Έντυπη Έκδοση

Παρελάσεις διαμαρτυριών...

Οι διαμαρτυρίες εργαζομένων, κυρίως του ΠΑΜΕ, για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης κυριάρχησαν στις χθεσινές παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη και σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, μέλη του ΠΑΜΕ άνοιξαν πανό κι έβγαλαν τα σημαιάκια, μόλις ξεκίνησε η παρέλαση. «Ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός» έγραφε το πανό, ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

«Πάρτε πίσω τα μέτρα», έγραφε το πανό που άνοιξαν εργαζόμενοι, ακριβώς απέναντι από τα μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ δίπλα τους άνοιξαν τα δικά τους πανό νοσοκομειακοί γιατροί κι εκπαιδευτικοί (διορισμένοι και αδιόριστοι). Και από τις δύο πλευρές της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου ακούγονταν συνθήματα σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης και μόλις πέρασε το τελευταίο τμήμα της οι διαδηλωτές βγήκαν στον δρόμο κι έκαναν πορεία πίσω από τους στρατιώτες. Στην περιοχή υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, που δεν χρειάστηκε να παρέμβει.

Επεισοδιακή η παρέλαση και στη Λάρισα, με 100 περίπου διαδηλωτές του ΠΑΜΕ να επιχειρούν να «κλείσουν» τα πεζοπόρα τμήματα, διαδηλώνοντας κατά της λιτότητας και να εμποδίζονται δυναμικά από άνδρες των ΜΑΤ. Για λίγα δευτερόλεπτα σημειώθηκαν συμπλοκές, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από την εξέδρα των επισήμων, οι οποίοι εκείνη την ώρα αποχωρούσαν. Ανάμεσά τους και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις και ο οποίος δεν έκανε κανένα σχόλιο για τα διαδραματισθέντα στον χώρο της παρέλασης.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, με σημαντικότερες αυτές στην Πάτρα, την Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και την Κατερίνη.

Με «θηλιά στον λαιμό»

Με τη «θηλιά στον λαιμό» παρέλασαν οι μαθητές στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άλυτο πρόβλημα σχολικής στέγης που «πνίγει» την περιοχή. Ολα τα παιδιά, νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, είχαν στο στήθος τους κολλημένο ένα κόκκινο αυτοκόλλητο με μια θηλιά.

«Η κατάσταση της σχολικής στέγης στον δήμο μας και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η θηλιά που σφίγγει τον λαιμό μαθητών και εκπαιδευτικών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χορτιάτη.

Οπως έλεγαν διαμαρτυρόμενοι γονείς, χρόνια τώρα είναι γνωστά τα προβλήματα, με μαθήματα που γίνονται σε ενοικιαζόμενα μαγαζιά, σε αίθουσες κοντέινερ και προκάτ, σε κλεισμένους διαδρόμους με γυψοσανίδες και υπεράριθμα τμήματα.

...Και μίσους

«Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ». Αυτό και άλλα παρόμοια ανατριχιαστικά ακούστηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, όχι από μέλη της Χρυσής Αυγής που διαδήλωναν, αλλά από βατραχανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων που παρήλαυναν στην Πανεπιστημίου και στην Αγίου Κωνσταντίνου στο πλαίσιο της επίσημης στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

Αμέσως μόλις άφησαν τις εξέδρες των επισήμων στο Σύνταγμα κι έστριψαν στην Πανεπιστημίου, τα παλικάρια της ΟΥΚ μετέτρεψαν την παρέλαση σε εκδήλωση που θύμιζε πορεία μίσους ακροδεξιών, με συνθήματα που υπόσχονταν την αιματηρή σφαγή κάθε γειτονικού μας λαού κι αποφάσιζαν ποιος δικαιούται να λέγεται Έλληνας και ποιος όχι.

Οι συνήθεις ύποπτοι «Σκοπιανοί», Αλβανοί και Τούρκοι είχαν την τιμητική τους, σε συνθήματα όπως το ακόλουθο: «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό».

Ή αυτό το ανατριχιαστικό: «Τους λένε "Σκοπιανούς", τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματ' απ' αυτούς».

Ρατσιστικά συνθήματα από μέλη των ειδικών δυνάμεων στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα Γραμμή στα συνθήματα έδιναν μάλιστα άντρες με πολιτικά, οι οποίοι ακολουθούσαν την παρέλαση από την πλευρά των θεατών. Ενας από αυτούς πηγαινοερχόταν με άνεση μεταξύ των θεατών και αυτών που παρήλαυναν, φωνάζοντας πρώτος τα συνθήματα που επαναλάμβαναν οι καταδρομείς.

Κι αυτά ενώ την παρέλαση παρακολουθούσαν δεκάδες οικογένειες μεταναστών, που θα κληθούν στη συνέχεια να απαντήσουν στην εύλογη απορία των παιδιών τους «Γιατί τόσο μίσος;». Λες και δεν ψήφισε πρόσφατα η Βουλή τον νόμο για την απόδοση της ιθαγένειας στους μετανάστες. Λες και δεν έχουμε αποφασίσει από καιρό σ' αυτή τη χώρα ότι μετανάστες μπορούν να συμμετέχουν στις αντίστοιχες μαθητικές παρελάσεις, και μάλιστα ως σημαιοφόροι.

Αναρωτιέται κανείς: Πώς είναι δυνατόν ο ελληνικός στρατός, παρελαύνοντας επισήμως και συντεταγμένα στο κέντρο της πόλης, να προσβάλλει την ανθρωπιά μας, να εκθέτει τη χώρα μας και να παραβιάζει κατάφωρα τον αντιρατσιστικό νόμο, ο οποίος διώκει αυτεπάγγελτα τη ρητορική μίσους; Ζούμε στο 2010, και μάλιστα με κυβέρνηση σοσιαλιστών, ή σε αλήστου μνήμης εποχές, όπου ο στρατός διεκδικούσε και είχε άλλο ρόλο στα πράγματα της χώρας;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας