Έντυπη Έκδοση

Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΟΠΩΣ ΒΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ

Το «Βέλος» της εξέγερσης

Η ανάγκη για το ξερίζωμα του σημερινού διεφθαρμένου συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στην ηθική και οικονομική χρεοκοπία, πρωταγωνίστησε στην αίθουσα και σχεδόν απ' όλους τους ομιλητές, στην παρουσίαση του βιβλίου του αντιναύαρχου ε.α. Κ. Γκορτζή για την εξέγερση του αντιτορπιλικού «Βέλος», τον Μάιο του 1973, προχθές στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

Νεαρός σημαιοφόρος του «Βέλους» ο συγγραφέας Κωστής Γκορτζής, με πλοίαρχο τον Νίκο Παππά, έζησε στο πετσί του το χρονικό της ανταρσίας, που έγραψε μια λαμπρή σελίδα εναντίον της χούντας.

Ο 20χρονος, τότε, συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα του Κινήματος του Ναυτικού με συγκλονιστικό τρόπο. Οσο και αν θέλει να προκαταλάβει τον αναγνώστη ότι δεν είναι συγγραφέας ή ιστορικός αναλυτής, ματαιοπονεί...

Ιστορική μαρτυρία

Πρόκειται για μια εξαιρετικού λογοτεχνικού επιπέδου ιστορική μαρτυρία, δοσμένη με αντικειμενική ματιά, γεμάτη θαυμασμό για τον πλοίαρχο που «κάρφωσε το ΒΕΛΟΣ του στην καρδιά της δικτατορίας υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία».

Πού οφείλεται η αντίδραση του Ναυτικού κατά της δικτατορίας; Γιατί δεν εκδηλώθηκε κάποια μορφή αντίστασης και από τα άλλα Οπλα;

Ο Κωστής Γκορτζής το αποδίδει (πειστικότατα) στον πολιτισμό της θάλασσας (!), με την έννοια αυτού που διαμορφώνει πολίτες, που ορίζει κανόνες, αρχές και αξίες, που με τη σειρά τους προσδιορίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις για την εξασφάλιση της λειτουργίας της κοινωνίας.

Παρουσιάζει τα νεανικά χρόνια του Ν. Παππά δείχνοντας το αντίθετο του χαρακτήρα του και τις επαφές που είχε με συναδέλφους του και άλλους πολιτικούς στη δημιουργία ενός κινήματος των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανατροπή της χούντας. Αναδεικνύεται η συγκινητική σχέση μεταξύ πληρώματος και πλοιάρχου και η στιγμή προς στιγμή πορεία τους προς τη συνάντησή τους με την Ιστορία.

Η απόφαση για την ανταρσία όταν το κίνημα απέτυχε, η ευφυΐα του πλοιάρχου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, όλα αυτά περιγράφονται με σπαρακτικά λιτό τρόπο, όπως επίσης και η τεράστια απήχηση που είχε η ενέργειά τους στη δημοκρατική Δύση, ενέργεια ισοδύναμη με τον ξεσηκωμό της Νομικής το 1973, που ήσαν τα βαριά χτυπήματα στο κεφάλι της χούντας και η αρχή της κατάρρευσής της.

Πέρα από την ανυπολόγιστη ιστορική αξία του βιβλίου, είναι και μια ιδιότυπη πρόταση του συγγραφέα (χωρίς ο ίδιος να το επιδιώξει) για το πώς γράφεται η λογοτεχνία, για το πώς προκαλείται η συγκίνηση. Προκαλείται μόνο από τη βιωμένη αλήθεια, από τη μεγάλη σχέση αγάπης μεταξύ των ανθρώπων, από τον θαυμασμό και την πίστη προς ανώτερα ιδανικά, προς αξίες ξεχαμένες, προς τη Δημοκρατία την ίδια. Ενα βιβλίο-θησαυρός για την ιστορική-πολιτική γραμματεία του τόπου.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, το τιμώμενο πρόσωπο, ο ναύαρχος Παππάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, ευχαρίστησε με συγκίνηση όλους τους συντρόφους και συμπαραστάτες του στην κορυφαία εκείνη στιγμή της αντίστασης, με το κίνημα του Ναυτικού, 4 μήνες μετά την εξέγερση της Νομικής και 6 πριν από το Πολυτεχνείο.

Στην ανάγκη συσπείρωσης λαού και πολιτικών αναφέρθηκαν ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος και ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Σηφουνάκης, που υποδέχτηκε με άλλους εμιγκρέδες τους κινηματίες στην Ιταλία, συγκρίνοντας την εποχή των εξεγέρσεων με τη σημερινή της κρίσης και της λαϊκής δυσφορίας.

Ο πρέσβης επί τιμή Γεώργιος Σέκερης, που υπηρετούσε στην έδρα του ΝΑΤΟ, πολύ κοντά στον τότε γραμματέα Γιόζεφ Λουντς, περιέγραψε τον πόλεμο των παρασκηνίων από την εξέγερση του «Βέλους» μέχρι την κυπριακή τραγωδία.

Η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη, υπό τα θερμά χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων, συγκρίνοντας τις δύο εποχές, του '73 και του σήμερα, στηλίτευσε την ηθική και οικονομική κατρακύλα που τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας επέφεραν στον λαό, σημείο στο οποίο εστίασε και ο δημοσιογράφος Π. Νεράντζης. Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης.

Παρόντες ήταν ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Διονύσιος, ο εκ των πρωταγωνιστών του Κινήματος επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης, οι αρχηγοί των επιτελείων, συναγωνιστές των κινηματιών και αντιστασιακοί, η Μαργαρίτα Μουστακλή και πολλοί μπλόγκερ, που ήταν εκείνοι που παρακίνησαν τον ναύαρχο Κωστή Γκορτζή να εκδώσει την ιστορία του «Βέλους» σε βιβλίο.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Πέθανε ο ναύαρχος Νίκος Παππάς