Ηλεκτρονική Έκδοση

Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο «Καλλικράτης» - Σε 333 έως 343 μειώνεται ο αριθμός των δήμων

Πενταετής θα είναι η θητεία των τοπικών αρχόντων

Από τα 18 το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η θητεία των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων θα διευρυνθεί από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προλογίζοντας την παρουσίαση του «Καλλικράτη» από τον υπουργό Εσωτερικών. Ο Γ. Ραγκούσης εξήγγειλε τη συνένωση δήμων, ώστε ο αριθμός τους να περιοριστεί από 1034 σε 333 - 343 και τη μείωση κατά 65% του αριθμού των επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τα νησιά θα εφαρμοστεί η αρχή, «ένα νησί, ένας δήμος».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι συνενώσεις θα οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Ενδεικτικά: Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 σήμερα θα περιοριστεί περίπου στους μισούς και οι 195 θέσεις αντινομαρχών από τις μισές αντιπεριφερειαρχών. Ο αριθμός των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 4.000. Όσον αφορά στους εργαζόμενους σε αυτές, θα μεταταχθούν, όπου υπάρχει ανάγκη. Διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους ότι θα διατηρήσουν όλα τα δικαιώματά τους.

Μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων δήμων, ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε ότι σήμερα το 88% των δήμων έχουν λιγότερους από δέκα χιλ. κατοίκους και έχουν εντάξει κατά μέσο όρο εννέα έργα στο ΚΠΣ. Την ίδια στιγμή, οι δήμοι με πληθυσμό μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων είχαν μέσο όρο ένταξης 94 έργα.

Οι 57 νομαρχίες και τα 19 επαρχεία καταργούνται και αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες και επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Πενταετής η θητεία

Μιλώντας για την επιμήκυνση της θητείας στην αυτοδιοίκηση, στα πέντε χρόνια, ο  Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για βήμα εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν πέρυσι, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, γεγονός που εκτιμάται ότι η πενταετής θητεία θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, το 2014.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι νέοι δήμαρχοι να αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο της χρονιάς των εκλογών και όχι από τον επόμενο Ιανουάριο, ώστε να συντάσσουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Από τα 18 -και όχι από τα 21- θα μπορεί πλέον να εκλεγεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

16 σχόλια

11 Ο/Η ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΣΣ έγραψε: (πριν 11 έτη)
Καμία αναφορά για τις προνοιακες δομές των δημοτ.κοινωφελων επιχειρησεων των Δήμων, που εργαζονται 6000 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 2002, εκ των οποίων οι 4000 στις Δομές Βοήθεια στο Σπίτι. Όλοι οι εργαζόμενοι εχουν προσληφθεί μεσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/94) ΚΑΙ καλύπτουν πάγιες & διαρκείς ανάγκες των 130.000 ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια στον Καλλικράτη το συγκεκριμένο προσωπικό να περάσει απευθείας στους Δήμους λόγω και της εργασιακής εμπειρίας στο αντικείμενο? Να μονιμοποιηθούν και να επανδρώσουν τις νέες Κοινωνικές Υπηρεσίες?
12 Ο/Η Daniel έγραψε: (πριν 11 έτη)
Να μπει τελος στο τρελο φαγοποτι στους Δημους.
13 Ο/Η ο γιαλός είναι στραβός έγραψε: (πριν 11 έτη)
Γιώργο Μπιρμπίλη δεν είναι ίντριγκα η ενασχόληση με τα Κοινά. Η προσπάθεια εκλογής σε βουλευτικές ή δημοτικές εκλογές είναι ΚΑΙ ίντριγκα. Δεν έχεις ακούσει ποτέ για υποψήφιους που ξοδεύουν όλη την βουλευτική αποζημίωση της τετραετίας κατά την προεκλογική περίοδο; Για βουλευτές με κρυφές διαπλοκές και σπόνσορες; Για δημιουργία ζευγαριών σταυροδοσίας για να «ρίξουν» τους συνυποψήφιους τους και τελικά εξαπατώνται και μεταξύ τους; Για ανθρώπους που βγαίνουν βουλευτές ενώ δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο; Είναι ανάγκη ένα παιδί 18 χρόνων να μπει σ’ αυτή την διαδικασία; Τι χαρακτήρα θα διαμορφώσει; Ας εκπαιδευτούν οι νέοι στην Δημοκρατία στους χώρους τους και μετά όποιοι το επιθυμούν ή το αντέχουν, ας πάνε και παραπέρα.
άεργε φιλόσοφε γράφεις: «Εξάλλου, οι Βγενόπουλοι είναι η αιτία των Παυλίδηδων και όχι το αντίστροφο, όπως επιθυμούν οι απαξιωτές της πολιτικής». Έχεις απόλυτο δίκιο. Στο «1900» λέει ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο: «Αυτή είναι πόρνη» «Τα λεφτά σου την έκαναν πόρνη», απαντά ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ». Αλλά αυτό που λες «πολιτικοποίηση από κούνια» δεν σημαίνει κι εκλογές σε αξιώματα από κούνια. Σημαίνει ενημέρωση και κατανόηση των κοινωνικών προβλημάτων. Σημαίνει εκπαίδευση να μη σε κοροϊδεύουν τα δελτία των 8. Σημαίνει, όταν διαβάζεις αυτά τα τρελά που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, να καταλαβαίνεις ποια είναι ψέματα και ποια χρειάζονται διερεύνηση.
A, το γιαλός τό 'γραφα με υ. Κάποιος με διόρθωσε, έψαξα στο λεξικό κι από τότε το γράφω με ι, που 'ναι το σωστό. Μη βρεθείς κάποιος και μου πει: "εσύ δεν ξέρεις να γράψεις ούτε τ' όνομά σου"
14 Ο/Η tas έγραψε: (πριν 11 έτη)
Οι Δήμοι είναι αποκλεισμένοι για όσους δεν ανήκουν στις κλίκες των Δημαρχών. ΑΙΣΧΟΣ. Κομματικοί στρατοί ελέγχουν τα παντα. ΑΗΔΙΑ. NA KΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ.
15 Ο/Η Γιώργος Μπιρμπίλης έγραψε: (πριν 11 έτη)
Αυτό που λέω είναι: αντί να βγάλουμε την ίντριγκα από την πολιτική (μην ψηφίζοντας τους ιντριγκαδόρους και τα τσογλάνια) κοιτάμε να μην μπουν οι 18-αρηδες και μολυνθούν; Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει ν'ασχοληθούμε όλοι περισσότερο με τα κοινά αντί να τα δίνουμε υπεργολαβία στους πατερούληδες του έθνους. Τώρα για την ωριμότητα του 18άρη και εγώ διατηρώ επιφυλάξεις (ακόμη και για την ψήφο), αλλά γιατί η γιαγιά που της βάζουν το ψηφοδέλτιο στην τσάντα σταυρωμένο είναι καλύτερη;
16 Ο/Η Διομήδης Καραμήτσος έγραψε: (πριν 11 έτη)
Ας <<μαζευτούμε>> λίγο ως ΚΡΑΤΟΣ, αν υπάρχει ακόμη αυτός ο θεσμός σεβούμενος τα ιδεώδη της δημιουργίας του... ελπίζοντας ότι έτσι θα μειωθεί η κατάχρηση του δημόσιου χρήματος (των φορολογούμενων δηλ. που δεν έχουν τρόπους να φοροδιαφύγουν) όπως επίσης & ο αριθμός όλων αυτών των απ' τους ΒΟΛΕΥΤΕΣ τους ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ σε θέσεις του δημοσίου, ώστε για σκάρτα 3ώρες δουλειάς αντί του 8ωρού, να πληρώνονται από όλους εμάς, χωρίς να παράγουν πραγματικά έργο. Ας πάψουμε επιτέλους να αποτελούμε ένα ΚΡΑΤΟΣ-ΑΝΕΚΔΟΤΟ, άξιο σαρκασμού από οποιονδήποτε εκτός των ορίων αυτού. Κράτος... που φημολογείται ότι διαθέτει 2.5εκατ. Δημόσιους Υπολλήλους στα 9περίπου εκατ. του πληθυσμού του(με αρκετούς από αυτούς φαντάσματα στις εν λόγω υπηρεσίες τους). Ταπεινά, στην κρίση σας: Διομήδης Καραμήτσος 37χρονός ΕΛΛΗΝΑΣ κι ας ντρέπομαι εδώ & χρόνια για την κατάντια αυτής της χώρας, της χώρας μου.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 16

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Για το ίδιο θέμα
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την Οικονομία
Κατηγορηματικά αντίθετος στον «Καλλικράτη» ο ΣΥΝ
Συνδιάσκεψη για τον «Καλλικράτη» συγκαλεί η Ν.Δ.