Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Μπουλντόζες για προσφυγικά του κάστρου

Ξεκινά σήμερα η κατεδάφιση των «καστρόπληκτων» προσφυγικών σπιτιών στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών.

Είναι τα σπιτάκια που χτίστηκαν δίπλα στα τείχη της πόλης από πρόσφυγες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο σημείο θα δημιουργηθεί ζώνη πρασίνου, θα φιλοξενηθούν πολιτιστικές δράσεις, ενώ θα συνδυαστεί η διατήρηση της ιστορικής μνήμης της προσφυγικής Θεσσαλονίκης -αφού θα διατηρηθούν και θα αναστηλωθούν κάποια σπίτια- με την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών.

Τα προσφυγικά χτίστηκαν κατά μήκος του τείχους, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις εφάπτονται σ' αυτό, χρησιμοποιώντας το βυζαντινό τείχος ως μέρος του κτίσματος. Αποτέλεσμα ήταν να κρύβονται τα τείχη, τα οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποφάσισαν να αναδείξουν.

Κάποια από τα εγκαταλειμμένα σπίτια κατέρρευσαν και ο χώρος μπροστά στα τείχη χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ. Μερικά από τα σπίτια κατοικούνται και οι ένοικοί τους αρνούνται να τα εγκαταλείψουν. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακοστάνογλου, «από τη στιγμή που απαλλοτριώνονται δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη που να υποχρεώνει ή να δίνει το δικαίωμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης να αφήσει τους κατοίκους να ζουν μέσα σ' αυτά, ακόμη και με την καταβολή ενός συμβολικού ενοικίου». Ετσι, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν ανάλογα με την τρέχουσα τιμή πώλησης που ισχύει ανά τετραγωνικό μέτρο στην περιοχή.

Η μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης αφορά τη διαμόρφωση ενός τμήματος της ζώνης πρασίνου και στο βόρειο τμήμα, από την οδό Ακροπόλεως μέχρι την οδό Παλαμίδου. Σήμερα, στο τμήμα αυτό σώζονται κτίρια σε 40 ιδιοκτησίες. Από αυτά κατοικούνται τα 19, ενώ έχουν απαλλοτριωθεί 25 ιδιοκτησίες.

Πολύ μικρός αριθμός από αυτά βρίσκεται σε καλή κατάσταση διατήρησης -κυρίως γιατί κατοικούνταν ώς πρόσφατα ή γιατί κατοικούνται ακόμη- ενώ η κατάσταση των υπόλοιπων χαρακτηρίζεται από κακή ώς ερειπιώδης. Σύμφωνα με τη μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω της κατάρρευσης των περισσότερων σπιτιών δεν διατηρείται η εντύπωση του ενιαίου μετώπου επί της οδού Επταπυργίου, παρά μόνο σημειακά από ομάδες δύο-τριών κατοικιών.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μία ενδιαφέρουσα μορφολογικά διώροφη κατοικία βρίσκεται προσκολλημένη στον πύργο του Λαμπαρδά, είναι σε κακή κατάσταση και οι ιδιοκτήτες της επιθυμούν να την εγκαταλείψουν. Αλλες δύο βρίσκονται στην πύλη της οδού Παλαμίδου και η μία από αυτές είναι επίσης προσκολλημένη στο τείχος δίπλα ακριβώς από την πύλη. Ενα άλλο κτίσμα που παρουσιάζει κάποιο μορφολογικό ενδιαφέρον είναι ο ένας ισόγειος φούρνος με χαρακτηριστικό «τζαμιλίκι» προς την οδό Επταπυργίου για την εξυπηρέτησή του. Κι αυτό το κτίριο είναι εγκαταλειμμένο και σε κακή κατάσταση.

Η απομάκρυνση ιδιοκτητών των «καστρόπληκτων» ξεκίνησε το 1997 με πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Τότε εγκρίθηκαν 2 δισ. δραχμές για απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις και 600 εκατ. δραχμές για το τμήμα του Επταπυργίου, ενώ ένα τμήμα από αυτά τα κονδύλια (400 εκατομμύρια δραχμές) διατέθηκε για αντίστοιχο πρόγραμμα του Δήμου Συκεών. Τότε, 256 ιδιοκτήτες κτισμάτων, χωρίς τίτλους κυριότητας γης, αποζημιώθηκαν με 120.000 δρχ./τμ. Τα χρήματα όμως τελείωσαν, χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σήμερα ξεκινά η κατεδάφιση όσων απέμειναν, πλην των 16 που θα διατηρηθούν και θα αναστηλωθούν. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα