Έντυπη Έκδοση

ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Εισαγγελέας για το Ανθιμο-πέδι

Θέμα νομιμότητας της απόφασης του Αλέξανδρου Κοντού, ενώ ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να δωρίσει στον Ανθιμο, ως μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τα 32 στρέμματα δασικής έκτασης στο Πανόραμα, αξίας τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ, θέτει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου, με την παραγγελία του στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος Επισημαίνει ότι η παραχώρηση έγινε για την ανέγερση νοσοκομείου και τώρα προκύπτει, από την πινακίδα πάνω από τον αριθμό οικοδομικής άδειας, ότι προωθείται μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

Στην παραγγελία του, η οποία χθες διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Δημήτριο Μητρουλιά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών:

- Αναφέρεται στα τρία πρώτα δημοσιεύματα της «Ε» και της «Κ.Ε.» και στέκεται στην αλλαγή των σκοπών παραχώρησης της δασικής έκτασης και

- Ζητεί να διερευνηθεί προκαταρκτικά η υπόθεση με τη συγκέντρωση των κρίσιμων εγγράφων και να παραγγελθεί προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί αν συντρέχει περίπτωση κίνησης της ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, φυσικού αυτουργού ή συμμετόχου, για αδικήματα περί την υπηρεσία ή άλλες αξιόποινες πράξεις του ποινικού κώδικα και της δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

Δικαστικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την «επισήμανση» αυτή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, τη θεώρησαν βαρύνουσα, με το δεδομένο ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε από τη Διεύθυνση Δασών την έγκριση για την παραχώρηση της δασικής έκτασης των 32 στρεμμάτων για την «εγκατάσταση νοσοκομείου» κι αυτός στην απόφασή του βάζει ως σκοπό «την ανέγερση ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων», που ούτε διασταλτικά μπορεί να θεωρηθεί νοσοκομείο. Και μόνον αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ εισήγησης και απόφασης είναι λόγος ακυρότητας της απόφασης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου:

Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε ότι στέκεται «δίπλα στον Ανθιμο», δίνοντας μόνον τη φιλάνθρωπη διάσταση της υπόθεσης, δίχως καμία αναφορά στο περιβάλλον και στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι υπηρεσίες του.

Παντελής Κουκουλεκίδης της μείζονος αντιπολίτευσης και Μιχάλης Τρεμόπουλος των οικολόγων αναρωτήθηκαν:

* Πώς γίνεται να εκδοθεί τόσο γρήγορα οικοδομική άδεια, επικαλούμενοι τις ημερομηνίες.

* Γιατί η παραχώρηση έγινε κατά κυριότητα και όχι κατά χρήση;

* Βάσει ποιου νόμου παραχωρήθηκε για τη δημιουργία ιδρύματος όταν η νομοθεσία αναφέρεται μόνο σε νοσοκομεία;

* Γιατί δεν ελήφθη υπ' όψιν η αντίδραση του Δήμου Πανοράματος;

* Γιατί το θέμα δεν πέρασε από το νομαρχιακό συμβούλιο, όπως προβλέπεται από τον νόμο για τέτοιες περιπτώσεις;

Ο Γιάννης Αγγούρας, αντινομάρχης σε πολεοδομικά ζητήματα για το ζήτημα τής κατά κυριότητα παραχώρησης, είπε ότι «είναι θέμα υπουργείου», για το μπάζωμα του ρέματος ότι «είναι παλιό ανενεργό ρέμα που... αποχαρακτηρίστηκε», για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην έκδοση της άδειας ότι «ίσως είναι παρατυπία, αλλά όχι παρανομία».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ, Μιχάλης Σπυριδάκης, επισήμανε ότι «τα αμαρτήματα συνεχίζονται» και χαρακτήρισε «όχι και τόσο ιερά την Μητρόπολη». Ξεκαθάρισε ότι πάγια θέση της παράταξής του είναι ότι «σε δασική έκταση δεν πρέπει να υπάρχει δόμηση και ούτε η νομαρχία να συμμετέχει σε παραβιάσεις περιβάλλοντος και δημοσίων χώρων».

Η «δωρεά» των 32 στρεμμάτων στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης πάει στη Βουλή με την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Τάσος Κουράκης και αναφέρονται σε όσα ζητήματα έχουν τεθεί από την «Ε» και την «Κ.Ε.» από την περασμένη Κυριακή έως σήμερα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Για το ίδιο θέμα
Κοντός και Ανθιμος βρίσκουν ότι όλα έχουν γίνει νομίμως