Έντυπη Έκδοση

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

«Ακροδεξιοί πίσω από τον εμπρησμό στα Χανιά»

Σε ακροδεξιές οργανώσεις αποδίδει με δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ), Μωυσής Κωνσταντίνης, τους αλλεπάλληλους εμπρησμούς της συναγωγής των Χανίων «Ετς Χαΐμ» (Δέντρο Ζωής).

Μ. Κωνσταντίνης Μ. Κωνσταντίνης Η συναγωγή «Ετς Χαΐμ» είναι μία από τις ιστορικότερες συναγωγές που υπάρχουν στην Ελλάδα (ανακαινίστηκε τη δεκαετία του '90) και μάλιστα σε μία περιοχή (Κρήτη) όπου η παρουσία του εβραϊκού στοιχείου δεν ήταν ιδιαιτέρως γνωστή. Οι 370 Εβραίοι της Κρήτης χάθηκαν κατά τη μεταφορά τους από τους ναζί με το πλοίο «Ταναΐς», το οποίο μετέφερε εφόδια του γερμανικού στρατού και βυθίστηκε από βρετανικό υποβρύχιο στα ανοιχτά του Αιγαίου.

Αίσθηση μάλιστα είχε προκαλέσει η αντίδραση του προερχόμενου πολιτικά από τον Συνασπισμό νομάρχη Γιώργου Κατσανεβάκη (δεν επανεξελέγη στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές), ο οποίος είχε αντιταχθεί μετά μανίας στις προσπάθειες επαναλειτουργίας της ιστορικής συναγωγής. «Μην τολμήσετε να κατέβετε στο νησί», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την εποχή εκείνη, όπως μας είπε ο κ. Κωνσταντίνης, ερωτηθείς για το πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι στη φιλελεύθερη πολιτικά Κρήτη αλλά και με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον (στα τουριστικά αξιοθέατά της περιλαμβάνεται βέβαια και η Συναγωγή των Χανίων), έχουμε αυξημένα κρούσματα αντισημιτικών ενεργειών.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία έξαρση αντισημιτικών επιθέσεων στη χώρα μας. Εκτός από την πυρπόληση της συναγωγής των Χανίων, το εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων έγινε αρκετές φορές πέρυσι στόχος βανδάλων. Στην περίπτωση των Ιωαννίνων υπήρξε μάλιστα αξιοσημείωτη παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας. Πριν από ένα μήνα φορείς της πόλης πραγματοποίησαν εκδήλωση καταδίκης των επιθέσεων αυτών, σχηματίζοντας συμβολικά αλυσίδα προστασίας του νεκροταφείου. Απόπειρα εμπρησμού έγινε πέρυσι και στη συναγωγή της Βέροιας, η οποία δεν λειτουργεί.

Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα δύο Συναγωγές στην Αθήνα, η μία λειτουργεί κανονικά ενώ η παλαιότερη Συναγωγή από τα προπολεμικά χρόνια, γνωστή ως «γιαννιώτικη», ανακαινίστηκε πρόσφατα και λειτουργεί σε μεγάλες εβραϊκές θρησκευτικές εορτές.

Δύο συναγωγές υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη, με την παλαιότερη, τη Συναγωγή Μοναστηριωτών, να λειτουργεί επίσης σε μεγάλες εορτές, ενώ υπό πλήρη ή μερική λειτουργία υπάρχουν συναγωγές στη Λάρισα, τον Βόλο, την Κέρκυρα, τα Τρίκαλα και τη Χαλκίδα. Στη Ρόδο υπάρχει επίσης μεγάλη, πρόσφατα ανακαινισμένη, συναγωγή (λειτουργεί περιστασιακά) και μουσείο. Παλαιά νεκροταφεία μαρτυρούν επίσης την πολύχρονη εβραϊκή παρουσία στη χώρα μας, η οποία διακόπηκε βίαια με τη σχεδόν ολοκληρωτική εξόντωση των ισραηλιτικών κοινοτήτων από τους ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εβραϊκά νεκροταφεία σε λειτουργία υπάρχουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, ενώ υπάρχουν και παλαιά νεκροταφεία στην Αθήνα, τη Ζάκυνθο, την Καβάλα, την Κω και την Ξάνθη. Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι στα ερείπια του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης έχει κτιστεί σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η παρουσία Εβραίων στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται από τον 1ο π.Χ. αιώνα, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα αρχαίας Συναγωγής και εβραϊκών επιγραφών στη Δήλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα