Ηλεκτρονική Έκδοση

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας

Σοβαρές παραλείψεις κόστισαν ζωές στο κατάστημα της Marfin στη Σταδίου

Σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου και κλειδωμένες εξόδους διαφυγής αποκαλύπτει το πόρισμα της Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας για την πυρκαγιά στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου τον περασμένο Μάιο, που κόστισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το "Βήμα" αλλά και όσα μετέδωσε η τηλεόραση της ΝΕΤ, στο πόρισμα αναφέρεται ότι η μοναδική έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου ήταν κλειδωμένη ενώ είχε χαθεί το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει.

Στο πόρισμα που συνέταξε τον προηγούμενο Ιούλιο ο επιθεωρητής Θεοδόσιος Πανταζόπουλος καταγράφονται ακόμη σοβαρές ελλείψεις πιστοποιητικών και απουσία σχετικής εκπαίδευσης του προσωπικού. Οι ελλείψεις επηρέασαν την απόπειρα απεγκλωβισμού των εργαζομένων, μετά την επίθεση με μολότωφ που δέχθηκε το υποκατάστημα από αγνώστους.

Μεταξύ άλλων, ο επιθεωρητής τονίζει ότι "οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην έξοδο κινδύνου του ισογείου, η οποία δεν έπρεπε να κλειδώνεται, προκειμένου να ανοίγει εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει".

Προσθέτει δε ότι, σύμφωνα με τους εργαζομένους, η έξοδος κινδύνου "άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την "μπάρα πανικού" της θύρας και συγχρόνως πατούσε το κουμπί φορητού τηλεχειριστηρίου που ήταν μοναδικό σε όλον τον χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο".

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι "τη στιγμή του συμβάντος, με την ύπαρξη του καπνού, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθεί το τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως με το σπρώξιμο της πόρτας για να ανοίξει η έξοδος κινδύνου".

Επίσης, συνεχίζει ο επιθεωρητής, "υπάρχουν μαρτυρίες εργαζομένων που αναφέρουν ότι το γραφείο της διευθύντριας έπιασε πρώτο φωτιά, κάτι που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο θα είχε καταστραφεί".

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το πορίσμα της Marfin

Σε ανακοίνωσή του για τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τις ελλείψεις στην ασφάλεια του υποκαταστήματος της Marfin στη Σταδίου, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αναφέρει τα εξής:

"Το σχετικό σημερινό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας για το ατύχημα που έλαβε χώρα την 5.5.2010 στο τραπεζικό υποκατάστημα της MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε. επί της οδού Σταδίου 23ης, στηρίζεται στην έκθεση έρευνας του ΣΕΠΕ και συγκεκριμένα του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Αθηνών και Κρήτης, η οποία διαβιβάστηκε στις 2/07/2010 ως μηνυτήρια αναφορά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε σχέση με το τραγικό γεγονός (εικοσιεπτά εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα τρία θανατηφόρα), η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έδρασε άμεσα και με συνέπεια στη διερεύνηση της τήρησης των όρων υγείας και ασφαλείας στο εργασιακό χώρο του καταστήματος.

Σε σχέση με τη μη αποτελεσματική και ασφαλή εκκένωση του χώρου επιβλήθηκε το μέγιστο από τη νομοθεσία προβλεπόμενο πρόστιμο, ύψους πενήντα χιλιάδων ΕΥΡΩ με την ΠΕΠ 30/10-06-2010. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων αφορά στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στον χώρο της επιχείρησης, ανεξάρτητα από την έκθεση έρευνας η οποία αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Όσον αφορά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, η έκθεση έρευνας - μηνυτήρια αναφορά που συνετάχθη στάλθηκε στην αρμόδια αστυνομική αρχή (ΓΑΔΑ), την 02-07-2010 (Παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας: 1) άρθρο 7, παράγραφος 1 δ & άρθρο 18 παράγραφος 1 και 2, του Ν. 1568/1985. 2) άρθρο 9, παράγραφος 1 & 2 , του Π.Δ. 17/1996. 3) παράγραφος 4 & 5 του παραρτήματος Ι ή ΙΙ, του άρθρου 10 του Π.Δ. 16/96. που παραπέμπει και στην πυροσβεστική διάταξη 3/1981).

Σημειώνεται, ότι η έκθεση έρευνας, που δεν δημοσιοποιήθηκε επειδή είναι μέρος του προανακριτικού υλικού, είναι διαθέσιμη στον οποιοδήποτε έχει έννομο συμφέρον και έχει ήδη παραληφθεί από όσους τη ζήτησαν (συγγενείς των θυμάτων και κάποιοι από τους 24 παθόντες).

Τέλος θέλουμε να τονίσουμε ότι με αφορμή το τραγικό ατύχημα, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ έστειλε την 14.5.2010 επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων από τις τράπεζες για θέματα που αφορούν την ύπαρξη οδών διαφυγής και εξόδων κινδύνου στα καταστήματα, πυρασφάλειας, εκπαίδευσης και ενημέρωσης των εργαζομένων κλπ. Έκτοτε εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι από τους τεχνικούς επιθεωρητές του ΣΕΠΕ στα καταστήματα των τραπεζών.".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

8 σχόλια

1 Ο/Η Δρ.Σάββας Α.Σάββας έγραψε: (πριν 10 έτη)
H Αστυνομία και οι διωκτικές αρχές πιάνουν όσους θέλουν.Μια εγκληματική ενέργεια με 3 νεκρούς που έγινε μέρα μεσημέρι,παρουσία εκατοντάδων μαρτύρων και δεν έχουν πιάσει κανένα παρά τις διαβεβαιώσεις των Υπουργών για σύλληψη και προσαγωγή τους στο δικαστήριο.Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη ότι μια χούφτα αναρχικοί καίνε κάθε φορά την Αθ'ηνα αλλά δεν τιμωρείται κανείς γιατί δρουν σαν προβοκάτορες και η αστυνομία τους θέλει τους προβοκάτορες της
2 Ο/Η ΛΟΥΚΑΚΗΣ Δ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
μα φυσικά!!! αντί να βρούμε τους δολοφόνους θα κινηθούμε εναντίον της τράπεζας και του ιδιοκτητη της που τόσο μας έχει ταράξει τώρα τελευταία και μας έχει μπει στο μάτι.... αλλα δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η όλη διαδικασία απεγκλωβισμού εργαζομενων και πολιτών είχε σχεδιαστεί για καταστάσεις ανάγκης και όχι για δολοφονική επίθεση εναντίον των εργαζομενων. και βεβαίως να τιμωρηθεί η τράπεζα και ο υπευθυνος αν υπήρξαν παραλείψεις. αλλα να δολοφονούνται έτσι εργαζόμενοι και να τιμωρούμε πρώτα τις παραλείψεις αντί τους δολοφόνους πάει πολύ....
3 Ο/Η Manolis έγραψε: (πριν 10 έτη)
Θυμαμαι το "κ." Βγενοπουλο που στειλε κατι επιστολες περι λασπολογιας, οτι καμια πορτα δεν ηταν κλειδωμενη κτλ. κτλ... Ψιλα γραμματα, οταν εισαι η απολυτη εξουσια...
4 Ο/Η Gerolykos έγραψε: (πριν 10 έτη)
Η διευθύντρια γλύτωσε;
5 Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Τη μέρα που έγινε το τραγικό περιστατικό, είχαν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο τα παραπάνω στοιχεία.

Τα μέτρα ασφαλείας αποσκοπούν στο να αποσοβούν τραγωδίες, και μια πυρκαγιά αποτελεί τέτοιο περιστατικό είτε είναι εγκληματικός εμπρησμός είτε τυχαίο περιστατικό. Τέτοια μέτρα δεν υπήρχαν στο συγκεκριμένο κτίριο, και οι υπάλληλοι είχαν εκβιαστεί να παραμείνουν, ενώ οι πόρτες είχαν κλειδωθεί.

Η Marfin είχε στραφεί με ανακοίνωσή της κατά της ΟΤΟΕ, όταν η τελευταία επίσημα διατυπωσε τις παραπάνω κατηγορίες. Άραγε τι λέει τώρα ο κ. Βγενόπουλος;

Και με την ευκαιρία, θάθελα οι επιχειρηματολογούντες σχετικά να μου εξηγήσουν γιατί η υπογράμμιση των εγκληματικών ευθυνών της διοίκησης της Marfin για την κατάσταση που οδήγησε στο χάσιμο τριών ανθρώπων εμποδίζει την ανεύρεση των φυσικών αυτουργών αυτού του εγκλήματος. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Ή μήπως δεν πρέπει να μιλάμε για τα εγκλήματα της κάθε λογής εργοδοσίας, όταν αυτά τεκμηριώνονται;

Ο κ. Βγενόπουλός
6 Ο/Η Π έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ἐνδιαφέρον: Οἱ σχολιαστὲς τείνουν νὰ ἑστιάζουν εἴτε στὴν τράπεζα, εἴτε στοὺς φυσικοὺς αὐτουργούς. Θὰ ἔλεγε κανεὶς ὅτι εἶναι αὐτονόητο πὼς καὶ τὰ δύο ἔχουν τὴ σημασία τους, καὶ οἱ εὐθύνες θὰ ἔπρεπε νὰ ἀναζητηθοῦν πρὸς πᾶσα κατεύθυνση. Νά, ὅμως, ποὺ δὲν εἶναι αὐτονόητο. Ὁ καθένας ἔχει τὴν δική του «αὐτονόητη» ἰδεολογικὴ ἐμμονή...
7 Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ Ρ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το καταστημα τηs Marfin εφ'οσον επελεξαν να λειτουργησει,ενω ολοι εκλεισαν η' διεκοψαν,επρεπε να διαθετει τα καλυτερα μετρα ασφαλειαs.
Aντιθετωs.
Η δραση των ταραχοποιων δεν αποτελει δικαιολογια
Αντιθετωs
To ''νεοκλασσικο'' ισογειο δεν αποτελει δικαιολογια.
Αντιθετωs
8 Ο/Η Γιωργος Λαμδα έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ο τίτλος είναι εντελώς άστοχος: "Σοβαρές παραλείψεις κόστισαν ζωές". Την ποινική και ηθική ευθύνη έχουν αυτοί που βάλαν την φωτιά, και όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτία.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 8

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Για το ίδιο θέμα
Τρεις νεκροί από εμπρησμό στο κέντρο της Αθήνας
Πόλεμος ανακοινώσεων ΟΤΟΕ - Marfin
Επιστολή Βγενόπουλου για την τραγωδία στη Marfin
Ημέρα μνήμης και αργίας για τη Marfin η 5η Μαΐου