Έντυπη Έκδοση

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

«Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά μεταναστών»

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους μετανάστες, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια, οργανώνουν την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, στην Ομόνοια, οργανώσεις της Αριστεράς, ομάδες υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων και κίνηματα κατά του ρατσισμού.

300.000 παιδιά περιμένουν την ελληνική ιθαγένεια 300.000 παιδιά περιμένουν την ελληνική ιθαγένεια «Οι μετανάστες έχουν ανάγκη από πλήρη δικαιώματα. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, νομιμοποίηση τώρα των μεταναστών», απαιτεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Οι 20 μετανάστες που πνίγηκαν στο Αιγαίο και οι βασανισμοί στο Α.Τ. Ακροπόλεως μάς θυμίζουν ότι η πραγματικότητα της ζωής των μεταναστών δεν απέχει από την κόλαση, ούτε αλλάζει με τη συγγνώμη και τις δηλώσεις συμπάθειας των υπουργών... Καιρός ήταν να σπάσει η ρατσιστική λογική του: Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι... Τα παιδιά των μεταναστών παρ' ότι γεννιούνταν στην Ελλάδα και παρακολουθούσαν τα ελληνικά σχολεία δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια...».

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι την ώρα που τα παιδιά αυτά πλησιάζουν τις 300.000, το νομοσχέδιο απαιτώντας να είναι νόμιμοι οι γονείς, στερεί τη δυνατότητα για ιθαγένεια στη μεγάλη πλειονότητα. Αναφέρεται, επίσης, ότι με τους παραλογισμούς των συστημάτων «νομιμοποίησης» και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Ν.Δ., έχουν μείνει χωρίς χαρτιά 200.000 μετανάστες με παραμονή μακράς διάρκειας ενώ 170.000 έχασαν, για λίγα ένσημα, την ανανέωση των αδειών τους.

Μόνο σε 76.000

Την ίδια ώρα το δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες μη ελληνικής καταγωγής δίνεται σε 76.000 άτομα μόνο. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η Ν.Δ. έτρεξε να πάρει αγκαλιά τον ΛΑΟΣ για να οργανώσουν μαζί μια χυδαία ρατσιστική εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών, τα κινήματα της Αριστεράς να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα για να συντριβούν «οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές προκλήσεις του ΛΑΟΣ και των νεοναζί». Κύρια αιτήματα είναι η νομιμοποίηση των μεταναστών, η παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, δικαιώματος επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας και ίσων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο

* Με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής Α. Τάκη, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ) προτείνει να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια διατάξεις που προβλέπουν τη σύντομη ανάκτηση της ιθαγένειας από άτομα που την έχασαν, με βάση το καταργηθέν άρθρο 19 του παλαιού Κώδικα περί ιθαγένειας. Στην επιστολή υπενθυμίζεται πως το αίτημα αυτό έχει υποβληθεί και από τα αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα όργανα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι δεν έχει απαντηθεί επιστολή-παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προς το υπουργείο Εσωτερικών, για τη συνεχιζόμενη αναφορά του θρησκεύματος και της καταγωγής στα έντυπα αιτήσεων για «έκδοση αδειών παραμονής», παρά την αυστηρή προειδοποίηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες