Έντυπη Έκδοση

Μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Τι αλλάζει για παλιές και νέες οικοδομές

Νέους κανόνες για τις καινούργιες οικοδομές, που θα είναι προαιρετικοί και υπό προϋποθέσεις για τα υφιστάμενα κτίρια, εισάγει το πακέτο μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, που θέτει για 20ήμερη διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με την ολοκλήρωση του διαλόγου θα παρουσιαστούν και τα κίνητρα, τα οποία περιλαμβάνουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, που φιλοδοξούν να τονώσουν τον «μουδιασμένο» σήμερα τομέα της οικοδομής.

Το πρόγραμμα, που παρουσίασαν χθες η Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης, προβλέπεται να ξεκινήσει από τα κτίρια του δημόσιου τομέα, με έμφαση σε αυτά που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ενώ περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε κέντρα πόλεων που παρουσιάζουν οικιστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα ενεργοποιήσουν τον νόμο 3661/2008 και θα θέσουν σε εφαρμογή τη σχετική κοινοτική Οδηγία. Η χώρα μας έπρεπε αν έχει πάρει μέτρα από τον Ιανουάριο του 2006 και λόγω της καθυστέρησης έχει ήδη μια πρώτη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προτάσεις για πιο αυστηρά μέτρα.

«Στη χώρα μας, με καλύτερες κλιματικές συνθήκες, πληρώνουμε δύο έως τρεις φορές περισσότερα για θέρμανση και δροσισμό», τόνισε χαρακτηριστικά η Τίνα Μπιρμπίλη και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα περιμένει την απόδοση των μέτρων για να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξα σχέδια, που θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων από τον κτιριακό τομέα και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Τα μέτρα του υπουργείου Περιβάλοντος που αναμένεται να τεθούν από σήμερα και για 20 ημέρες σε διαβούλευση προβλέπουν:

* Από την 1η Ιουνίου 2010 όλοι οι φάκελοι που θα υποβάλλονται στις πολεοδομίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα περιλαμβάνουν μελέτη θερμικής απόδοσης του νέου κτιρίου, σε αντικατάσταση της σημερινής μελέτης θερμομόνωσης. Θεωρείται βέβαιο ότι η προσθήκη αυτή θα αυξήσει τις αμοιβές των μηχανικών, ενώ τα μέτρα εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν το κόστος κατασκευής κατά 5-10%. Θα φέρουν όμως μείωση των ενεργειακών αναγκών της τάξης του 42%.

* Η υποχρέωση αφορά όλες τις νέες οικοδομές με επιφάνεια άνω των 50 τετραγωνικών.

* Με την ολοκλήρωση της οικοδομής θα εκδίδεται «ενεργειακή ταυτότητα» από πιστοποιημένο ιδιώτη μηχανικό, που θα ισχύει για μια 10ετία. Ο έλεγχος των εγκαταστάσεων θέρμανσης και δροσισμού θα γίνεται ανά τετραετία. Το κόστος του ελέγχου θα είναι αντικείμενο του διαλόγου με τους φορείς των μηχανικών, εκτιμάται ωστόσο ότι θα είναι της τάξης του ενός ευρώ ανά τετραγωνικό.

* Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και σε περιπτώσεις παραβάσεων υπόλογοι είναι οι κατασκευαστές των κτιρίων και οι ιδιώτες ελεγκτές που έχουν χορηγήσει πιστοποιητικά-μαϊμού.

Για τα υφιστάμενα κτίρια προβλέπονται τα εξής:

* Υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού για όλα τα κτίρια που υφίστανται ριζική ανακαίνιση και έχουν εμβαδόν άνω των 1.000 τετραγωνικών. Στον διάλογο θα διασαφηνιστεί η έννοια της ριζικής ανακαίνισης.

* Την ίδια υποχρέωση έχουν όσα ακίνητα ή τμήματά τους (διαμερίσματα ή καταστήματα) μεταβιβάζονται ή ενοικιάζονται. Περιλαμβάνονται και τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί σε εφορίες ή πολεοδομίες.

Η Τίνα Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση το υπουργείο θα περιμένει την ανταπόκριση της αγοράς και των πολιτών, ενώ αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κόστος, που με βάση πρώτους υπολογισμούς για τις παρεμβάσεις σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 και δεν διεθέτουν θερμομόνωση ανέρχεται σε 1-1,5 δισ. ευρώ. «Από το πακέτο των 823 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο ΕΣΠΑ για τον τομέα της ενέργειας επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε 50 έως 100 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στα κτίρια». Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδοτήσεις έως και 50% της δαπάνης των εργασιών θα δοθούν σε χαμηλά εισοδήματα και υποβαθμισμένες περιοχές, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες εξετάζονται φοροαπαλλαγές σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο. Γίνονται επίσης διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εξετάζονται άλλα κοινοτικά προγράμματα για να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι. «Δεν υπήρχαν διασφαλισμένοι πόροι, αλλά ακόμη και αν υπήρχαν δεν μπορούσαν να εκταμιευτούν, λόγω νομοθετικών ελλείψεων», τόνισε ο υφυπουργός Ενέργειας, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρώην υπουργού Ανάπτυξης. «Δεν ευθυνόμαστε γιατί είχαν καλλιεργηθεί υπερβολικές προσδοκίες», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τόνισε ότι προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις που θα επιτρέψουν τη γρήγορη συγκρότηση προσωρινού Σώματος ενεργειακών ελεγκτών, μέχρι να ολοκληρωθεί το προεδρικό διάταγμα που θα διέπει το νέο Σώμα. Διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει γραφειοκρατία χάρη στη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων και την επιμόρφωση του προσωπικού. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)