Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ

Τρομοκρατούν τους μάρτυρες

Δεν έφτανε ο τραυματισμός τους από ακροδεξιούς, ενώ διαδήλωναν ειρηνικά στην πλατεία Πανόρμου, τώρα στοχοποιούνται δημόσια για να τρομοκρατηθούν. Προσωπικά δεδομένα παθόντων και μαρτύρων, στοιχεία της δικογραφίας που αφορά τη σύλληψη 45 μελών ακροδεξιάς ομάδας, κατηγορούμενων για κακουργηματικές πράξεις, διέρρευσαν σε ιστοσελίδες και έντυπα, γνωστά για τις ακροδεξιές τους απόψεις, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν οι 13 μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι μετά τον ξυλοδαρμό τους τώρα απειλείται και η ζωή τους!

Από τη φασιστική επίθεση ομάδας ακροδεξιών στην Πανόρμου Από τη φασιστική επίθεση ομάδας ακροδεξιών στην Πανόρμου Στις 23 Ιανουαρίου, κάτοικοι των Αμπελοκήπων και μέλη της «Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό», δέχτηκαν τη δεύτερη επίθεση ακροδεξιών, ενώ μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια για τα δικαιώματα και την ιθαγένεια των μεταναστών. Τους κύκλωσαν 50 κουκουλοφόροι και τους χτύπησαν με ρόπαλα κι άλλα αντικείμενα, τραυματίζοντας αρκετούς από τους συγκεντρωμένους.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν 45 άτομα, εκ των οποίων οι 13 είναι ανήλικοι -οι τρεις μαθητές του 16ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων. Παραπέμφθηκαν με τις κατηγορίες πρόκλησης σωματικών βλαβών, απειλής, οπλοκατοχής και χρήσης κουκούλας. Προφυλακισμένος παραμένει μόνο ο Δημ. Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος».

Χθες, δεκάδες ιστοσελίδες και έντυπα της Ακροδεξιάς γέμισαν με τα προσωπικά δεδομένα των μαρτύρων κατηγορίας. Με τις φωτογραφίες τους, το ονοματεπώνυμό τους, τις διευθύνσεις τους, τις ιδιότητές τους, την όποια πολιτική δράση τους αλλά και λεπτομέρειες από την προσωπική και κοινωνική τους ζωή, που φιγουράρουν μαζί με απειλές («δεν ξεχνώ, θα εκδικηθώ») και κρεμάλες «διανθισμένες» με ελληνικές σημαίες... Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους επισημαίνουν ότι με τη δημοσιοποίηση αυτή απορρήτων στοιχείων της δικογραφίας (βρίσκεται στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης) και τις διατυπούμενες απειλές καθίσταται απροστάτευτη η ιδιότητα του μάρτυρα.

Για την υπόθεση διενεργείται τακτική ανάκριση από τον κ. Ζαγοριανό, επισημαίνει ο Π. Ζώτος, συνήγορος των μαρτύρων και καταγγέλλει: «Τους στοχοποίησαν προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν αυτούς και άλλους μάρτυρες. Με προφανή στόχο να αποτρέψουν τις εναντίον τους ματυρίες».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους έχουν δικαίωμα να παίρνουν μια φορά το μήνα αντίγραφο της δικογραφίας, συνεπώς η διαρροή προέρχεται από τους ίδιους τους κατηγορουμένους». Κατά νόμο όμως, υπενθυμίζει, «η ανάκριση είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να διαρρέει στοιχεία. Δεν επιτρέπεται ούτε στους ίδιους τους κατηγορούμενους να δίνουν στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του μάρτυρα ή το περιεχόμενο της κατάθεσής τους. Δεν είναι καθόλου συχνό φαινόμενο η δημοσιοποίηση στοιχείων των μαρτύρων. Μόνον ένα στόχο έχει αυτό, την τρομοκράτησή τους».

Για τα προσωπικά δεδομένα μαρτύρων που δημοσιοποιήθηκαν (φωτογραφίες, πολιτική δράση κ.ά.) απαντά πως «τα μοναδικά στοιχεία που δίνει ο μάρτυρας στον ανακριτή είναι ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, επάγγελμα, ηλικία. Η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα και συστηματική παρακολούθηση των μαρτύρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. Είναι πραγματική η αίσθηση της απειλής και του κινδύνου που διατρέχουν».

Ο κ. Ζώτος γνωστοποίησε ότι του καταγγέλθηκε πως «κάποιος από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση, επιτέθηκε σε νεαρό του οποίου ο γονέας είναι μάρτυρας. Δηλαδή, ότι τιμώρησαν τον γιο για τον γονέα».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του προέδρου του ΛΑΟΣ στον προφυλακισμένο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», Δημ. Παπαγεωργίου, είπε ότι σημαίνει ευθεία πολιτική κάλυψη στο πρόσωπο και τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, δεδομένου ότι ο Παπαγεωργίου δεν βρισκόταν εκεί με τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Κατηγορείται ως μέλος της ομάδας που επιτέθηκε και συγκεκριμένα «για βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες τις οποίες διέπραξε με καλυμμένο πρόσωπο». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ακροδεξιά