Ηλεκτρονική Έκδοση

Ξανά στόχος εμπρηστών η εβραϊκή Συναγωγή στα Χανιά

Νέα απόπειρα εμπρησμού κατά της εβραϊκής Συναγωγής στην Παλαιά Πόλη των Χανίων προκάλεσε έντονο προβληματισμό για ενδεχόμενη έξαρση του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, άγνωστη μπήκαν από διπλανό κτήριο στην αυλή της Συναγωγής, και στη συνέχεια παραβιάζοντας πόρτα του πρώτου ορόφου, προκάλεσαν πυρκαγιά, σε διώροφο κτίσμα με ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα.

Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε την περαιτέρω εκδήλωση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την υπηρεσία, η ζημιά ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, καθώς καταστράφηκε η ξύλινη οροφή, το πάτωμα της Συναγωγής και βιβλία.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Συναγωγής, η φωτιά κατέκαψε σημαντικό μέρος του αρχείου της, τέσσερις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που η Συναγωγή τυλίγεται στις φλόγες. Πριν από 19 ημέρες, άγνωστοι δράστες είχαν μπει από διαφορετικό σημείο προκαλώντας πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα να καεί μια εσωτερική σκάλα και βιβλία. Συνολικά από τις δυο επιθέσεις κάηκαν 2500 τίτλοι σπάνιων βιβλίων.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανιών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Για το ίδιο θέμα
Α. Άθενς: Εξαπλώνει το ρατσισμό η επίθεση στη Συναγωγή των Χανίων
Καταδικάζει το νέο εμπρησμό της Συναγωγής των Χανίων η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών
Συλλήψεις για τον εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής στην Κρήτη