Έντυπη Έκδοση

Wikipedia: Κρίσεις και επικρίσεις

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ εγκυκλοπαίδεια Wikipedia χαρακτήρισε χθες «μη αληθή» τα δημοσιεύματα που φέρουν «10πλάσιο αριθμό ανθρώπων, που επιμελούνται και διορθώνουν τα λήμματά της πριν αυτά αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, να έχουν αποχωρήσει τους 3 πρώτους μήνες του 2009, από εκείνους που έφυγαν τους αντίστοιχους μήνες του 2008».

Η καταγγελία γι' αυτές τις «μαζικές αποχωρήσεις συνεργατών της Wikipedia» είχε γίνει πριν από λίγες μέρες από τον δρα Φελίπε Ορτέγα, ερευνητή θεμάτων διαδικτυακών τόπων, και είχε ερμηνευθεί από πολλούς ως ένδειξη δυσαρέσκειας προς την «εγκυκλοπαίδεια» και πλήγμα κατά της αξιοπιστίας της, που έτσι κι αλλιώς έχει δεχτεί κατά καιρούς σκληρές «επιθέσεις», κυρίως από ακαδημαϊκούς κύκλους.

Ο ΕΡΙΚ ΜΕΛΕΡ και ο ΕΡΙΚ ΖΑΧΤΕ, αναπληρωτής διευθυντής του ιδρύματος που διοικεί τη Wikipedia ο πρώτος, και αναλυτής δεδομένων της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας ο δεύτερος, με άρθρο τους στο blog του Ορτέγα ισχυρίζονται ότι οι εκτιμήσεις του για «τον πληθυσμό των συντακτών» της Wikipedia είναι «ανακριβείς και παραπλανητικές». Και επισημαίνουν ότι «κάθε μήνα, κάποιοι άνθρωποι σταματούν να γράφουν, και κάποιοι άλλοι αρχίζουν, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Το πρόβλημα, πάντως, φαίνεται να προκύπτει από το πώς ο καθένας ορίζει αυτούς τους περίφημους συνεργάτες της Wikipedia, που στα αγγλικά αποκαλούνται editors, όρος που χρησιμοποιείται και σε εφημερίδες με την ερμηνεία «αρχισυντάκτης».

Ο ΟΡΤΕΓΑ, στις δικές του έρευνες, μετράει ως editor κάθε άτομο που (έχοντας, βέβαια, από τη Wikipedia τον κωδικό που απαιτείται) μπαίνει σε ένα λήμμα είτε για να προσθέσει κάτι είτε για να διορθώσει. Σ' αυτή την περίπτωση, μιλάμε για περίπου 3 εκατομμύρια «αρχισυντάκτες». Από την άλλη, οι Μέλερ και Ζάχτε λένε ότι ως παρέμβαση editor ορίζουν εκείνες που γίνονται, όχι από ένα άτομο, αλλά από 5 και πάνω. Και γι' αυτό, προσθέτουν, η Wikipedia, γνωστοποιεί σήμερα πως έχει 40.000 editors. Η Wikipedia είναι εθελοντική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια η οποία, σύμφωνα με συγκριτικές έρευνες, εμφανίζεται να συναγωνίζεται παραδοσιακές έντυπες εγκυκλοπαίδειες όπως Britannica, Larousse, και άλλες, σε εγκυρότητα, και έχει βέβαια πολύ μεγαλύτερο εύρος θεματολογίας από αυτές, αφού περιλαμβάνει, σχεδόν άμεσα, ό,τι νέο προκύψει στον χώρο του επιστητού.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, στη Wikipedia, που συντάσσεται σε πολλές γλώσσες του κόσμου, θα βρει κάποιος «ένα ολόκληρο κατεβατό» για τη Ζιζέλ Μπούντσεν, φωτομοντέλο εκ Βραζιλίας, τη «Zoe», το τελευταίο μοντέλο της Ρενό ή τον διαβόητο Αμερικανό χρηματιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ, που με την «πυραμίδα» του καταχράστηκε 65 δισεκατομμύρια δολάρια από τους πελάτες του. Βεβαίως θα βρει και πολλά, αν τον ενδιαφέρει, για Αντώνη Σαμαρά και Ντόρα Μπακογιάννη. Οχι για Ψωμιάδη. (Για τη μεγάλη, την αγγλική έκδοση μιλάμε...) Εχει, όμως, τη βιογραφία του η ουκρανική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Το αναγνωστικό της τελευταίας σελίδας