Έντυπη Έκδοση

Παράνομοι οι τσιγαροκυνηγοί

Τελικώς δεν είναι μόνον οι μανιώδεις καπνιστές και οι ιδιοκτήτες καφέ-εστιατορίων που διαμαρτύρονται για την απαγόρευση του καπνίσματος... Τα μέτρα καταγγέλλουν ως «εκτός νομοθετικού πλαισίου» και οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι ίδιοι δηλαδή που έχουν κατά κύριο λόγο επιφορτιστεί με τον καταλογισμό των προστίμων!

Οπως αναφέρεται σε επιστολή του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με ημερομηνία 29/9/10, «η ανάθεση των εν λόγω αρμοδιοτήτων στη Δημοτική Αστυνομία είναι εντελώς παράνομη, καθώς δεν προβλέπεται στα 28 σημεία που ορίζουν αποκλειστικά τις αρμοδιότητές μας».

Οι αρμοδιότητες αναφέρονται ρητά και αναλυτικά στον νόμο 3731/2008 που αφορά την «Αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας» και στόχευε «στην επίλυση των ασαφειών του προηγουμένου νομοθετικού πλαισίου».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Απόστολος Κόσσυβας δηλώνει ότι δεν υπήρξε έως τώρα αντίδραση από το υπουργείο σχετικά με το θέμα. «Θα μπορούσαν να είχαν καλύψει το κενό με μια διάταξη νόμου», λέει, αλλά το σημαντικότερο «είναι να σταματήσει η απαξίωση της Δημοτικής Αστυνομίας με τη συνεχή αυθαίρετη προσθήκη αρμοδιοτήτων χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση, την ηθική αναγνώριση και την υλική αποζημίωση».

Το συγκεκριμένο σωματείο εκπροσωπεί τους 700 δημοτικούς αστυνομικούς του Δήμου Αθηναίων αλλά ο πρόεδρός του τονίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περίπου 3.000 συνάδελφοί του σε όλους τους δήμους της χώρας.

Πρόστιμα για κάπνισμα μπορούν να επιβάλουν και άλλα όργανα ελέγχου (υγειονομικοί, λιμενικοί) αλλά «το 80% της δουλειάς γίνεται από εμάς», όπως αναφέρει.

«Παράθυρο»;

Μήπως τελικά αυτό το κενό νόμου είναι και ένα «παράθυρο» για να φεύγουν τα πρόστιμα μαζί με τα παράνομα... ντουμάνια; Ενόψει δημοτικών εκλογών, είναι πολλοί οι δήμαρχοι που εμφανίζονται απρόθυμοι να κυνηγήσουν ανηλεώς παραβάτες καπνιστές και επιχειρηματίες που τους φιλοξενούν. Εάν όμως το όργανο που κόβει το πρόστιμο είναι τυπικά αναρμόδιο, δεν μπορεί ο παραβάτης να επικαλεστεί το «κενό» και να πετύχει δικαστικά ακύρωση του προστίμου; Νομικοί τους οποίους ρωτήσαμε δεν μπορούσαν να δώσουν ευθεία απάντηση. Ο δικηγόρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Χ. Μπουκουβάλας είπε ότι θα ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον μια τέτοια προσφυγή και το αποτέλεσμά της.

* Στην έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, η παράταξη Κακλαμάνη κατάφερε -σε αντίθεση με προχθές- να περάσει απόφαση για μη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και πώληση των αντίστοιχων δικαιωμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα