Ηλεκτρονική Έκδοση

Τουλάχιστον για ένα μήνα κλειστά τα Τέμπη. Τη Δευτέρα το πρώτο πόρισμα

Κομμένη στα δύο η Ελλάδα

Σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δ. Ρέππας

Τελευταία ενημέρωση:

Κλειστή τουλάχιστον για ένα μήνα λόγω κατολισθήσεων, θα παραμένει η οδική δίοδος των Τεμπών και η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται από την παλιά εθνική οδό, μέσω Ελασσόνας. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της εθνικής οδού έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, μετά από ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Να σημειωθεί ότι χθες το πρωί στο σημείο σκοτώθηκε ο 62χρονος Ιταλός επικεφαλής μηχανικός της κοινοπραξίας, Σέρτζιο Σάνι, που κατασκευάζει το οδικό τμήμα, όταν καταπλακώθηκε από βράχο, ενώ αλλά δύο άτομα τραυματίσθηκαν.

Το πρώτο πόρισμα για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης υπό τις παρούσες συνθήκες, αναμένεται -σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρέππα- τη Δευτέρα.

Ο κ. Ρέππας ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που θα υποστούν τις μέρες των γιορτών, ενώ βεβαρυμένη είναι η κατάσταση στο εναλλακτικό οδικό δίκτυο, λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών.

Στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο Ελλήνων και Ελβετών ειδικών επιστημόνων που πραγματοποιούν αυτοψία για τις αιτίες και την αποκατάσταση των ζημιών . Τα αίτια της πτώσης δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για έναν συνδυασμό των συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και των έργων που γίνονται στην περιοχή για την κατασκευή της σήραγγας.

Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν οι πιθανές ευθύνες των εμπλεκόμενων σχετικά με τη λήψη των μέτρων ασφαλείας.

Χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπό τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, με θέμα την προετοιμασία του διαθέσιμου οδικού δικτύου προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης μετά το κλείσιμο της ΠΑΘΕ στην περιοχή των Τεμπών, λόγω των σοβαρών βροχοπτώσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

"Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι πρόνοιες για να παραμείνει το υπάρχον δίκτυο ανοικτό, ασφαλές και εποπτευόμενο, οι τρόποι της πληρέστερης ενημέρωσης πολιτών, επιχειρηματιών, μεταφορέων και εταιρειών οδικής βοήθειας και η ενίσχυση των μετακινήσεων και μεταφορών αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ακόμη και δια θαλάσσης.

Ειδικά για τις ημέρες των γιορτών θα ληφθούν έκτακτα μέτρα: τοπική πρόβλεψη από την ΕΜΥ, πύκνωση των σταθμών της Τροχαίας, μεταφορά βαρέων γερανοφόρων στην περιοχή, ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, κ.ά.

Η εταιρεία παραχώρησης έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο και έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τετραψήφιο αριθμό, ενώ θα συνδράμει και στις βελτιώσεις του δικτύου της Περιφέρειας.

Οι όποιες παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο από την περιοχή του Αγιόκαμπου θα αποφασιστούν σε αυριανή αυτοψία κλιμακίου του Υπουργείου, ενώ θα υπάρξει βελτίωση και του δρόμου μέσω Γόννων - Τυρνάβου - Ελασσόνας.

Στη σύσκεψη υπό τον Δημήτρη Ρέππα, μετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Γιάννης Οικονομίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης, ο Γενικός Δ/ντής Έργων Παραχώρησης, ο Νομικός Σύμβουλος Έργων Παραχώρησης, η Προϊσταμένη Τομέα Παραχωρήσεων της Εγνατίας Οδός Α.Ε., η Γενική Δ/ντρια Μεταφορών, ο Διοικητής της ΥΠΑ, η Δ/ντρια Αεροπορικής Εκμετάλλευσης της ΥΠΑ, ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΔΙΣΥ, ο Γενικός Δ/ντής Υποδομών του ΕΔΙΣΥ, ο Γενικός Δ/ντής Τεχνικής Υποστήριξης του ΕΔΙΣΥ, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΣΕ, ο Γενικός Δ/ντής Επιβατών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο Δ/ντής Κλάδου Γ' του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Δ/ντής Θαλάσσιων Συγκοινωνιών του ΥΠΟΙΑΝ, ο Τμηματάρχης Τμήματος του ΥΠΟΙΑΝ Ναυλολογίων, ο Δ/ντής της Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ο Δ/νων Σύμβουλος του Παραχωρησιούχου και εκπρόσωπος της Διοίκησης της Κοινοπραξίας Μαλιακού - Κλειδί.

Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συντάξουν ένα μνημόνιο στον τομέα αρμοδιότητάς τους. Ανά πάσα στιγμή, το σχήμα εμπλουτισμένο και με άλλα πρόσωπα θα συγκαλείται ως Άτυπο Συντονιστικό Όργανο.

Ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο θα μείνει κλειστή η ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών θα ανακοινωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά και την εκτίμηση του ειδικού κλιμακίου Ελβετών τεχνικών και ξένων και Ελλήνων επιστημόνων που έχουν κληθεί.

Επίσης, για τη διερεύνηση των αιτιών της κατολίσθησης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) συγκρότησε Επιτροπή επιστημόνων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΕΕ, "με απόφαση του προέδρου του ΤΕΕ, Γιάννη Αλαβάνου και σε συνεργασία με τον πρύτανη του ΕΜΠ, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, συγκροτήθηκε επιτροπή ειδικών και έγκριτων επιστημόνων, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες της μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε χτες στα Τέμπη, εξαιτίας της οποίας ο τεχνικός κόσμος θρηνεί και την απώλεια ενός εξέχοντος Ιταλού συναδέλφου".

Στην Επιτροπή μετέχουν οι:

  • Γεώργιος Γκαζέτας, καθηγητής Εδαφομηχανικής ΕΜΠ
  • Παύλος Μαρίνος, καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΜΠ
  • Γεώργιος Τσιαμπάος, αναπληρωτής καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΜΠ
  • Δημήτρης Ρόζος, επίκουρος Καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΜΠ.
Η Επιτροπή, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, μετά και από επιτόπια έρευνα, θα συντάξει για λογαριασμό του ΤΕΕ έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Εναλλακτικές διαδρομές

Όσον αφορά τις εναλλακτικές διαδρομές για την παράκαμψη της κλειστής κοιλάδας, ώστε να εξυπηρετηθεί η μετακίνηση των εκδρομέων ενόψει των εορτών, συμφωνήθηκαν, έπειτα από πρόταση του Νομάρχη Λάρισας, τα ακόλουθα:

Να χρησιμοποιηθεί ο παραλιακός άξονας, δηλαδή Λάρισα-Αγιά-Αγιόκαμπος-Στόμιο-έξοδος της κοιλάδας, μόνο από Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα -θα απαγορεύεται κατηγορηματικά η διέλευση βαρέων και φορτηγών αυτοκινήτων- εφόσον γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις.

Δεύτερη εναλλακτική διαδρομή για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μπορεί να αποτελέσει η διαδρομή Γόννων- Καλλιπεύκης- Αγίου Παντελεήμονα, υπό την προϋπόθεση να βελτιωθεί ένα τμήμα από τη γέφυρα των Γόννων μέχρι τον οικισμό.

Η εκτροπή των φορτηγών αυτοκινήτων θα γίνεται μέσω Ελασσόνας- Κοζάνης και Εγνατίας οδού, ενώ συμφωνία υπήρξε και για την ενεργοποίηση της γραμμής πληροφόρησης των πολιτών με τριψήφιο αριθμό για τις εναλλακτικές διαδρομές στην κίνηση των οχημάτων.

Ανακοίνωση υπουργείου κατά ΝΔ

Για υπεράσπιση ενός καταστροφικού για την Αττική μοντέλου ανάπτυξης κατηγόρησε τη ΝΔ, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση δεν θα μιμηθεί τη ΝΔ, "η οποία όταν ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2004 ακύρωσε όλους τους διαγωνισμούς που ήταν σε εξέλιξη και έκανε πάνω από ενάμιση χρόνο να δημοπρατήσει νέο έργο, ενώ μετέθεσε την ολοκλήρωση των δημοπρασιών για τους αυτοκινητόδρομους κατά τρία χρόνια για να δώσει στα έργα αυτά το κομματικό χρώμα".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

Δεν θα μιμηθούμε την Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όταν ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2004 ακύρωσε όλους τους διαγωνισμούς που ήταν σε εξέλιξη και έκανε πάνω από ενάμιση χρόνο να δημοπρατήσει νέο έργο, ενώ μετέθεσε την ολοκλήρωση των δημοπρασιών για τους αυτοκινητόδρομους κατά τρία χρόνια για να δώσει στα έργα αυτά το κομματικό χρώμα.

Δεν διδάχθηκε τίποτα από το μήνυμα των εκλογών της 4ης Οκτώβρη. Συνεχίζει να υπερασπίζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης της Αττικής καταστροφικό για τους πολίτες της και το Λεκανοπέδιο.

Όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν την εχθρικότητα που είχε η ΝΔ για το Περιβάλλον. Ελπίζαμε ότι με τη νέα ηγεσία της κάτι θα άλλαζε.

Όσον αφορά στους χρόνους δημοπράτησης των αυτοκινητοδρόμων Αττικής και του αεροδρομίου της Κρήτης, αρχικώς τους προγραμμάτισε για το Μάη του 2009 για ευνόητους λόγους γιατί προετοίμαζε δίδυμες εκλογές τον Ιούνιο. Το ότι τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009 δημοπράτησε τους αυτοκινητοδρόμους Αττικής, την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου το αεροδρόμιο στο Καστέλι και την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου προκήρυξε εκλογές αποδεικνύει περίτρανα πόσο ανέτοιμα ήταν τα έργα, αλλά και πόσο μικροκομματικά και προσχηματικά λειτούργησε η ΝΔ.

Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι πανέτοιμο το καλοκαίρι του 2015 και οι επεκτάσεις των αυτοκινητοδρόμων Αττικής ανασχεδιάζονται και θα γίνουν με τρόπο που θα εξυπηρετούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής και όχι άλλες σκοπιμότητες.

Δείτε τις φωτογραφίες από την κατολίσθηση

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης