Έντυπη Έκδοση

www.env-edu.gr

e - βιβλιοθήκη για το περιβάλλον

«Καλωσορίσατε στην πύλη παιδαγωγικού υλικού για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη! Αν είστε εκπαιδευτικός ή εκπαιδευτής εν γένει, ακόμα καλύτερα. Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες που προσφέρει αυτή η εφαρμογή και μη διστάσετε να μας στείλετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να την κάνουμε ακόμα καλύτερη...».

Με αυτά τα λόγια μάς «υποδέχονται» στην ιστοσελίδα τους www.env-edu.gr οι εμπνευστές της, τα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τη δημιούργησαν με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Τι θα βρείτε εδώ; Εκτός από το παιδαγωγικό υλικό, υπηρεσίες και πληροφοριακό υλικό, όπως προτεινόμενη βιβλιογραφία, νομοθεσία, παιχνίδια, βάσεις δεδομένων, λεξικά και γλωσσάρια, στοιχεία φορέων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς και ένα forum επικοινωνίας για την ανάπτυξη επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ των χρηστών της πύλης.

Οπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Κώστας Τσολακίδης, «βασικός σκοπός της πύλης είναι η συγκέντρωση του παιδαγωγικού υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί διαχρονικά στη χώρα μας και η διάθεσή του με εύκολο τρόπο στους εκπαιδευτικούς ώστε να εμπλουτίσουν τα μαθήματα που διδάσκουν. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να καταχωρεί σε ειδικό χώρο και να θέτει σε κοινή χρήση το παιδαγωγικό υλικό που έχει δημιουργήσει». «Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για την εύκολη άντληση του παιδαγωγικού υλικού για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη από κάθε ενδιαφερόμενο», υπογράμμισε η Χρυσή Βιτσιλάκη, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οσο για τα περιεχόμενα του ιστότοπου αυτού, στην πύλη θα βρείτε παιδαγωγικό υλικό το οποίο ταξινομείται με δύο τρόπους: (α) σε «Θεματικές Ενότητες», οι οποίες αναφέρονται σε βασικά περιβαλλοντικά θέματα και αντιστοιχούν στη θεματολογία του παιδαγωγικού υλικού, και (β) σε «Εκπαιδευτικά Πακέτα», τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Π.Ε. στην Ελλάδα. Επίσης αναζητήστε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το «Υλικό Εκπαιδευτικών», στον οποίο μπορείτε να στείλετε το δικό σας παιδαγωγικό υλικό για να αναρτηθεί. Ενας ακόμα χώρος είναι η «Βιβλιοθήκη», στην οποία θα βρείτε υποστηρικτικό υλικό, όπως βασικά κείμενα της Π.Ε., προτεινόμενη βιβλιογραφία, ερευνητικές διατριβές, οδηγίες χρήσης λογισμικού, νομοθεσία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, περιβαλλοντικά γλωσσάρια, πληροφορία για θεσμούς της Π.Ε. και αρκετές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες. Τέλος, η πύλη παρέχει μια «Κοινότητα Χρηστών», δηλαδή ένα ηλεκτρονικό forum μέσω του οποίου οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με την Π.Ε.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Γεωργία Λιαράκου, «η πύλη στοχεύει στο να γίνει πόλος έλξης και άντλησης υλικού από φορείς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν περιβαλλοντική εκπαίδευση, όπως μουσεία, κέντρα ενημέρωσης προστατευμένων περιοχών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, παιδικές κατασκηνώσεις κ.ά.».

«Για το Ιδρυμα Μποδοσάκη το περιβάλλον αποτελεί διαχρονικό πυλώνα του εκπαιδευτικού έργου που αναπτύσσει. Φροντίζουμε να επιλέγουμε πρωτοπόρες εφαρμογές που στοχεύουν στη διάδοση της γνώσης και των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης. Και μια τέτοια αποτελεί η νέα πύλη παιδαγωγικού υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που συνιστά τομή για τα εκπαιδευτικά τεκταινόμενα στη χώρα μας με άμεσα οφέλη στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Δημήτρης Βλαστός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Πληροφορική και διαδίκτυο