Έντυπη Έκδοση

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Προς δεύτερο ευρωσκαμνί

Βαριά κατηγορία απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, οι οποίες επέτρεψαν επί χρόνια στα θρεμμένα από τις ίδιες «τρωκτικά» των δημόσιων νοσοκομείων να λυμαίνονται την αγορά ιατρικού εξοπλισμού.

Μη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ζητούν οι συνταξιούχοι που διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι συνταξιούχοι συναντήθηκαν χθες στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υγείας. Μη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ζητούν οι συνταξιούχοι που διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι συνταξιούχοι συναντήθηκαν χθες στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υγείας. Η Επιτροπή κατηγορεί όλες αυτές τις κυβερνήσεις για «σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων» και «μεροληπτικού χαρακτήρα» διαγωνισμούς, ανακοινώνοντας χθες την κίνηση για δεύτερη φορά προδικαστικής διαδικασίας κατά της Ελλάδας για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων στον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού. Δεύτερη φορά, διότι η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί το 2009 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα αυτό, αλλά εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα. Τώρα, η Επιτροπή απειλεί με νέα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο και επιβολή προστίμου. Μιλάμε για αστρονομικά ποσά. Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, μόνο για την αγορά αναλώσιμων υλικών (γάντια, νήματα που χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις κ.λπ.), το ελληνικό κράτος διαθέτει στα 17 δημόσια νοσοκομεία της χώρας το ποσό των 60 εκατ. ευρώ τον μήνα...

Το 2003 καταγγέλθηκε στην Επιτροπή ότι πολλά δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα απορρίπτουν προσφορές από προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού που φέρουν τη σήμανση πιστοποίησης CE. Η σήμανση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ιατρικό εξοπλισμό, διότι πιστοποιεί ότι ένα προϊόν πληροί τις απαιτήσεις της Ε.Ε. όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή ή τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Η Επιτροπή προέβη σε έρευνες και διαπίστωσε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές στην προκήρυξη του διαγωνισμού ήταν μεροληπτικού χαρακτήρα και δημιουργούσαν διακρίσεις, αποκλείοντας στην πράξη οιονδήποτε προμηθευτή ιατρικού εξοπλισμού φέρει τη σήμανση CE να συμμετέχει στη διαδικασία προσφορών για την προμήθεια πολλών ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία δεν έλαβαν την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, «με αποτέλεσμα τη σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων». Ως γνωστόν, το ελληνικό Ταμείο Υγειονομικής Ασφάλισης επιστρέφει τα έξοδα από την αγορά του ιατρικού εξοπλισμού.

Επειτα από άσκηση προσφυγής της Επιτροπής, το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε το 2009 την Ελλάδα, η οποία όμως δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση.

Ετσι, η Κομισιόν αποφάσισε χθες να στείλει στην κυβέρνηση δεύτερη προειδοποιητική επιστολή. Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφωθούν εντός δύο μηνών, η Επιτροπή θα προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή προστίμου...

Τα απόβλητα

Εξάλλου, η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας λόγω της απευθείας σύναψης σύμβασης παροχής δημοσίων υπηρεσιών για τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στην Αττική, χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις.

Τον Νοέμβριο του 2008, η Εθνική Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ανέθεσε απευθείας σύμβαση παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων κατόπιν διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Από τον επιλεχθέντα ανάδοχο ζητείται η διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, όπως αίματος, μολυσμένων βελόνων, νυστεριών και άλλων κοπτερών εργαλείων, προερχομένων από νοσοκομεία της Περιφερειακής Υγειονομικής Υπηρεσίας Αττικής. Δεν προκηρύχθηκε προηγουμένως διαγωνισμός. Η συνολική αξία της σύμβασης εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ. Η συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο... *

! Στην προηγούμενη κυβέρνηση, της Ν.Δ., ρίχνει τις ευθύνες για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων στις προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και στην ανάθεση της διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Πρόκειται για ζητήματα που ανάγονται στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν μέσα σε 2 μήνες δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της για πλήρη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια.

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο ευρωδικαστήριο για κακή λειτουργία του χώρου υγειονομική ταφής Φυλής-Καλιστήρη στην Αττική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας