Έντυπη Έκδοση

Αλλού εντάσεις, αλλού εκτόνωση

Η ψήφιση του «Καλλικράτη» στη Βουλή δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει αντιδράσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πένθιμες κορδέλες στο δημαρχείο Ευπαλίου, στη Φωκίδα Πένθιμες κορδέλες στο δημαρχείο Ευπαλίου, στη Φωκίδα Μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πως η εκτόνωση θα έρθει τον προσεχή Νοέμβρη που θα γίνουν οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση Α'και Β'βαθμού και τότε «πολλοί θα πάρουν το μάθημά τους». Βέβαια υπάρχουν και οι θερμόαιμοι που ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δύο διαφορετικά σημεία στην 133 Σμηναρχία Μάχης, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καστελίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, κάηκαν συνολικά 25 τετραγωνικά μέτρα χορτολιβαδικής έκτασης. Μετά από σύσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή του εισαγγελέα, έγιναν κάποιες προσαγωγές, δεν βρέθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία και όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, μετά την εξέλιξη αυτή, οι επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Καστελίου δήλωσαν χθες στα τοπικά ΜΜΕ ότι δεν έχουν σχέση με τη βομβιστική επίθεση. Σε αναμονή για νέες αντιδράσεις-κινητοποιήσεις βρίσκεται η Επιτροπή Αγώνα του Ζαρού. Εκεί επιμένουν να παραμείνουν αυτόνομος ορεινός δήμος.

ΒΟΙΩΤΙΑ: «Ανάθεμα» στον υπουργό Εσωτερικών και τα μέλη της κυβέρνησης για τις παλινωδίες της με την τριπλή ονομασία του Δήμου Διστόμου από το δημοτικό συμβούλιο του συγκεκριμένου μαρτυρικού δήμου. Δηλώνει ότι «έχουν συμπαραστάτες του Διστόμου τους Μαν. Γλέζο, Στ. Παναγούλη, Μίκη Θεοδωράκη, Ν. Γκάτσο, Ν. Καββαδία, Νικ. Βρεττάκο, Γ. Ρίτσο, Ν. Κούνδουρο και εκατοντάδες άλλους πνευματικούς ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο, νεκρούς και ζώντες, καθώς και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, που είναι και επίτιμος δημότης της πόλης. Ανακαλούν όλες τις προσκλήσεις που έχουν σταλεί στα μέλη της κυβέρνησης και στους βουλευτές του νομού για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης σφαγής του Διστόμου (10/6), με μοναδική εξαίρεση αυτήν που απευθύνεται στον πρωθυπουργό της χώρας, γιατί είναι ο μόνος, που μετά τις ευρωεκλογές του 2009 επισκέφθηκε τη μαρτυρική πόλη για να τιμήσει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Διαμαρτύρονται επίσης έντονα για την εισήγηση της ΚΕΔΚΕ που αγνόησε τη μελέτη του ΙΤΑ.

ΦΩΚΙΔΑ: Σε πένθιμη «συσκευασία» με μαύρες κορδέλες θα παραμείνει για αρκετό διάστημα το δημαρχείο του Ευπαλίου. Η επιτροπή αγώνα που το «αμπαλάρισε» εκφράζει την πικρία της για το πραξικόπημα στην περιοχή. Ως παρενέργειες της νέας κατάστασης θεωρούνται οι παραιτήσεις των γραμματέων του ΠΑΣΟΚ στους Δήμους Βαρδουσίων, Ευπαλίου και Τολοφώνα. Οι κάτοικοι προσανατολίζονται με το μέτρο των 2/3 που τους επιτρέπει ήδη ο νόμος και μέσα από τις διεργασίες των δημοτικών εκλογών να «πάρουν» την έδρα στο Ευπάλιο. Σε τοπικό επίπεδο θα γίνει ειδική εκδήλωση για όλους τους βουλευτές που τους υποστήριξαν.

* Η επιτροπή αγώνα βγήκε με ντουντούκες στους δρόμους κόντρα στον «Καλλικράτη» και οι πολίτες της Ιτέας και της ευρύτερης περιοχής αισθάνονται απογοήτευση και πίκρα για τη συγχώνευση των 12 δήμων σε δύο και τη δημιουργία του νέου καλλικρατικού Δήμου Δελφών, που ουσιαστικά μετατρέπει την Ιτέα σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αμφισσας. Χαρακτηρίζουν τη μη δημιουργία Δήμου Ιτέας «βασικό ολίσθημα». Γενικά οι κάτοικοι της Ιτέας αισθάνονται ότι ο δήμος τους μετατρέπεται σε ουραγό του Δήμου Αμφισσας και ανασυντάσσονται για τις επόμενες ενέργειες.

ΔΡΑΜΑ: «Θα συνεχίσουμε έως ότου δικαιωθούμε!» διαμηνύουν οι κάτοικοι του Δοξάτου, που λόγω των δύο σφαγών (βουλγαρικής και γερμανικής κατοχής) έχει ονομαστεί ηρωική-μαρτυρική πόλη.

Στο Δοξάτο η επιτροπή αγώνα έχει αναρτήσει μαύρες σημαίες στο δημαρχείο και χτυπά πένθιμα τις καμπάνες των εκκλησιών. Κλείνει εκ περιτροπής τον δρόμο Καβάλας-Δράμας διότι πιστεύει ότι το Δοξάτο, ως έδρα και ως δήμος, αδικείται για δεύτερη φορά μετά τον «Καποδίστρια-1» και θεωρεί εμπαιγμό ότι την έδρα την πηγαίνουν στο Καλαμπάκι Δράμας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης «Ανθρώπινη και όμορφη πόλη», Βασίλης Κοσμόπουλος, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, διότι βάσει του «Καλλικράτη», υπάρχει «ασυμβίβαστο» μεταξύ του αξιώματος του δημάρχου και της ιδιωτικής επαγγελματικής δραστηριότητας. Ο κ. Κοσμόπουλος, πολιτικός μηχανικός, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να εγκαταλείψει την επαγγελματική δραστηριότητά του αν εκλεγεί δήμαρχος». Να θυμίσουμε ότι για τον ίδιο λόγο δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας και ο δικηγόρος-επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και της κίνησης «Καλαμάτα, πόλη ζωής» Διονύσης Αλευράς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καλλικράτης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Υπουργείο Εσωτερικών