Ηλεκτρονική Έκδοση

Γιατροί του Κόσμου: Η Αθήνα διέρχεται ανθρωπιστική κρίση

Η Αθήνα είναι μια πόλη που διέρχεται σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο στους μετανάστες, αλλά και στους Έλληνες, υπογραμμίζουν οι «Γιατροί του Κόσμου». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εκπρόσωποι της οργάνωσης δήλωσαν ότι οι συνθήκες είναι τόσο δυσμενείς που αποφάσισαν να λειτουργούν στην πρωτεύουσα «σαν είναι μια αποστολή εξωτερικού».

 Ο γιατρός Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι πλέον έρχονται στην Αθήνα ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, με αποστολές όπως εκείνες που οργανώνουν οι Γιατροί του Κόσμου σε χώρες όπως η Ουγκάντα και το Τατζικιστάν. «Αυτό είναι πολύ πικρό», είπε.

Όπως ανέφερε, από τις 100.000 ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα και διαθέτουν προσωρινά χαρτιά, τις 50.000 αιτούντες άσυλο και τις 250.000 έχουν εισέλθει παράνομα, το 80% είναι συγκεντρωμένο στην Αττική.

Η κρίση δεν αφορά όμως μόνο σε εκείνους.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, "μόνο τον τελευταίο μήνα στο πολυ-ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου προσήλθαν 11.000 άνθρωποι κι από αυτούς δεν ήταν όλοι αλλοδαποί".

Η διευθύντρια της Οργάνωσης, Ευγενία Θάνου, επιβεβαίωσε ότι επισκέπτονται το πολυ-ιατρείο όλο και περισσότεροι Έλληνες: "Συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν το 25% της συμμετοχής στα φάρμακα, Ρομά, που πλέον τους ζητείται να πληρώσουν στα νοσοκομεία, άνθρωποι που δεν έχουν ένσημα, δεν έχουν ταμείο Πρόνοιας και συνεπώς δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ".

Ο Γ. Μουζάλας προειδοποίησε ότι παρατηρείται αύξηση των αποκλεισμένων Ελλήνων, που καταφεύγουν σε συμπεριφορές και πρακτικές ιδίου τύπου με τους αποκλεισμένους αλλοδαπούς. "Δημιουργείται μια όσμωση μεταξύ των δυο ομάδων, με τάση ενοποίησης. Η οικονομική κρίση, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα αυξήσει δραματικά το φαινόμενο", υπογράμμισε.

Τι προτείνουν οι Γιατροί του Κόσμου

Για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης, οι Γιατροί του Κόσμου πρότειναν τη δημιουργία δικτύου μεταξύ των ιατρείων των δήμων και των πολυ-ιατρείων, "με ενιαία κατεύθυνση και συναντίληψη". Εισηγήθηκαν την ενίσχυση των πολυ-ιατρείων από αγροτικούς γιατρούς. "Μπορούν να κάνουν το αγροτικό τους στα ιατρεία και να μοριοδοτούνται γι αυτό. Έτσι θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και τα εξωτερικά ιατρεία", ανέφεραν.

Εκτιμούν ότι τα παραπάνω θα δώσουν δυνατότητα περίθαλψης 100.000 αποκλεισμένων κάθε έτος.

Επίσης, πρότειναν την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων (η Ελλάδα θα πέρνει ως το τέλος του 2013 επείγουσα ετήσια ενίσχυση 10 εκατ. ευρώ), για να δημιουργηθούν καταφύγια και ξενώνες μίας νύχτας σε μη αξιοποιημένα κτήρια του υπουργείου Υγείας.

Εισηγούνται, ακόμη, τη δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας αλλοδαπών και τη δημιουργία γραφείων νομικής υποστήριξης και εύρεσης εργασίας. Όπως ανέφεραν είχαν ήδη "θετικές" συζητήσεις με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, και την υφυπουργό, Αννα Νταλάρα. Ανέφεραν ότι θετική ήταν και η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και της πλειονότητας των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής και των δημάρχων Αθήνας.

Παρά τις επανειλημμένες, όπως είπαν, αιτήσεις για συνάντηση, δεν τους έχουν δεχτεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η Κυριακος Αθανασιου έγραψε: (πριν 10 έτη)
HMAΡTON!!!Που θα φτασουμε πια??

Και δεν τους δεχτηκε κανεις??
Ολοι με τις περικοπες ασχολουνται??
2 Ο/Η Αγύριγο κεφάλι έγραψε: (πριν 10 έτη)
Aποστολές βοήθειας στην Ελλάδα παρόμοιες με αυτές προς την Ουγκάντα και το Τατζικιστάν!
Ρε που καταντήσαμε;
Και οι" αρμόδιοι" δεν κάνουν τίποτα γιά να σταματήσουν αυτήν την Ελληνική Τραγωδία, σε όλους τους τομείς.
Τους βλέπεις και χαμογελούν σαν τους φτωχούς συγγενείς όταν τους πάνε κανένα ψευτοδωράκι...
Έγινε η Ελλάς η κοιτίδα της θλίψεως πλέον και αυτοί παίρνουν τους παχυλούς μισθούς τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
3 Ο/Η Georgios έγραψε: (πριν 10 έτη)
Εμεις φτεμε που τους διορισαμε ψηφηζοντας τους.Εγω βεβεα δεν ψηφισα διοτι μενο εξοτερικο αλλα οι συγγενοις μου και ολος ο Ελληνικος λαος που ψηφιζει αχριστους και διεφθαρμενους πολιτικους που περνοντας τον ψηφο μας ξεχνουν αμεσος πιος και γιατι τους ψηφησε και το μονο που θελουν πως να γεμισουν την τσεπη τους και την τσεπη των δικον τους.Τον αγροτη γεροντακο της επαρχιας δεν των θημουνται πια εως της επομενες εκλογες που θα χριαστουν τον ψηφο ξανα και θα τους ταξουν λαγους με πετραχιλια μεχρη να ψηφιστουν και παλη απο την αρχη .Τον μησθο των 350 ευρο δεν λενε να το αυξησουν πως ομος θα ζηση αυτος ο ανθρωπος πως θα παρη τα φαρμακα και οτι αλλο χριαζετε δεν ρωτισε κανης απο αυτους.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οικονομική κρίση