Ηλεκτρονική Έκδοση

Γ. Παπανδρέου: «Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής»

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Χρήστος Λαμπράκης

Τελευταία ενημέρωση:

Στο πρώτο νεκροταφείο το τελευταίο «αντίο», αύριο το μεσημέρι, για τον Πρόεδρο του ΔΟΛ, Χρήστο Λαμπράκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, χθες, μετά από μακρά νοσηλεία στο Ωνάσειο.

Ο Χ. Λαμπράκης γεννήθηκε το 1934. Σπούδασε στην Αγγλία και στην Ελβετία. Υπηρέτησε στο Ναυτικό και εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στο «Βήμα». Ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη όταν, το 1957, πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας του. Οραματιστής και πρωτοπόρος, ο Χρ. Λαμπράκης έδωσε αγώνες για την ελεύθερη έκφραση με αποτέλεσμα μάλιστα να φυλακιστεί από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Το 1989 ο ΔΟΛ σε συνεργασία με την Πήγασος Α.Ε., Γενική Εκδοτική Ελλάδος - Μεσημβρινή Α.Ε., την Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. και Καθημερινή Α.Ε. ίδρυσε την εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε, επιχειρηματικό φορέα του MEGA Channel.

Η αγάπη του για το χώρο των τεχνών ήταν μεγάλη. Δημιούργησε το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων της χώρας στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής. Ένα αντίστοιχο δημιουργήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Το 1991, δημιούργησε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Πρόκειται για έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με το στόχο «να διαμορφώσει τον ανανεωτικό πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα».

Από το 1970 οπότε ο ΔΟΛ έγινε ανώνυμη εταιρεία ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕ Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.

Μέχρι το θάνατό του ήταν Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη, αλλά και Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Χρήστο Λαμπράκη θα ψαλεί την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, στη μία το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Συλλυπητήρια Κάρολου Παπούλια

Τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Χρ. Λαμπράκη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Η ανακοίνωση του Προέδρου:

Η πολυετής και δημιουργική δραστηριότητα του Χρήστου Λαμπράκη στο χώρο του Τύπου έδεσε τη ζωή του με τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Το πάθος του για τον πολιτισμό αφήνει στην Ελλάδα μια ανεκτίμητη κληρονομιά, το Μέγαρο Μουσικής, το έργο ζωής του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους.

Γ. Παπανδρέου: "Τέλος εποχής"

"Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Χρ. Λαμπράκη.

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου:

    Ο Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου. Με την παρουσία του σφράγισε την πορεία της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και του πολιτισμού.

Η συμβολή του στα Γράμματα και τις Τέχνες ήταν μεγάλη.

Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.

Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Δήλωση Σαμαρά

Τη θλίψη του για το θάνατο του Χρ. Λαμπράκη εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Αντ. Σαμαρά:

Ένας από τους κορυφαίους του ευρύτερου δημόσιου βίου, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης έφυγε, σήμερα το πρωί. Πάλεψε σε δύσκολα χρόνια και πέτυχε πολλά. Αφήνει πλούσιο έργο και πολυσήμαντα δημιουργήματα, όπως ο ομώνυμος Δημοσιογραφικός Οργανισμός και το ομώνυμο Ίδρυμα. Υπήρξε πρωταγωνιστής στο χώρο του Τύπου, της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Πέρα, όμως, από την ενημέρωση υπηρέτησε τον πολιτισμό στην ευρύτερη έννοιά του. Κυρίως μέσα από το Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής. Αλλά όχι μόνον. Προσωπικά, είχα την ευκαιρία, ως Υπουργός Πολιτισμού, να βιώσω την θέρμη, με την οποία αγκάλιαζε κάθε αξιόλογη πολιτιστική πρωτοβουλία. Το Ίδρυμα Λαμπράκη ανέπτυξε δραστηριότητες που αφορούν την Εκπαίδευση, την Τέχνη, το Περιβάλλον, τις νέες μορφές αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων. Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατό του και συλλυπούμαι τους οικείους και τους συνεργάτες του.

Η ανακοίνωση του «Ωνασείου»

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ανακοινώνει με θλίψη ότι σήμερα, ημέρα Δευτέρα, το πρωΐ,  εξέπνευσε ο Χρήστος Λαμπράκης.

Ο Χρήστος Λαμπράκης εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στις 24 Νοεμβρίου 2009 λόγω βαρυτάτης καρδιακής ανεπάρκειας, τελικού σταδίου και συνυπαρχόντων πολυσυστηματικών προβλημάτων. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας της καρδιάς στις 30 Νοεμβρίου 2009.  Έκτοτε νοσηλευόταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε λόγω προϊούσης πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Για το ίδιο θέμα
Π. Γερουλάνος: «Κληρονομιά για όλους το έργο του Χρ. Λαμπράκη»
Συλληπητήρια Ιερώνυμου για τον Χρ. Λαμπράκη
Αλέξης Τσίπρας: Ο Χρ. Λαμπράκης σφράγισε με την παρουσία του ΜΜΕ και Πολιτισμό
Απ. Κακλαμάνης: Μεγάλη η απώλεια του Χρ. Λαμπράκη
Αποχαιρέτησε τον Χρ. Λαμπράκη η ΕΣΗΕΑ
Ο ΛΑΟΣ για τους θανάτους των Γ. Μόραλη και Χρ. Λαμπράκη
Η ΕΣΗΕΜ-Θ για το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη