Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στην κάλπη η αναμέτρηση με τα μεταλλεία χρυσού

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία και δεν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές ετοιμάζεται να λάβει μέρος το κίνημα κατά των μεταλλείων χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και ήδη έχουν προκύψει και οι υποψηφιότητες.

«Στόχος του κινήματος είναι να κατεβεί με έναν υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές», λέει στην «Ε» ο εκ των υποψηφίων, καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος «Στόχος του κινήματος είναι να κατεβεί με έναν υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές», λέει στην «Ε» ο εκ των υποψηφίων, καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος Τα ονόματα των υποψηφίων είναι με αλφαβητική σειρά τα εξής: Ανδρέας Γιαννακουδάκης, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Λαζαρίδης, καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, Ιωάννης Μίχος, οικονομολόγος και επιχειρηματίας, Απόστολος Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός και Γιώργος Πασχαλίδης, μαθηματικός στη Μέση Εκπαίδευση.

Η απόφαση είχε ληφθεί το καλοκαίρι και βάσει αυτής δημιουργήθηκε η δημοτική κίνηση «Ενωτική Πρωτοβουλία» μέσα από μια διακήρυξη αρχών και στόχων που αρχικά υπέγραψαν 1.700 κάτοικοι από Μ. Παναγιά, Ιερισσό, Γομάτι, Ν. Ρόδα, Αμμουλιανή, Ουρανούπολη, ενώ αργότερα προστέθηκαν κάτοικοι και από άλλα χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής. Στόχος τους, η διακοπή της λειτουργίας των μεταλλείων της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold» στην περιοχή, ο αποχαρακτηρισμός της από περιοχή αποκλειστικής βιομηχανικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, της αειφόρου, που θα σέβεται το περιβάλλον, τη ζωή και το μέλλον των κατοίκων.

Οι κάτοικοι επιλέγουν

«Στόχος του κινήματος είναι να κατεβεί με έναν υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές», λέει στην «Ε» ο εκ των υποψηφίων, καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος γνώρισε την περιοχή το 1973 και πλέον έχει μεταφέρει τα πολιτικά του δικαιώματα στη Μεγάλη Παναγιά.

Οπως λέει, ο υποψήφιος της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» θα προκύψει στις 19 Ιανουαρίου μέσα από διαδικασία ψηφοφορίας, με κάλπες που θα στηθούν σε 4-5 χωριά της περιοχής, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι σε ποιον θα δώσουν τελικά το χρίσμα.

Τονίζει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία και δεν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις εκλογές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Αριστοτέλη, Μιχάλης Βλαχόπουλος, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. (σ.σ.: Αναζητήσαμε τον Μ. Βλαχόπουλο για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτή την πληροφορία, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να τον εντοπίσουμε.) Οπως λέει, το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο και να μην υπάρχουν υποψήφιοι από άλλα κόμματα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο η κάθοδος κυρίως των καθηγητών του ΑΠΘ να μειώσει το κύρος του επιστημονικού λόγου και των επιχειρημάτων που έχουν εκφράσει κατά της εξόρυξης χρυσού και να κατηγορηθούν για ιδιοτέλεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντά ότι η πρόταση έρχεται από τους ίδιους τους κατοίκους. «Δεν αυτοπροταθήκαμε εμείς, αλλά μας επέλεξαν οι κάτοικοι. Και είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιον τελικά θα επιλέξουν ως υποψήφιο.

»Οπότε, δεν πάμε να εξαργυρώσουμε κάποιες επιταγές. Εγώ αρχικά είχα αρνηθεί, αλλά έπειτα από πιέσεις των κατοίκων έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του κινήματος», τονίζει. Οι υποψήφιοι γνωρίζουν καλά ότι μέχρι τις εκλογές θα αντιμετωπίσουν σφοδρές αντιδράσεις.

40 εκατ. τόνοι τοξικών

«Περιμένουμε και τη λασπολογία και ξέρουμε ότι θα μας κατηγορήσουν για πολλά. Οταν κινδυνεύει το σπίτι σου, είναι μεμπτό να αντιδράσεις; Η κριτική μου με την επιστημονική μου ιδιότητα, από το 2006 μέχρι σήμερα, βασίζεται στα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει η ίδια η εταιρεία. Αυτά που λένε ότι θα κάνουν τα θεωρώ καταστροφικά. Και τα βασίζω στη διεθνή εμπειρία. Η ίδια η εταιρεία λέει ότι θα έχει 40 εκατ. τόνους τοξικών αποβλήτων στις δύο λίμνες που θα δημιουργήσει με τα φράγματα που κατασκευάζει.

»Οπου έχει υπάρξει μεταλλείο χρυσού, έχει μείνει κρανίου τόπος εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει τίποτε άλλο στην περιοχή, πέραν των μεταλλείων», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
ΣΥΡΙΖΑ
Ορυχεία
Ελληνικός Χρυσός
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας