Έντυπη Έκδοση

Εφυγε, ο αρχαιολόγος της ελληνικής γης

Εφυγε ξαφνικά την Πέμπτη στα 74 χρόνια του ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης. Μια κορυφαία προσωπικότητα της εποχής μας, ένας άνθρωπος που έσκαψε την ελληνική γη αποκαλύπτοντας θησαυρούς, αλλά και το εσωτερικό της ψυχής του.

Ο Γιάννης Σακελλαράκης είχε κάνει ανασκαφές στις Αρχάνες, στο Ιδαίον Αντρο, στα Κύθηρα και ανακάλυψε τη Ζώμινθο Ο Γιάννης Σακελλαράκης είχε κάνει ανασκαφές στις Αρχάνες, στο Ιδαίον Αντρο, στα Κύθηρα και ανακάλυψε τη Ζώμινθο Πεισματάρης, ασυμβίβαστος, εργασιομανής, ερωτευμένος με την ιστορία και το μύθο της ελληνικής γης, δούλευε μέχρι τελευταία στιγμή ώσπου να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του. Πολέμησε σιωπηλά με την επάρατο νόσο, έχοντας πάντα στο πλάι του την αγαπημένη σύντροφό του Εφη Σακελλαράκη, με την οποία μοιράστηκε τη ζωή και τα υπέροχα δειλινά στις Αρχάνες μετά την κοινή τους ανασκαφή.

Ο Σακελλαράκης πίστευε ότι η ανασκαφική έρευνα είναι μια αναντικατάστατη εμπειρία ως πράξη. Την έβλεπε ως μοναδική σχέση του με έναν άνθρωπο. «Αυτήν τη μυρωδιά του φρεσκοσκαμμένου χώματος, μέχρι να ξεπροβάλει δειλά κάτι, κάτι που ξαναβλέπει το φως, μια θαμμένη, χαμένη για λίγο, ανθρώπινη μνήμη».

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και υπηρέτησε ως αρχαιολόγος από το 1963 σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Κρήτη, στο Μουσείο Ηρακλείου ως επιμελητής (1963-1968) κι αργότερα ως διευθυντής (1980-1987) και στην Αθήνα ως επιμελητής και έφορος των Προϊστορικών Συλλόγων (1970-1980) και υποδιευθυντής (1987-1994) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Εσκαψε στις Αρχάνες με την Εφη Σακελλαράκη, στο Ιδαίον Αντρο, στα Κύθηρα και ανακάλυψε τη Ζώμινθο. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Αμβούργου και Χαϊδελβέργης. Το καθηγητικό κατεστημένο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πολέμησε λυσσαλέα την υποψηφιότητά του ως καθηγητή με το επιχείρημα ότι τόλμησε να υπαινιχθεί ότι βρήκε στις Αρχάνες ανθρωποθυσία. Δημοσίευσε πολλά άρθρα και βιβλία. Το τελευταίο του, ο μνημειώδης τόμος για την Κνωσό. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, έλαβε χρυσό μετάλλιο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κηδεία του έγινε χθες στο νεκροταφείο Κηφισιάς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία