Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρόστιμα 423.000 ευρώ από το ΕΣΡ

Θερινό «τσουνάμι» προστίμων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Έπειτα από δύο συνεδριάσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή «μοίρασε» πριν από λίγο σε κανάλια και ραδιόφωνα πρόστιμα συνολικού ύψους 423.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η ολομέλεια του ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στο Star για την αναπαραγωγή, που έγινε από τις εκπομπές "Πρωινή Μελέτη", "Superstar" και "Φώτης και Μαρία Live", της εκπομπής "Αξίζει να το δεις" του ΑΝΤ-1 με την Τατιάνα Στεφανίδου να φιλοξενεί (με κοινό μαθητές) την Τζούλια Αλεξανδράτου και θέμα βέβαια την πορνοταινία στην οποία συμμετείχε. Η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση των διατάξεων σχετικά με την προστασία των ανηλίκων καθώς και ποιοτική υποβάθμιση εκπομπής.

Για τους ίδιους λόγους επιβλήθηκε στο κανάλι πρόστιμο 60.000 ευρώ για την εκπομπή "Superstar"" με την Χριστίνα Λαμπίρη να φιλοξενεί την Μαριάννα Ντούβλη επίσης με θέμα την προνοταινία στην οποία συμμετείχε. Μάλιστα το μέλος του ΕΣΡ Γιάννης Παπακώστας πρότεινε πρόστιμο 150.000 ευρώ ενώ Εύη Δεμίρη και Ίρις Αυδή (μέλη του ΕΣΡ) 100.000 ευρώ.

Το Star, που είχε την τιμητική του, τιμωρήθηκε και με πρόστιμο 40.000 ευρώ για τον τρόπο με τον οποίο ασχολήθηκε επί τέσσερις μέρες (30/1, 5,8 και 9/2) η εκπομπής"Superstar" με το διαζύγιο Γιάννη Λάτσιου - Ελένης Μενεγάκη έπειτα από καταγγελία των ιδίων στο ΕΣΡ. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης και το μέλος Κώστας Τσουράκης πρότειναν η υπόθεση να πάει στο αρχείο καθώς θεώρησαν ότι οι δύο πρώην σύζυγοι προκάλεσαν το ενδιαφέρον με δηλώσεις τους.

Στο κανάλι επιβλήθηκε και πρόστιμο 15.000 ευρώ για την τηλεοπτική διαμάχη του Ανδρέα Μικρούτσικου και της πρώην συζύγου του Δήμητρας Ρουμπέση για το χωρισμό τους μέσα από τις εκπομπές "Superstar" και "Πρωινή Μελέτη". Η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ έκρινε ότι και στις δύο υποθέσεις υπήρξε υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος.

Τα πρόστιμα του Alter

Για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των ανηλίκων και ποιοτική υποβάθμιση επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ στο Alter και πάλι για την υπόθεση της Τζούλιας Αλεξανδράτου στο "Μεσημεριανό express" της Βάσιας Λόη έπειτα από καταγγελία του δικηγόρου Φώτη Βαγενά.

Στο κανάλι επιβλήθηκε ισόποσο πρόστιμο για τις ίδιες παραβάσεις στο "Πολύ μπλα μπλα" της Φαίης Σκορδά και στο "Μεσημεριανό express" της Βάσιας Λόη για την αναμετάδοση από τις δύο εκπομπές αποσπασμάτων της εκπομπής "Αξίζει να το δεις" του ΑΝΤ-1 με την Τατιάνα Στεφανίδου να φιλοξενεί την Τζούλια Αλεξανδράτου. Τρία μέλη του ΕΣΡ Εύη Δεμίρη, Γιάννης Παπακώστας και Ίρις Αυδή πρότειναν πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Στο Alter επιβλήκε και πρόστιμο 60.000 ευρώ για την αναφορά «ο Σημίτης ήταν κλέφτης» που έκανε ο Γιώργος Τράγκας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού (8/6). Το συμβούλιο έκρινε ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις σχετικά με το σεβασμό της προσωπικότητας σε αναφερόμενα πρόσωπα. Μάλιστα οι Γιάννης Γαπακώστας και Εύη Δερμίρη (μέλη ΕΣΡ) πρότειναν πρόστιμο 100.000 ευρώ ενώ ο αντιπρόεδρος Νέστωρ Κουράκης και τα μέλη Κώστας Τουσάκης και Κωνσταντίνος Αποστολάς 30.000 ευρώ και τελικά όλοι συνέκλιναν στις 60.000 ευρώ που πρότεινε ο κ. Λασκαρίδης για να δημιουργηθεί πλειοψηφία.

Τα υπόλοιπα πρόστιμα

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στον ΑΝΤ-1 για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν τον Μητροπολίτη Άνθιμο (με κέρατα) οι "Ράδιο Αρβύλα". Τη σχετική καταγγελία είχε κάνει ο ίδιος ο Μητροπολίτης στο ΕΣΡ το οποίο έκρινε ότι υπήρξε προσβολή προσωπικότητας με την Ίριδα Αυδή να προτείνει την επιβολή απλής σύστασης.

Ισόποσο πρόστιμο επιβλήθηκε και στο "Ράδιο Κρήτη" (νομού Ηρακλείου) καθώς παρά τις ποινές που του έχουν επιβληθεί εξακολουθεί να εκπέμπει εκτός νομού και να χρησιμοποιεί παρανόμως δύο συχνότητες και ισάριθμα κέντρα εκπομπής.

Για ευπρέπεια στη χρήση της γλώσσας το ΕΣΡ επέβαλλε πρόστιμο 15.000 ευρώ και στον Alpha για σατιρικό βίντεο που μετέδωσε από το "Αλ Τσαντίρι νιουζ" ο Λάκης Λαζόπουλος με μια υποτιθέμενη (μονταρισμένη) συνομιλία Γιώργου Αυτιά και Μαριάννας Ντούβλη μ εκομμάτι διαλόγων από την προρνοταινία στην οποία συμμετείχε η τελευταία.

Το συμβούλιο πάντως για άλλη μια φορά κινείται σε "επικίνδυνα μονοπάτια" με τα μέλη του να επιμένουν να ... ζυγίζουν την ποιότητα, την αισθητική και να επιχειρούν να βάλουν όρια στη σάτιρα. Ακόμα κι αν ορισμένες φορές μπορεί να δικαιολογούνται κάποιες αποφάσεις η εμμονή σε τέτοιου τύπου ζητήματα και ειδικά σε θέματα σάτιρας δημιουργούν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Την ίδια ώρα το ΕΣΡ επέβαλε απλή σύσταση για την παράνομη δικτύωση του "Σκάι FM" με τον τηλεοπτικό Σκάι τη μέρα της απεργίας των ηχοληπτών δημιουργώντας εύλογες απορίες. Ο κ. Λασκαρίδης επέμεινε ότι αυτό έχει πράξει το ΕΣΡ και με άλλες παρόμοιες δικτυώσεις. Και πράγματι, έτσι είναι, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε και μια απεργία των τεχνικών στη μέση.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε και στο ράδιο "Alpha Ισημερία" (Αργολίδος) για παράνομη χρήση δύο συχνοτήτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση