Έντυπη Έκδοση

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με σφραγίδα ΑΣΕΠ όλες οι προσλήψεις

Ριζικές αλλαγές, με ζητούμενο την αξιοκρατία και ασφαλιστική δικλίδα το ΑΣΕΠ για όλων των ειδών τις προσλήψεις στο Δημόσιο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος χαρακτήρισε την προσπάθεια «εθνική» και κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν το νέο σύστημα που θα προωθηθεί με διαδικασίες εξπρές ύστερα από μια εβδομάδα δημόσιας διαβούλευσης περί το τέλος αυτού του μήνα για ψήφιση στην εθνική αντιπροσωπεία.

Το νέο σύστημα προσλήψεων, το οποίο προωθείται με νομοθετική πρωτοβουλία, συζητήθηκε και πήρε το «πράσινο φως» στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αποδίδει στο ΑΣΕΠ την αποκλειστική εξουσία της οργάνωσης και του ελέγχου όλων των προσλήψεων και σε όλους τους φορείς (με ελάχιστες εξαιρέσεις) του Δημοσίου. Η όλη προσπάθεια επιχειρεί να εξισορροπήσει τριών ειδών ανισότητες:

1 την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ εκείνων που υπηρετούσαν στο Δημόσιο με stage ή συμβάσεις έργου και εκείνων που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα, με την κατάργηση της πριμοδότησης του 50% της προϋπηρεσίας.

2 την ανισότητα μεταξύ των άνεργων και εκείνων που είχαν «καταγράψει» εμπειρία στο Δημόσιο, με μείωση του ανώτατου χρονικού ορίου εμπειρίας και μείωση γενικά των μορίων της εμπειρίας.

3 την ανισότητα μεταξύ του κριτηρίου της εμπειρίας και των τίτλων σπουδών με αυξημένη μοριοδότηση των τίτλων σπουδών σε όλες τις προσλήψεις(τακτικού και εποχικού προσωπικού).

Στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ μπαίνουν εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς (ΝΠΙΔ)που ανήκουν κατά 50% στο κράτος, οι δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα επιρροή, οι Τράπεζες, το υπουργείο Εξωτερικών (εκτός των διπλωματών), ο ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, το ΚΕΕΛ, τα Ψυχιατρικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Επίσης για πρώτη φορά υπόκεινται στον έλεγχο του ΑΣΕΠ: η Βουλή,η Προεδρία της Δημοκρατίας, οι Ανεξάρτητες Αρχές, τα Νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας (Ορθόδοξης και άλλων εκκλησιών).

Καινοτομίες του συστήματος είναι:

* για να εγκριθούν συμβάσεις έργου πρέπει να υπάρχει βεβαίωση από το ΑΣΕΠ ότι δεν υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ μετά το τέλος του μεταβατικού διαστήματος (31-12-2010) για να εγκριθούν θέσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου πρέπει να μην υπάρχουν στον φορέα κενές οργανικές θέσεις.

* Ολοι οι τίτλοι σπουδών μοριοδοτούνται (μεταπτυχιακά, διδακτορικά) ανεξάρτητα από το αν είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται.

* το ανώτατο χρονικό όριο εμπειρίας στους γραπτούς διαγωνισμούς από δέκα χρόνια γίνεται πέντε.

* καταργείται η αθροιστική μοριοδότηση του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

* το τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ θα διενεργείται κάθε δύο χρόνια και όχι κάθε χρόνο, όπως οριζόταν μέχρι τώρα θα έχει ισχύ δέκα έτη (αντί τριών )και ο συντελεστής της βαρύτητας βαθμού θα είναι 4 αντί 2.

* δεν θα λαμβάνεται καθόλου υπόψη το κριτήριο της εμπειρίας για το 50% των θέσεων υποχρεωτικά, ενώ μέχρι τώρα το ποσοστό αυτή ήταν 35% των θέσεων και σε δυνητική βάση.

Εξαιρούνται και διορίζονται στο Δημόσιο κατά παρέκκλιση αυτών των διατάξεων οι αθλητές που επιτυγχάνουν διακρίσεις (από πρώτη έως και τρίτη νίκη) σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς Αγώνες. Δικαίωμα διορισμού έχουν και οι αθλητές με αναπηρία που διακρίνονται σε Παραολυμπιακούς αγώνες. Οι αθλητές θα διορίζονται μετά το τέλος της αθλητικής τους δραστηριότητας, αρκεί να μην είναι επαγγελματίες αθλητές.

Κατ' εξαίρεσιν διορίζονται επίσης οι συγγενείς εργαζομένων στο Δημόσιο που χάθηκαν πάνω στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες καθώς και το προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ).

Τέλος μέσα στο επόμενο εξάμηνο οι φορείς που χρειάζονται ειδικές κατηγορίες προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου πρέπει να το δηλώσουν στο υπουργείο Εσωτερικών και στο ΑΣΕΠ. Με τη σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ μπορούν να προσλάβουν προσωπικό ειδικών κατηγοριών με συμβάσεις έργου (ακόμα κι αν έχουν κενές οργανικές θέσεις) το αργότερο όμως μέχρι 31-12-2010. *

Αναμόρφωση και ενίσχυση του ΑΣΕΠ, το επόμενο βήμα

Η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΑΣΕΠ ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα στη χθεσινή συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο του νομοσχεδίου για τον τρόπο προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

Από ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, το ΑΣΕΠ με τη σημερινή του μορφή χαρακτηρίστηκε «γερασμένο, που δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος όλων αυτών των νέων ρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο». Υπουργοί υποστήριξαν ότι πρέπει να αναδιοργανωθαεί, να ενισχυθεί με προσωπικό, να αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα για να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο ευέλικτο. Το υπάρχον νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα απ' όλα αυτά. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η αναμόρφωση, αναβάθμιση και ενίσχυση του ΑΣΕΠ θα γίνει με το επόμενο νομοσχέδιο -εντός του 2010- που θα επανεξετάζει επί της ουσίας το νόμο 2190 του 1994, γνωστό ως νόμο Πεπονή, που καθιέρωσε αυτό το θεσμό. Μεταξύ άλλων μελετάται η ανάπτυξη του ΑΣΕΠ με γραφεία στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το χθεσινό νομοσχέδιο είναι επί της ουσίας η υλοποίηση ορισμένων πτυχών του όλο συστήματος προσλήψεων, κυρίως αυτών, που υποσχέθηκε προεκλογικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχουν σχέση με την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, δεν λύνει όμως οριστικά το πρόβλημα. Αυτό θα γίνει, λένε οι πληροφορίες, με νέο νόμο, που θα θέτει σε νέα βάση και το ΑΣΕΠ.

ΚΚΕ

Δεν υπάρχει αξιοκρατία στη βαρβαρότητα της ανεργίας

Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στο νέο πλαίσιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, παρά το άνοιγμα Ραγκούση προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής ώστε να υπερψηφίσουν τις νέες ρυθμίσεις, αλλά και την υπόσχεση-δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών για ουσιαστικό διάλογο και ενσωμάτωση προτάσεων μετά και την οκταήμερη δημόσια διαβούλευση που αρχίζει από σήμερα.

Δεν υπάρχει αξιοκρατία στη βαρβαρότητα της ανεργίας και στην αθλιότητα της προσωρινής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, που υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από αυτή την ταμπέλα επιδιώκει να κάνει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους για σταθερή και μόνιμη εργασία και να πειθαναγκαστούν μεταξύ ανεργίας και ελαστικής προσωρινής εργασίας.

ΣΥΝ

Για τα μάτια του κόσμου οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Για τα μάτια του κόσμου είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του επίσης ο ΣΥΝ.

Δεν έχουν σκοπό να καταργήσουν το ρουσφέτι και την εργασιακή ομηρία, αλλά να κρύψουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση να παγώσουν οι διαγωνισμοί σε μόνιμο προσωπικό στο Δημόσιο για τρία χρόνια και να απολυθούν οι συμβασιούχοι και οι stagiers στο όνομα της μείωσης των δημόσιων δαπανών και ελλειμμάτων.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Μετωπική ρήξη με την κυβέρνηση

Τον φόβο ότι θα υπάρξει μετωπική ρήξη με την κυβέρνηση εκφράζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης, παρά το γεγονός ότι όπως υπογραμμίζει ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι να συγκρούεται.

«Οταν όμως οι κυβερνήσεις αποφασίζουν μέτρα που όχι μόνο δεν επιλύουν τα προβλήματα, αλλά οδηγούν στην επιδείνωσή τους, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, σχολιάζει ο δήμαρχος της Αθήνας, που καταγγέλλει ως προσχηματικό τον διάλογο που αρχίζει για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει σε βάθος το πρόβλημα, δηλώνει ο κ. Κακλαμάνης, εκτός αν ο διάλογος μετατραπεί σε ουσιαστικό και εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΣΕΠ
Για το ίδιο θέμα
Στο διαδίκτυο το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις
Ο νέος νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο