Έντυπη Έκδοση

Η κόρη και ο αντιδήμαρχος

Η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων διεκδικεί «βασιλικό παράσημο οικογενειακής μέριμνας»... Αντιδήμαρχος πέτυχε να διορίσει μόνιμα την κόρη του, σε υπηρεσία της οποίας ο ίδιος προΐσταται και με μεγάλες πιθανότητες να υπηρετήσει σε κτίριο, για το οποίο η νεοδιορισθείσα εισπράττει μηνιαίο ενοίκιο 8.225,07 ευρώ από τον ίδιο δήμο!

Το περίπλοκο του... επιτεύγματος θα μπορούσε να απλοποιηθεί κάπως, εάν όλα τα παραπάνω δεν αφορούσαν μία από τις πιο κρίσιμες δραστηριότητες για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, αυτή της Δημοτικής Αστυνομίας. Ενός σώματος ενστόλων που παίρνει συνεχώς (και όχι πάντα με την απαραίτητη υποδομή) πρόσθετες αρμοδιότητες από την ΕΛ.ΑΣ. και καλείται να βάλει τάξη στις «μαφίες της νύχτας και της μέρας» που οργιάζουν με ολοένα μεγαλύτερη ένταση. Ορισμένα πρόσφατα παραδείγματα:

- Πολίτης γρονθοκοπείται στο Γκάζι όταν διαμαρτύρεται για αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο. Νυχτερινά κέντρα χωρίς άδεια σφραγίζονται και συνεχίζουν να λειτουργούν.

- Διευθυντής του δήμου με αρμοδιότητα τα κοιμητήρια δέχεται επίθεση με γροθιές μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων, και τηλεφωνήματα απειλητικά για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του.

- Απειλές μηνύσεων εξακοντίζονται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όταν δημοτικοί σύμβουλοι και μικροπωλητές που δουλεύουν στα πανηγύρια καταγγέλλουν κυκλώματα που πωλούν ανύπαρκτες άδειες-θέσεις.

Κρίση διασκέδασης

Η κατάσταση με τα μαγαζιά που ηχορυπαίνουν ασύστολα, γεμίζουν τα πεζοδρόμια τραπεζοκαθίσματα και τους γύρω δρόμους με παρανόμως σταθμεύοντα αυτοκίνητα είναι ορατή, και μάλιστα όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Αδίκως διαμαρτύρονται κάτοικοι στο Γκάζι, την Ιερά Οδό, το Θησείο, του Ψυρρή, το Κολωνάκι, το Παγκράτι κ.α. Οταν προ διμήνου ετέθη το θέμα σε δημόσια διαβούλευση, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Καταστημάτων Ανδρέας Παπαδάκης δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα προβλήματα του θορύβου θα αντιμετωπιστούν τώρα που οι δημοτικοί αστυνόμοι ανέλαβαν την αρμοδιότητα του ελέγχου και μόλις προμηθευτούν τα απαραίτητα ηχόμετρα. Οταν στις 19 Απριλίου ο ίδιος ρωτήθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο τι απέγινε με τα ηχόμετρα, δεν έδωσε απάντηση. Επέλεξε να μιλήσει για νυχτερινό κέντρο μέσα σε νεόδμητο κτίριο-τέρας στον Κεραμεικό, λέγοντας ότι η δημοτική αστυνομία έκανε τη δουλειά της και σφράγισε το μαγαζί (που συνέχισε να λειτουργεί) πέντε φορές. Ο επιχειρηματίας του καταστήματος, που επικοινώνησε μαζί μας όταν γράψαμε τα παραπάνω, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει λάβει δάνειο 22 εκατ. ευρώ, ότι διαθέτει έγγραφα που τον νομιμοποιούν αλλά δέχεται επίθεση από ανταγωνιστές. Στην ίδια περιοχή, πολίτης που διαμαρτυρήθηκε, δέχτηκε επίθεση από θαμώνα που είχε παρκάρει στο πεζοδρόμιο έξω από γνωστό εστιατόριο. Στη συνέχεια δέχτηκε μήνυση και από τον εστιάτορα.

Τόπος «χλοερός»

Οι «μαφίες» των νεκροταφείων έχουν πολλές ιδιομορφίες και όχι μόνο λόγω του χώρου... δράσης τους. Ο πολίτης που ζει ένα πένθος αποδεικνύεται ένα από τα ευκολότερα θύματα, καθώς δύσκολα θα αρνηθεί να μοιράσει «χαρτζιλίκια» για να αποφύγει την ταλαιπωρία για τον εκλιπόντα και όσους τον συνοδεύουν στην τελευταία κατοικία. Κυκλώματα εργολάβων σε συνεργασία με ανθρώπους στον δήμο εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση στη διεκπεραίωση των εργασιών, στην επιλογή των καλύτερων θέσεων, στην εξασφάλιση πρόσβασης για υπηρεσίες καθαρισμού, ανάμματος καντηλιών κ.λπ. Το μεγαλύτερο «μπάχαλο» συμβαίνει στο Τρίτο Νεκροταφείο Αθηνών, έναν χώρο 650 στρεμμάτων με χιλιάδες τάφους και ημερήσιους επισκέπτες. Εδώ βρίσκεται και το γραφείο του διευθυντή Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων.

Ενα απόγευμα της περασμένης εβδομάδας, ο νέος διευθυντής (είχε αναλάβει έξι μέρες πριν), δέχτηκε επίθεση με γροθιές στο υπαίθριο πάρκινγκ κι ενώ σχολούσε. Ο άγνωστος μεγαλόσωμος του έσπασε μύτη και αυχένα και εξαφανίστηκε τρέχοντας 30 μέτρα μέχρι την έξοδο του νεκροταφείου που τον περίμενε συνεργός με μοτοσικλέτα. Εκτοτε, όπως μας είπε ο ίδιος, δέχεται χειρότερες επιθέσεις: Το τηλέφωνο χτυπά και κάποιοι του λένε ότι μια σφαίρα περιμένει εκείνον και την οικογένειά του. Το χτύπημα ήταν προφανώς προειδοποιητικού χαρακτήρα αλλά εκείνος επιμένει: «Αλίμονο εάν μια δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να επιβάλει τους κανόνες του παιχνιδιού»...

ΜΑΤ για τα πανηγύρια

Το επεισόδιο που περιγράφουμε παρακάτω συνέβη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της 19/4/2010. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Αναγνωστόπουλος κατήγγειλε ότι λίγες μέρες πριν του αγίου Θωμά, τον επισκέφθηκαν και του μίλησαν «με αισχρότατο τρόπο» δύο μικροπωλητές που εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι εκείνων που δραστηριοποιούνται στα πανηγύρια. Στα πανηγύρια αυτά (εκατοντάδες ανά την Ελλάδα, πενήντα στον Δήμο Αθηναίων), είναι ο δήμος που χαράζει τις θέσεις όπου θα μπουν οι πάγκοι των μικροπωλητών και μετά επιλέγει με κλήρωση ποιοι θα τις καταλάβουν αφού πληρώσουν τίμημα. Στο πανηγύρι του αγίου Θωμά καταγγέλθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε «φουσκωτούς» που ξυλοκόπησαν άγρια με κλομπ μικροπωλητές. Τι είχε συμβεί; Ανένταχτοι μικροπωλητές είχαν καταγγείλει ότι κάποιοι γραμμογραφούσαν θέσεις-μαϊμού με τη συγκάλυψη του δήμου και τις πουλούσαν, ενώ λίγο πριν ο κ. Αναγνωστόπουλος είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τους αρμόδιους αντιδημάρχους Α. Παπαδάκη και Ν. Βαφειάδη. Οι ίδιοι απάντησαν ότι δεν έχουν εμπλοκή. Μάλιστα, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι απειλήθηκε από τα ίδια πρόσωπα και τους είπε ότι εάν μπουν μικροπωλητές χωρίς άδεια εκείνος «θα κατεβάσει τα ΜΑΤ»! Επειτα και αφού επανέλαβε διά ζώσης τις καταγγελίες ο μικροπωλητής Θ. Καρτσαγκούλης, ο Α. Παπαδάκης τον απείλησε με μηνύσεις. Η συνέχεια παίχτηκε εκτός αιθούσης συνεδριάσεων, αφού ο πρόεδρος απέβαλε τους φωνασκούντες. Εκεί είδαμε τον κ. Παπαδάκη να λέει στον μικροπωλητή: «Μπες πάλι, πες ότι δεν ήταν δημοτικοί αστυνομικοί αλλά δημοτικοί υπάλληλοι. Δεν, θέλω να έχουν πρόβλημα τα παιδιά μου...».

Υπάλληλος-ενοικιαστής

Αποκαλύπτεται όμως ότι ο κ. Παπαδάκης έχει πλέον έναν παραπάνω λόγο να ανησυχεί για τα «παιδιά του». Στη Δημοτική Αστυνομία προσελήφθη μέσω ΑΣΕΠ (ο διαγωνισμός ξεκίνησε την επομένη των πρόσφατων εκλογών πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και τις αιτήσεις διεκπεραίωσε η υπηρεσιακή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής) και η μία από τις δύο κόρες του. Ο ίδιος μάς το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι όλα έγιναν νόμιμα στο πλαίσιο της φροντίδας ενός γονιού για τα παιδιά του. Πριν εκλεγεί το 2006 δημοτικός σύμβουλος και του αναθέσει ο Ν. Κακλαμάνης τη Δημοτική Αστυνομία και τα κέντρα διασκέδασης, ο Α. Παπαδάκης ήταν αντιπρόεδρος στο 3ο Διαμέρισμα Αθηνών (περ. Θησείου). Το 2006, ο δήμος αποφάσισε να νοικιάσει ακίνητο ιδιοκτησίας Παπαδάκη με επείγουσες διαδικασίες, χωρίς να υπάρχει δεύτερη προσφορά και ενώ υπήρχαν ελλείψεις στο κτίριο. Η μίσθωση έγινε τον Απρίλιο, αλλά οι υπηρεσίες, δηλαδή το 3ο διαμέρισμα και το εκεί παράρτημα της Δημοτικής Αστυνομίας δεν είχαν στεγαστεί έως τον Νοέμβριο. Τα παραπάνω κατήγγειλε στις 27/11/06 ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο Κ. Καψής (παράταξη Παπουτσή). Ο κ. Καψής διερωτήθη εάν ήταν τυχαίο που το κτίριο μισθώθηκε παρά τις ελλείψεις από διαμερισματικό σύμβουλο που είχε μόλις εκλεγεί και δημοτικός. Η πλειοψηφία υποστήριξε ότι ο κ. Παπαδάκης είχε παραιτηθεί πριν από τη διαδικασία αλλά ο κ. Καψής επέμεινε ότι η παραίτηση υπεβλήθη τη στιγμή της δημοπρασίας «για να διευκολυνθεί η κατάσταση». Το ενοίκιο ήταν τότε 7.900 ευρώ μηνιαίως, τώρα έχει ανέβει στα 8.225,07 ευρώ και εισπράτετται από τη νεοδιορισθείσα δημοτική αστυνόμο και την αδελφή της. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι με την ίδια διαδικασία προσελήφθη πρόσφατα στη Δημοτική Αστυνομία και ο γιος του καταγγέλλοντος Κ. Καψή. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Τοπική Αυτοδιοίκηση