Έντυπη Έκδοση

ΔΙΩΞΕΙΣ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ - ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ...ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

«Σκούπα» στις γιγαντοπινακίδες

Με νέα παρέμβαση, αυτή τη φορά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδη, επιχειρείται να μπει τάξη στο χάος της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης.

Με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε ζητεί την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των παραβατών αλλά και την αναζήτηση ευθυνών από δημάρχους, κοινοτάρχες και υπεύθυνους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων που, αν και έχουν καθήκον, δεν εφαρμόζουν τον νόμο, κάνοντας ελέγχους και αφαιρώντας τις παράνομες πινακίδες.

Το καθεστώς που επικρατεί σήμερα, όπως ο ίδιος ο υπουργός ομολογεί, χαρακτηρίζεται από ασυδοσία και αυθαιρεσία εκ μέρους διαφημιστών και διαφημιζόμενων, ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών οργάνων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άσκηση ελέγχου, αλλά και ουσιαστική αδυναμία επιβολής κυρώσεων. «Δημιουργείται ένα νοσηρό φαινόμενο, το οποίο επιβιώνει εξακολουθητικά λόγω της απραξίας των εντεταλμένων για την προστασία των πολιτών αρμόδιων φορέων», υπογραμμίζει στην επιστολή του, στην οποία επισημαίνεται παράλληλα «η αδυναμία, ολιγωρία, αδιαφορία ή ενδεχομένως ένοχη παράλειψη άσκησης των καθηκόντων τους από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων ή της Περιφέρειας να προχωρήσουν στις κατά νόμον προβλεπόμενες διαδικασίες για την εξάλειψη των παράνομων διαφημίσεων».

Ο κ. Καστανίδης ζητεί την άμεση αποκαθήλωση όλων των διαφημιστικών πινακίδων, επιγραφών, αφισών, ταμπλό που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, στις προσόψεις κτιρίων, στους δρόμους, σε πάρκα, πεζοδρόμια, νησίδες κ.λπ. και προσβάλλουν κυρίως το έννομο αγαθό της ασφάλειας των οδηγών και των πεζών.

Πάντως, μέχρι σήμερα οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλήφθηκε δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τη γάγγραινα της υπαίθριας διαφήμισης. Δικαστικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπουργικές εγκύκλιοι και εισαγγελικές παραγγελίες παραμένουν ανεφάρμοστες, ενώ τα ίδια τα πολιτικά κόμματα πρωταγωνιστούν στην παρανομία. Το θέμα δεν αφορά μόνον την αισθητική υποβάθμιση των πόλεων και την πρόκληση ατυχημάτων αλλά και το ζεστό μαύρο χρήμα, αφού ο ετήσιος τζίρος της τοποθέτησης παράνομων πινακίδων υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Διαφήμιση
Για το ίδιο θέμα
Χρήματα ζητά η ΚΕΔΚΕ για το ξήλωμα των παράνομων πινακίδων
Αιχμηρή απάντηση Καστανίδη σε Κακλαμάνη για τις παράνομες πινακίδες