Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ 87 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ξανά η δίκη των «έξι»

Ανοίγει, ύστερα από 87 ολόκληρα χρόνια, ο φάκελος της δίκης των έξι. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε την αναψηλάφηση της ιστορικής δίκης των πέντε κορυφαίων πολιτικών και ενός αρχιστράτηγου που καταδικάστηκαν για έσχατη προδοσία και εκτελέστηκαν ως υπεύθυνοι της μικρασιατικής καταστροφής.

Μία από τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερες πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας, αφού κρίθηκε ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα του Μ. Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του εκτελεσθέντος πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν νέα στοιχεία που καθιστούν πρόδηλη την πλάνη περί των πραγμάτων κατά τη διεξαγωγή της δίκης το 1922 και επιβάλλουν την επανάληψή της.

Οι αρεοπαγίτες υιοθέτησαν την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κονταξή, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι εσφαλμένα το Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου παρέπεμψε το ζήτημα της αναψηλάφησης της δίκης στην Ολομέλεια, επειδή η σχετική απόφαση είχε ληφθεί με οριακή πλειοψηφία 3 προς 2 ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι αναβιώνει η απόφαση του Ποινικού Τμήματος που είχε πει ναι στην επανάληψη της δίκης, με το επιχείρημα ότι έχουν αποκαλυφθεί νέα άγνωστα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι εκτελεσθέντες ήταν αθώοι. Οι τρεις ανώτατοι δικαστές που συγκρότησαν την πλειοψηφία επικαλούνται κυρίως δηλώσεις που είχαν κάνει μεταγενέστερα πολιτικοί και στρατιωτικοί της εποχής εκείνης και συγκεκριμένα ένα τηλεγράφημα του Ελ. Βενιζέλου, με το οποίο ζητούσε να μη γίνει η εκτέλεση (έφτασε στην Αθήνα καθυστερημένα, 14 ώρες μετά τον τουφεκισμό των έξι) καθώς και μια ομιλία του στη Βουλή που έγινε αργότερα και μια επιστολή του στην οποία υποστήριζε ότι οι έξι ήταν αθώοι για τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Στις 15 Νοεμβρίου 1922 με απόφαση έκτακτου στρατοδικείου και ύστερα από συνοπτικές διαδικασίες, οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας Π. Πρωτοπαπαδάκης, Δ. Γούναρης, Ν. Στράτος, οι υπουργοί Γ. Μπαλτατζής, Ν. Θεοτόκης και ο στρατηγός Γ. Χατζανέστης καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στο Γουδή. Σήμερα, η δικαιοσύνη καλείται να γράψει από την αρχή ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας, με αφορμή το αίτημα του εγγονού του Πρωτοπαπαδάκη για την αποκατάσταση και δικαίωση των θυμάτων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ