Ηλεκτρονική Έκδοση

Ποσοστό 90% πρόθυμο να παρανομήσει αρκεί να μην συλληφθεί

Οι Έλληνες ανέχονται τη διαφθορά, αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους

Κυριαρχούν λάδωμα για δίπλωμα οδήγησης, φακελάκι σε γιατρό και «βύσμα» για στρατιωτική μετάθεση

Σχεδόν καθολική, 91%, είναι η εκτίμηση ότι η διαφθορά κυριαρχεί στην Ελλάδα. Την ίδια όμως στιγμή, οι Έλληνες παραδέχονται, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, την ανοχή τους στη διαφθορά, «αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ελληνικού παραρτήματος της "Διεθνούς Διαφάνειας", το 81% των Ελλήνων που μετείχαν σε αυτήν, απαντά πως δεν ενοχλείται από τη διαφθορά, αν είναι να κάνει τη δουλειά του, το 89%  πως κάνει τα "στραβά μάτια", σε περίπτωση που δεν βλάπτονται τα προσωπικά του συμφέροντα και το 90% υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται να υπακούς στους νόμους, όταν δεν σε βλέπει κανείς.

Το 53% πιστεύει πάντως, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά, ενώ με τη συγκεκριμένη άποψη διαφωνεί το 43% των ερωτηθέντων.

Πράξεις διαφθοράς θεωρούν το "λάδωμα" για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης ( 96%), το φακελάκι στην εφορία προκειμένου να τακτοποιηθούν τα χρέη τους (95%), το χρηματικό αντάλλαγμα σε αστυνομικό για να μη πάρουν κλήση (95%), το μέσον προκειμένου να βρουν δουλειά (85%), το ιατρικό φακελάκι (80%)  και το μέσο για να πάρουν μετάθεση στο στρατό (79%).

Σχετικά με τα μέτρα πάταξης της διαφθοράς, το 97% θεωρεί θετική την πλήρη εφαρμογή των νόμων για όλους, το 94% την αυστηρή τιμωρία όσων παίρνουν μίζες, με το αντίστοιχο ποσοστό για όσους δίνουν μίζες ή φακελάκια να ανέρχεται στο 77%. Τέλος, μόνο το 37% θεωρεί αποτελεσματικό μέτρο την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία.

Κυρίαρχος στην διαφθορά ο δημόσιος τομέας, με το 63% να δηλώνει πως αντιμετώπισε περιστατικό διαφθοράς τους τελευταίους 12 μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στο 29,6%.

Πρωτοπόροι στη διαφθορά στον δημόσιο τομέα θεωρούνται τα νοσοκομεία (34,5%), οι εφορίες 13,8%), οι πολεοδομίες (12,4%), ενώ στον ιδιωτικό και πάλι τα νοσοκομεία (18,7%), οι δικηγόροι (12,3%) και οι τράπεζες (9,7%).

Τέλος, το μέγεθος της συνολικής διαφθοράς για το 2008 εκτιμάται ότι φτάνει τα 748 εκατ. ευρώ, από 639 εκατ. ευρώ το 2007.

Η Εθνική Έρευνα για τη διαφθορά στην Ελλάδα διενεργήθηκε από την Public Issue, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2008, σε δείγμα 6105 ατόμων.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Για το ίδιο θέμα
Υποσχόταν διορισμούς στο Δημόσιο αντί 4.500 ευρώ