Έντυπη Έκδοση

ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ * ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

Ράμπο για ελέγχους στην οικοδομή

Νέο μηχανισμό ελέγχου των οικοδομών, ανεξάρτητο από τις πολεοδομίες, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με δημοσιογράφους. «Δεν μπορεί οι πολεοδομίες να εκδίδουν τις άδειες και να είναι ταυτόχρονα και ελεγκτές», τόνισε ο Νίκος Σηφουνάκης.

Επί πολλές δεκαετίες εκκρεμούν πάνω από 120 πολεοδομικές μελέτες Επί πολλές δεκαετίες εκκρεμούν πάνω από 120 πολεοδομικές μελέτες Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, αλλά όλα δείχνουν ότι ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός θα λειτουργεί με ευθύνη των επιθεωρητών περιβάλλοντος του υπουργείου ή των περιφερειαρχών.

Σημείωσε ότι το μέτρο περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο που επεξεργάζονται ομάδες ειδικών επιστημόνων και αφορούν χρονίζοντα θέματα του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης. «Είκοσι χρόνια δεν είχαμε αποτέλεσμα και οδηγηθήκαμε στην άναρχη ανάπτυξη των πόλεων και στα αυθαίρετα», παραδέχθηκε. Υπολογίζεται ότι εκκρεμούν επί δεκαετίες περισσότερες από 120 πολεοδομικές μελέτες, που αφορούν την ένταξη περίπου 350.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 180.000 βρίσκονται στην Αττική. Εχει ξεκινήσει η καταγραφή των προβλημάτων και των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Οι σημαντικότερες προτάσεις που παρουσίασε προβλέπουν:

* Επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στο σχέδιο, για τις οποίες διαπίστωσε ότι οι περισσότερες προσκρούουν σε μικροσυμφέροντα, κυρίως ιδιοκτητών που οφείλουν να καταβάλουν εισφορές σε γη.

* Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, ίσως και του Συντάγματος, ώστε να προβλέπεται απαλλοτρίωση και για ένταξεις περιοχών στο σχέδιο, όπως ισχύει για τα δημόσια έργα.

* Αυστηρότερες προδιαγραφές για την πολεοδόμηση νέων περιοχών. Η έκτασή τους θα καθορίζεται από τις ανάγκες κάθε πόλης, ενώ θα προβλέπονται υποδομές σε κοινωφελείς χρήσεις (σχολεία, χώροι άθλησης, κ.λπ.) σε ζώνες παραθεριστικής κατοικίας, αφού στην πράξη εξελίσσονται σε περιοχές κύριας κατοικίας.

* Αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων που εντάσσονται στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα 500 τετραγωνικά.

* Απαγόρευση της δόμησης σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

* Εκπόνηση μελετών σε κάθε καλλικρατικό δήμο, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής ώστε να εξασφαλιστεί η αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία.

Για τα θέματα της υπόλοιπης επικαιρότητας δήλωσε ότι:

* Εξετάζεται η μείωση του ύψους των προστίμων στα αυθαίρετα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

* Επιλέγονται οι διοικητικές πράξεις για να απαλλαγούν από την ταλαιπωρία ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές με κτηματολόγιο για τις οποίες έχουν εντοπιστεί λάθη. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται τα δικαστήρια, όταν π.χ. δύο όμοροι ιδιοκτήτες συμφωνούν με τα όρια των οικοπέδων τους.

* Εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπλασης της παραλιακής ζώνης των 8.000 στρεμμάτων τα σχέδια για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Η νομοθετική ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται να κατατεθεί στα μέσα Νοεμβρίου και θα ακολουθήσει διαβούλευση. «Θα βασίζεται στις προτάσεις τού ΠΑΟ», διευκρίνισε ο Ν. Σηφουνάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατεδάφιση του γηπέδου στη Λεωφόρο θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό. *

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ

Παράταση και περισσότερες οι δόσεις

Περισσότερες δόσεις για την «τακτοποίηση» παρανομιών σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, πιλοτές, σοφίτες κ.λπ. προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.

Επισημοποίησε δε την πληροφορία ότι θα δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων μέσω ταχυδρομείου, που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. Επικαλέστηκε όμως τον «Καλλικράτη» και τις αλλαγές που φέρνει στις πολεοδομίες, οι οποίες θα μεταφερθούν στους δήμους, για να αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης για την υποβολή δηλώσεων στα πολεοδομικά γραφεία, που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται όμως να δοθεί παράταση για το 2011, αλλά μόνον μέσω ταχυδρομείου.

Ως την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβληθεί 147.000 αιτήσεις, που υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 250.000 παράνομους χώρους. Πλέον οι προσελεύσεις στις πολεοδομίες έφτασαν τις 3.200 την ημέρα. Ο Ν. Σηφουνάκης εκτίμησε ότι ώς το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τις 285.000 και τα έσοδα θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ, όπως έχει υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Εδωσε στη δημοσιότητα τη νέα εγκύκλιο προς τις πολεοδομίες, που αφορά την επιστροφή παραβόλων τα οποία πληρώθηκαν κατά λάθος, τη ρευματοδότηση των τακτοποιημένων χώρων και τη διαδικασία για ακίνητα που δεν έχουν εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης, για την οποία η «Ε» έγραψε στο φύλλο της Παρασκευής.

Τεχνικό Επιμελητήριο: εισήγηση για ταυτότητα και στα υπάρχοντα κτήρια

Την καταγραφή όλων των αυθαιρέτων, την κατηγοριοποίηση και την κατά περίπτωση εξαίρεση από την κατεδάφιση για τα υπάρχοντα παράνομα κτήρια εισηγείται το Τεχνικό Επιμελητήριο στους αρμοδίους του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο εξετάζει την πρόταση, όπως τουλάχιστον είπε χθες στους δημοσιογράφους ο Νίκος Σηφουνάκης, που έχει την αρμοδιότητα στα χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα.

Από την 1η/1/2011, με βάση το νόμο 3843/2010, όλες οι νέες οικοδομικές άδειες θα συνοδεύονται από την «ταυτότητα κτηρίου», που θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και θα περιλαμβάνει όλες τις μελέτες, ενώ στο μέλλον θα καταγράφει όλες τις μεταβολές (μετατροπές χώρων, βλάβες από σεισμούς κ.λπ.).

«Προτείνουμε να επεκταθεί το μέτρο και στις υφιστάμενες οικοδομές», δήλωσε στην «Ε» ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ. Υπολογίζονται σε 4 εκατ. και σε ποσοστό 70% έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1975, που σημαίνει ότι έχουν ανάγκη από έλεγχο από κλιμάκια αρχιτεκτόνων, στατικών και κυρίως ηλεκτρολόγων, για να πάψει το απαράδεκτο φαινόμενο να καταγράφονται ηλεκτροπληξίες ακόμη και σε νοσοκομεία.

«Οι έλεγχοι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν σε τέσσερα χρόνια και το κόστος για μια πολυκατοικία της τάξης των 1.000 τετραγωνικών δεν θα ξεπερνά τα 250 ευρώ», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ και υπογραμμίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκαλυφθούν «μπαλώματα» που είχαν γίνει σε οικοδομές ύστερα από σεισμούς και πωλήθηκαν σε ανύποπτους πολίτες. Θα είναι ευκαιρία να γίνει ανάκτηση της οικοδομικής άδειας, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν χαθεί.

Διευκρινίζει ότι πρέπει να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, ρέματα, αιγιαλούς και δημόσια γη, αλλά για τα υπόλοιπα θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση και να πληρώσουν πρόστιμο ανέγερσης, αλλά όχι και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης. «Θα βάλουμε κόκκινη γραμμή και θα είναι σαφές ότι αν εντοπιστεί νέο αυθαίρετο θα καταβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης και θα κατεδαφίζεται», συμπληρώνει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία