Έντυπη Έκδοση

ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ: ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ 4,5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Λίφτινγκ με αγιόκλημα και γιασεμί

Μυρωδιές από τις γειτονιές της Αθήνας επιστρατεύονται για να δώσουν απάντηση στη σημερινή τριτοκοσμική εικόνα της πλατείας Θεάτρου, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Η σημερινή εικόνα της πλατείας που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας Η σημερινή εικόνα της πλατείας που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας Ελαφρές κατασκευές από σύρμα θα «ντύσουν» όψεις εγκαταλελειμμένων κτηρίων και θα καλυφθούν από αναρριχώμενα φυτά, αγιόκλημα και γιασεμί, δημιουργώντας ένα ευωδιαστό παραβάν. Η άσφαλτος, που κυριαρχεί σήμερα στο χώρο της πλατείας και στους κάθετους δρόμους, θα δώσει τη θέση της σε παρτέρια πράσινου και «πατημένο» χώμα, ενώ θα τοποθετηθούν παγκάκια από μπετόν.

Οι πράσινες πινελιές θα αφορούν τα περίπου 4,5 στρέμματα γύρω από το κτήριο της Διπλαρείου, που έχει αντικαταστήσει από δεκαετίες το θέατρο. Περιλαμβάνει έναν κρυμμένο κήπο με τρεχούμενο και ανακυκλούμενο νερό. Οι παρεμβάσεις θα επεκτείνονται ώς τις οδούς Θεάτρου και Διπλάρη, με συνολική επιφάνεια 8 στρέμματα, που θα πεζοδρομηθούν και θα προστεθούν στο δημόσιο χώρο.

Η μακέτα των αλλαγών: αναρριχώμενα φυτά στα γύρω κτήρια, παρτέρια και παγκάκια Η μακέτα των αλλαγών: αναρριχώμενα φυτά στα γύρω κτήρια, παρτέρια και παγκάκια Είναι τα βασικά σημεία της λύσης που κέρδισε το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Υποβλήθηκε από τους αρχιτέκτονες Ματθαίο Παπαβασιλείου και Βαλεντίνα Καρβουντζή, με τις συνεργάτιδές τους Αγγελική Ζιούνα και Νατάσα Χολή. Ανήκουν στη γενιά των 40άρηδων και έχουν στο ενεργητικό τους και άλλες διακρίσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή για το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Σκεφτήκαμε πως σε μια περιοχή που είναι υπό κατάρρευση, μόνο η φύση μπορεί να δώσει το μήνυμα της αναγέννησης», μας εξήγησε ο Ματθαίος Παπαβασιλείου, εκ μέρους της αρχιτεκτονικής ομάδας, που προσέθεσε: «Δεν θελήσαμε να προτείνουμε πολύπλοκες λύσεις. Προτιμήσαμε τις λιτές παρεμβάσεις, που θα βοηθήσουν να παραμείνει ο πληθυσμός και να αυξηθεί. Δεν θέλουμε η ανάπλαση να αποτελέσει αφορμή για να έρθουν πολίτες υψηλών εισοδημάτων».

«Γνωρίζουμε ότι η παρέμβαση γίνεται σε μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη γειτονιά του κέντρου και βεβαίως δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι αρκεί η πολεοδομία για να αντιμετωπιστούν τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα», δήλωσε στην «Ε» η Ντόρα Γαλάνη, πρόεδρος της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεων. Πολύ σύντομα, πάντως, θα ξεκινήσει η μελέτη-εφαρμογή, ώστε η δημοπράτηση των έργων να γίνει στις αρχές του 2011.

Στον πρώτο από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για σημειακές παρεμβάσεις στο λεκανοπέδιο πήραν μέρος 31 ομάδες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το δεύτερο βραβείο κέρδισαν οι Joao Prates Ruivo, Raquel Maria Oliveira και Βασίλης Οικονομόπουλος, ενώ το τρίτο οι Διονύσης Ζαχαριάς, Αλεξάνδρα Στράτου, Φίλιππος Φωτιάδης, Θεοδώρα Μουστάκη, Ηλίας Πίτσιος, Μαρίλα Τρωγάδα, Νικόλας Ευθυμιάδης, Σταύρος Βάντερβιλτ και Μέλανι Αλκίδη. Ολες οι προτάσεις θα εκτεθούν και θα εκδοθούν σε τεύχος. Με καθυστέρηση ετών, η Αθήνα ακολουθεί τα επιτυχημένα παραδείγματα της Βαρκελώνης, της Κοπεγχάγης και της Στοκχόλμης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πάρκα/Πλατείες/Ελεύθεροι χώροι