισε να κατασκευάσει το μικροζυθοποιείο.

Πηγή: Ζυθοποιία Σαντορίνης https://www.facebook.com/pages/Santorini-Brewing-Company/259859764068038 Πηγή: Ζυθοποιία Σαντορίνης https://www.facebook.com/pages/Santorini-Brewing-Company/259859764068038 Ο στόχος του μικροζυθοποιείου είναι να εξαλείψει τα απόβλητα και τους ρύπους μετατρέποντας τα υπολείμματα της διαδικασίας ζυθοποίησης σε χρήσιμο προϊόντα. Η ιδέα είναι βασισμένη στο ΖERI (Zero Emissions Research and Initiatives) και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Προμήθεια βιολογικού κριθαριού που βυνοποιείται στην Ξάνθη.
  • Θέρμανση του νερού για την παραγωγή της μπύρας με ηλιακούς συλλέκτες με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση πάνω από το 90% της ενέργειας που απαιτείται στην παραγωγή και τη  μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Μετέπειτα χρήση κάθε είδους απόβλητου ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός άλλου προϊόντος. Παραδείγματος χάριν  η μαγιά γίνεται ζωοτροφή, τα υπολείμματα ζυθοποίησης γίνονται υπόστρωμα για καλλιέργεια μανιταριών και το χρησιμοποιημένο νερό καθαρίζεται με φυγοκέντρηση και επαναχρησιμοποιείται σε άλλες χρήσεις ενώ η κοπριά των ζώων χωνεύεται αναερόβια και γίνεται λίπασμα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του μικροζυθοποιείου.

Πηγή: kalyterizoi.gr

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Ορέστης Στεφάνου έγραψε: (πριν 7 έτη)
Απλά μια διόρθωση: Το μικροζυθοποιείο δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί ακόμη, είναι υπό σύσταση. Η καμπάνια του στο http://www.indiegogo.com/projects/solar-microbrewery-in-xanthi έχει σκοπό ακριβώς το να αρχίσει να λειτουργεί!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
WWF
καλύτερη ζωή
Κλάδος τροφίμων και ποτών