Έντυπη Έκδοση

ΔΙΟΝ, ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αδελφοποίηση στα βήματα του Αλέξανδρου

Τρεις ιστορικοί δήμοι της Μακεδονίας, το Δίον, η Βεργίνα και η Πέλλα, αδελφοποιούνται με την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Στα μέσα του Σεπτέμβρη χίλιοι πεντακόσιοι επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου, που θα προέρχεται από την Ελλάδα, θα δουν την Αλεξάνδρεια να αναδύεται μέσα από τη θάλασσα... Τότε θα γίνουν οι κορυφαίες εκδηλώσεις της αδελφοποίησης, που θα συνδέουν τις τέσσερις ιστορικές πόλεις.

Κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε σε ενάλιες έρευνες στην Αλεξάνδρεια Κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε σε ενάλιες έρευνες στην Αλεξάνδρεια «Είναι ένας εξαιρετικός σκοπός, που εμπεριέχει έναν πολυσήμαντο συμβολισμό» μας λέει ο αρχιτέκτων - σκηνοθέτης Νίκος Σοφιανός, ο οποίος πρωτοστατεί στην υλοποίηση της ιδέας και έχει αναλάβει τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών. «Η επιδίωξη αυτού του σκοπού μοιάζει να έρχεται ως φυσικό επακόλουθο του επτάχρονου ταξιδιού μου στα ίχνη της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου... Η Πέλλα, το Δίον και η Βεργίνα ήταν οι αφετηρίες αυτού του ταξιδιού και η κατάληξή του είναι η Αλεξάνδρεια».

Εν αναμονή του «Καλλικράτη», με δεδομένη την αυτοδιοικητική δυσπραγία, οι στόχοι παραμένουν υψηλοί. «Πιστεύω ακράδαντα ότι το όραμα της Ελληνιστικής Εποχής -απαλλαγμένο από κάθε ίχνος εθνικιστικών αερολογιών- είναι το κατάλληλο περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα ανθίσει το δέντρο της αδελφοποίησης των ιστορικών πόλεων της Μακεδονίας με την πόλη του Μ. Αλεξάνδρου».

Να σημειώσουμε πως ο Νίκος Σοφιανός έχει συνδέσει ένα μεγάλο μέρος της δημιουργικής του πορείας με την καταγραφή της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τους πρόποδες του Ολύμπου μέχρι τους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Και το αποτέλεσμα αυτής της καταγραφής απέκτησε μορφή σε ένα εξαιρετικό βιβλίο-λεύκωμα, όπως και σε μια μνημειώδη σειρά ντοκιμαντέρ υπό τον γενικό τίτλο: «Ζει ο Αλέξανδρος;».

* «Το τυπικό μέρος της αδελφοποίησης έχει ήδη ολοκληρωθεί» τονίζει ο κ. Σοφιανός. «Τα δημοτικά συμβούλια του Δίου, της Βεργίνας και της Πέλλας, καθώς και η Κοινοτική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, σε πανηγυρικές συνεδριάσεις τους έχουν εγκρίνει ομόφωνα αυτήν την ενέργεια και τη χαιρέτισαν ως ιστορικό σταθμό και αφετηρία ενός δημιουργικού θεσμού με λαμπρή προοπτική.

Εχει ακόμη πραγματοποιηθεί ένα πρώτο ταξίδι των δημοτικών αρχόντων της Βεργίνας, του Δίου και της Πέλλας στην Αλεξάνδρεια, όπου φιλοξενήθηκαν από την εκεί Ελληνική Κοινότητα και έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη θέρμη από τον πρόεδρό της, Γιάννη Σιόκα, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β', τον κυβερνήτη της πόλεως στρατηγό Adel Labib, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας Γεώργιο Διακοφωτάκη, καθώς και από τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανο Ταμβάκη».

Η ανταπόδοση της φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Ιουλίου όταν γίνουν οι τελετές υποδοχής των Αλεξανδρινών επισήμων στο Δίον, στη Βεργίνα και στην Πέλλα. Εκεί θα δοθεί μια μεγαλειώδης μουσική παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στην οποία έχει κληθεί να παραστεί το σύνολο της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας. Παράλληλα, θα υπογραφεί ένα πρώτο πρωτόκολλο αδελφοποίησης, και εκεί οι αδελφοποιημένοι πλέον ηγέτες των τεσσάρων πόλεων θα δώσουν ένα ακόμη ραντεβού στην Αλεξάνδρεια.

«Στα μέσα του Σεπτέμβρη οι 1.500 επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου που θα προέρχεται από την Ελλάδα θα δουν την Αλεξάνδρεια να αναδύεται μέσα από τη θάλασσα» προσθέτει ο Νίκος Σοφιανός. «Τότε θα γίνουν οι κορυφαίες εκδηλώσεις της αδελφοποίησης. Τότε, στη μεγάλη αίθουσα και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιβλιοθήκης, θα δοθεί το μουσικό ποίημα: η Πόλις... (αναφορά στον Καβάφη). Θα ακολουθήσει το μεγάλο γλέντι στο στάδιο της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας. Παράλληλα, θα υπογραφούν τα οριστικά πρωτόκολλα αδελφοποίησης. Τότε, οι υπογράφοντες θα έχουν συνδέσει το όνομά τους με την υλοποίηση μιας εμπνευσμένης ιδέας».

* «Η ελληνική Αλεξάνδρεια, η κόρη του Αλέξανδρου και νύμφη του Πρωτέα, ετοιμάζεται αυτό τον καιρό να βάλει τα καλά της για να υποδεχτεί τους Μακεδόνες αδελφούς της», μας λέει ο Γιάννης Σιόκας, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας. «Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι μέχρι σήμερα σχέσεις μεταξύ του ελληνικού τόπου και των αποδήμων ήταν αποσπασματικές και ασυντόνιστες. Με τη δράση όλων μας σήμερα, μπορούμε να το διαψεύσουμε. Σήμερα, κάνουμε το αυτονόητο: Επιβεβαιώνουμε τους δεσμούς μας και θεμελιώνουμε τις βάσεις για μια ιστορική συνεργασία. Εμείς, εδώ, η περήφανη Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, είχαμε ανάγκη αυτή την αδελφοποίηση».

* «Μιλάμε για την αδελφοποίηση της Πέλλας, της πόλης που γέννησε τον Αλέξανδρο, με την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, της πόλης που ιδρύθηκε από το ίδιο το χέρι του μεγάλου Μακεδόνα» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Πέλλας, Αποστόλης Τσαλταφερίδης. «Είναι μια πράξη τεράστιας σημασίας και ο συμβολισμός της γίνεται ολοφάνερος όταν γίνεται από κοινού με τους δήμους της Βεργίνας και του Δίου. Πριν από λίγες μόνο μέρες βρεθήκαμε στην Αλεξάνδρεια, όπου μας υποδέχθηκαν θερμά η Ελληνική Κοινότητα και ο πρόεδρός της κ. Γιάννης Σιόκας, ο Πατριάρχης, ο κυβερνήτης, ο γενικός πρόξενος, ο πρόεδρος του ΣΑΕ και άλλοι Αλεξανδρείς-αδελφοί μας, στους οποίους όλους θέλουμε τώρα να φωνάξουμε με αγάπη και ενθουσιασμό: σας περιμένουμε».

* «Η αδελφοποίηση του Δίου με την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας είναι μια σχέση ουσίας» προσθέτει ο δήμαρχος Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος. «Οι δεσμοί που μας ενώνουν δεν έχουν μόνο μεγάλο παρελθόν, αλλά και λαμπρό μέλλον. Η γέφυρα συνεργασίας που ανοίγεται μεταξύ του Δίου και της Αλεξάνδρειας, είναι πλέον διάπλατη μετά τη συμμετοχή της Βεργίνας και της Πέλλας.

Στόχος, λοιπόν, αυτής της αδελφοποίησης είναι η συνεχής ανάπτυξη μιας σχέσης, ενός θεσμού και ενός δεσμού, που διακατέχονται από ειλικρινή συνεργασία και συναδέλφωση».

* Κατά τον Νίκο Παπαποστόλου, δήμαρχο Βεργίνας, «τον ερχόμενο Ιούλιο, εδώ, στη γη που γέννησε τον Αλέξανδρο, θα υποδεχτούμε τα αδέλφια μας, που έχουν μείνει εκεί πέρα, στην Αλεξάνδρεια, για να φυλάνε τη θρυλική πόλη. Και τον Σεπτέμβριο ένα καράβι από την Ελλάδα, ακολουθώντας το φως, που άναψε εκεί ο μεγάλος οραματιστής, θα μας ταξιδέψει ώς την Αλεξάνδρεια. Εκεί, μετά από τις λαμπρές τελετές, θα κληθούμε από κοινού με τους Αλεξανδρείς αδελφούς μας για να υπογράψουμε το σχετικό πρωτόκολλο. Τολμώ να πω ότι θα είναι μία από τις ευτυχέστερες στιγμές της θητείας μου».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αρχαιολογία